Všetko po starom. Otváracie hodiny v centre Bratislavy sa nemenia

Patová situácia. Tak by sa dala nazvať polročná diskusia o úprave otváracích hodín reštaurácií a barov v centre Bratislavy. Poslanci miestneho zastupiteľstva Staré Mesto napokon návrh všeobecného záväzného nariadenia neprijali a otváracie hodiny podnikov sa zatiaľ meniť nebudú.

22.03.2016 14:54
Bratislava Foto:
Nočná Bratislava. Ilustračná snímka.
debata (3)

Poslanci diskutovali a pripomienkovali a chvíľami, v návale výčitiek jedni voči druhým a proti vedeniu mestskej časti, akoby aj zabudli, že cieľom by malo byť nájsť riešenie. No zatiaľ sa tak nestalo. Návrh VZN z dielne mestskej časti navrhoval rozdeliť ulice Starého Mesta do troch zón, v ktorých určil otváracie, resp. zatváracie hodiny.

Poslanci odsúhlasili počas zasadnutia zo štyroch návrhov na zmenu uznesenia iba jeden. V Staromestskej sieni si však časť z nich vyslúžila posmech, keď dodatočne požadovala vysvetliť, čo to vlastne schválila.

Návrh VZN, ktorý chcel mestskú časť rozdeliť do... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
stare mesto, zastupitelstvo Návrh VZN, ktorý chcel mestskú časť rozdeliť do troch zón neprešiel. Z 22 poslancov za návrh VZN hlasovali len traja.

Z 22 prítomných poslancov sa napokon 12 hlasovania zdržalo a siedmi hlasovali proti. Návrh nepodporil ani jeho predkladateľ vicestarosta Ľubomír Boháč. Diskusiami a hľadaním kompromisu sa do návrhu podľa jeho slov dostali zmeny, ktoré nie sú správne. Platí teda status quo. Pre podniky aj obyvateľov. Naďalej tak platia otváracie hodiny, ktoré v minulosti posudzovali úradníci individuálne.

Kúpili sme si iba ďalší čas a budeme sa musieť rozprávať o iných návrhoch ako je pôvodný návrh zonácie. Za základ môžeme použiť VZN, ktoré fungujú v iných mestách a preto vidíme spôsob ako túto situáciu vyriešiť a možno práve aj v prospech obyvateľov,“ uviedol za Komisiu prevádzkovateľov František Fabián.

Riešenie stále chýba

Počas rokovania zastupiteľstva poslanci najviac komentovali samotnú zonáciu. Podľa nich trestá mesto aj podnikateľov a samotným obyvateľom pokoj po 22.00 hodine neprinesie.

Martinovi Sádovskému, ktorý býva s rodinou na Beblavého ulici by však nočný pokoj istú spokojnosť priniesol. „Podniky sú maličké a väčšina ľudí sa združuje pred nimi. Začína sa to na jar a končí na jeseň, nie len počas víkendov, ale počas celého týždňa. V lete je na ulici aj sto ľudí, korí sa tam rozprávajú, pijú, fajčia aj vykrikujú do štvrtej, piatej ráno,“ hovorí obyvateľ Starého Mesta a jedným dychom upozorňuje na neporiadok či smrad pri vetraní.

Reči o tom, že keď si vybral na život centrum mesta, musí rátať s nočným životom aj vyššou mierou hluku, nepočúva rád. „Každý občan má iné práva? Niekto, kto býva na sídlisku, má právo na nočný pokoj po 22.00 hodine, a ten, kto býva v Starom Meste nemá?, kladie si otázku.

Poslankyňa Marta Černá navrhla, aby si každá prevádzka zriadila čistiacu čatu, ktorá jej okolie uprace.

Krátky bič a dlhý dvor?

Poslanci tvrdia, že problematické sú konkrétne podniky a stačila by ich dôsledná kontrola zo strany mestskej polície. Na zastupiteľstve však zaznel aj názor, že polícia má málo ľudí, 33-eurová pokuta podnik nezruinuje či univerzálna odpoveď – nevymožiteľnos­ť práva.

Podľa poslanca Ondreja Osuského stojí návrh VZN na nerovnosti vo vzťahu ako ku občanom tak aj podnikateľom. Geografická poloha či rozdiel 50 metrov podľa jeho slov nemôže byť dôvodom toho, či sa Staromešťan vyspí alebo či prevádzka dokáže zarobiť.

Podnikateľ Jozef Gális vidí hlavný problém v tom, že navrhovaná zonácia a VZN sú neférové voči tým, ktorí na území Starého Mesta už podnikajú. Do svojich prevádzok už totiž investovali nemalé financie, nastavili si podnikateľský plán a na trh vstupovali za istých podmienok. Radikálna zmena otváracích hodín by pre mnohých bola likvidačná.

Obyvateľ pešej zóny Karol Hederling súhlasí, že súčasný stav je neprijateľný. „My nie sme proti tomu, aby zomrelo Staré Mesto, ako to radi hovoria podnikatelia a aby tu nebol žiaden život. Sme proti tomu, aby bol v podobe, ako je tomu dnes. Nemyslíme si však, že Staré Mesto je miestom pre konanie hlučných nekontrolovaných zábav,“ dodáva Hederling.

O úprave otváracích hodín sa hovorí už mesiace

Koncom minulého roka Najvyšší súd SR rozhodol, že individuálne posudzovanie otváracích hodín pre podniky a terasy v Starom Meste nie je v súlade so zákonom.

Pôvodne návrh nového nariadenia o otváracích hodinách podnikov v Starom Meste chcel starosta mestskej časti Radoslav Števčík predložiť ešte na konci minulého roka. Navrhoval v ňom rozdeliť Staré Mesto do niekoľkých zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky prevádzky v danej zóne. Podniky v pešej zóne podľa návrhu mohli ostať v piatok a sobotu otvorené do druhej hodiny ráno, v iné dni len do polnoci. V širšom centre Staré Mesto navrhovalo bary cez víkend zatvárať o 24:00 a v zóne s prevládajúcim rezidenčným životom už o 22. hodine. Výnimkou mali byť len prevádzky umiestnené v podzemí či bary na lodiach kotviacich na Dunaji, ktoré by mali povolené otváracie hodiny do piatej hodiny ráno.

Staré Mesto po kritike začalo návrh nového nariadenia prepracovávať, možnosť vyjadriť sa dostali prevádzkari i miestni občania. Staré Mesto návrh VZN mierne prepracovalo, niektoré ulice popresúvalo do iných zón. V zásade však naďalej platil návrh rozdeliť mestskú časť do troch zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky podniky v danej zóne.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #otváracie hodiny #nočný pokoj