Mixáčik v bratislavskom Pentagone ťahá deti z 'matrixu chudoby'

Hlasný smiech, vrava a dupot nôh na schodoch. Presne o tretej sa v bratislavskom Pentagone otvárajú brány klubu, ktorý deťom zo znevýhodneného prostredia poskytuje bezpečie a pomoc.

17.03.2016 18:00
Pentagon komunitne centrum Foto: ,
MixKlub v bratislavskej Vrakuni.
debata (2)

Nízkoprahové centrum MIXklub funguje na problematickom mieste v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa štyri roky a denne v ňom hľadá útočisko viac ako 80 detí a ich rodičov. Projekt funguje hlavne vďaka nórskym grantom. Ako v ňom vyzerá bežný deň si v stredu prišla pozrieť aj nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad.

Mixklub je otvorený tri dni v týždni od treťej poobede do šiestej večer. Pracuje v ňom šesť sociálnych pracovníkov. Napríklad Barbora Brichtová je tu už osem rokov a jej kolega Samo ešte o tri viac. Svoju prácu majú radi a deti majú zase radi ich.

Sociálna pracovníčka Barbora Brichtová ukazuje... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pentagon komunitne centrum Sociálna pracovníčka Barbora Brichtová ukazuje nórskej veľvyslankyni zariadenie MIXklubu.

Krátko pred treťou sa už pred vchodom tlačilo asi pätnásť nedočkavcov. Zvonili, smiali sa a na ich tvárach bolo vidieť, že sa do centra tešia. Ani nie o desať minút sa ich nazbieralo viac ako dvadsať.

Nízkoprahový klub Mixáčik prišiel za deťmi

Ich život na problémovom sídlisku nie je ľahký. Denne ich rodiny bojujú so svojím životným štýlom. Deti sa veľmi skoro dostávajú do kontaktu s dílerstvom, sexbiznisom či drogovou závislosťou. Chudoba a nezamestnanosť má na svedomí aj to, že mladí ľudia strávia voľný čas na ulici.

Práve preto vzniklo toto nízkoprahové centrum, ktoré sa deťom a mládeži z démonizovaného prostredia Pentagonu odborne venuje. V rámci neho funguje aj Mixáčik pre deti do šesť rokov.

„Nízkoprahové centrá prichádzajú do lokality, kde tieto rodiny žijú, pretože oni nedokážu prekonávať veľké vzdialenosti. Základné služby sú bezplatné a účasť na stretnutiach je dobrovoľná,“ vysvetľuje význam nízkoprahu koordinátorka Mixklubu Barbora Brichtová. Ako ďalej dodala, centrá voľného času alebo záujmové krúžky majú pre túto skupinu ľudí vysokú latku. Treba si nosiť prezúvky, 45 minút sedieť a niečo vyrábať.

MIXklub v bratislavskej Vrakuni. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pentagon komunitne centrum MIXklub v bratislavskej Vrakuni.

„U nás nie je dôležitý výrobok, ale proces, ktorým ich my sprevádzame. Opierame sa o štyri hlavné piliere: prevencia, poradenstvo, voľnočasové aktivity a vzdelávanie. Popri tom na nich preventívne pôsobíme, čo je veľmi dôležité,“ hovorí o základoch práce v centre Barbora.

Bihariová: Zmysluplnejší nástroj ako trestanie rodičov

Predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová považuje fungovanie nízkoprahových centier za jedno z najúčinnejších spôsobov, ako formovať deti z chudobného a znevýhodneného prostredia. „Môžu im pomôcť preklenúť obmedzenia, ktorým čelia v málopodnetnom prostredí. Ponúkajú im sociálne, jazykové a intelektuálne stimuly, o ktoré je v ich uzavretom "matrixe chudoby“ núdza," pripomína Biháriová.

Podľa nej je toto cesta ako deti zo sociálne poddimenzovaného prostredia naviesť na užitočný spôsob strávenia voľného času. Zároveň to považuje sa oveľa zmysluplnejší nástroj v snahe o integráciu rómskych detí, ako je politika trestov pre ich rodičov.

Pochvala všetkých povzbudí

Klub vydal vlastné Pentagonské noviny, kde dostali deti a mládež šancu pozitívne predstaviť nielen seba, ale aj prostredie v ktorom žijú. Majú za sebou úspešné projekty ako Deň otvorených dverí, Upracme si či Obývačka na ulici, ktoré sa medzi deťmi aj ich rodičmi tešia veľkej obľube. Aj taká banálna vec ako zbieranie odpadkov na sídlisku deti nadchla a sami sa pýtajú, kedy pôjdu zase.

MIXklub v bratislavskej Vrakuni. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pentagon komunitne centrum MIXklub v bratislavskej Vrakuni.

"Bavilo ich to , mali z toho radosť. Veľmi ich povzbudzovali pozitívne reakcie obyvateľov, ktorí ich chválili, " popisuje jednu z činností centra Barbora. Ako dodala, pre nich je úspech keď si malé deti dokážu správne umývať ruky, dodržiavajú ústnu hygienu, alebo pochopia, že sedačka, ktorú do centra dostali, tam nespadla z neba, ale stálo to veľa úsilia.

„Teraz sa uchádzame o to, aby sme boli zaradení medzi sociálne služby a naozaj za to lobujeme na ministerstve práce, tak uvidíme, ako to dopadne,“ dodáva na záver Barbora.

Nórska veľvyslankyňa o finacovaní

Nórska veľvyslankyňa Inga Magistad sa prišla pozrieť, ako pracujú s deťmi v Pentagone, ale navštívila aj Plavecký Štvrtok, kde tiež funguje program Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý je financovaný hlavne s podporou Nórska, Islandu a Lichtenštajnska. Na základnej škole, ktorú navštevuje takmer stopercent rómskej komunity strávila veľvyslankyňa niekoľko hodín, pričom sa väčšinu času venovala výhradne deťom.

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pentagon komunitne centrum Nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad v nízkoprahovom centrum MIXklub.

V bratislavskom klube sa už viac zaujímala aj o finančnú stránku. Fungovanie Mixklubu ročne zhltne približne 90– až 100-tisíc eur, miestny úrad im prispieva tromi tisíckami. Mesto Bratislava centrum však nijako nepodporuje a mozaiku ako prežiť tu skladajú každý rok odznova. „Máte od nás z Nórska podporu, ale musíte mať aj iné zdroje. Mali by ste mať nejaký základ na fungovanie a peniaze z projektov a grantov používať na vylepšenia,“ povedala Inga Magistad na stretnutí. Zároveň dodala, že do financovania by sa malo zapájať aj ministerstvo školstva, pretože sociálni pracovníci deti v klube vzdelávajú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #nízkoprahové centrum #nórske granty