Prečo som na svete rád, prezrádza výstava venovaná prevencii drogovej závislosti

Prečo som na svete rada/rád je názov výstavy, ktorá vznikla zo spolupráce Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) v Banskej Bystrici a Národného osvetového centra v Bratislave. Pútavý názov produkuje aj pútavé „produkty“, v tomto prípade výber najlepších prác počas existencie súťaže, ktorá vznikla pred dvadsiatimi rokmi.

22.03.2016 17:16
výstava, Prečo som na svete rád Foto:
Výstava Prečo som na svete rád prezentuje kresby, maľby či koláže autorov od 15 do 20 rokov.
debata

Ide o výtvarné diela, ktoré reagujú na spoločensky závažné javy a nedvíhajú pritom autoritatívne prst, ale upozorňujú, liečia a ešte aj poskytujú umelecký zážitok. Ide o kresby, maľby či koláže autorov od 15 do 20 rokov a keďže je to súťaž medzinárodná, môžete na nej vidieť diela mladých ľudí napr. z Poľska, Fínska, Nórska či Uzbekistanu. Spolutvorcom tohto významného projektu je aj pobočka UNICEF a OSN na Slovensku.

Mladí o mladých či mladým. Aj tak sa dajú slovne reprodukovať diela, ktoré obrazovo rozprávajú o „hranici medzi šťastím a závislosťou, ktorá je veľmi krátka“. Nenechaj svoj život visieť na vlásku, to je ďalší z humánnych odkazov, ktoré posielajú autori z celej Európy svojim vrstovníkom, ale aj tým, ktorí so závislosťou bojujú nejeden rok.

Súčasťou výstavy sú aj besedy, ktoré vedie Mgr. Dušan Jablonský, v danej problematike fundovaný lektor, ktorý výstavu pripravuje od jej začiatkov. Na besedách sa mladí ľudia dozvedia o prevencii či liečbe spoločensky neprijateľných javov, ktoré samozrejme najviac negatívne zasahujú samotného človeka závislého na drogách.

Výstavu Prečo som na svete rád/rada si môžete pozrieť do 31. marca, aktivity SOS v danej problematike pokračujú a ich humánne poslanie ocenia nielen tí, ktorí „sa v tom vezú“, ale aj jedinci, ktorí majú problematického člena v rodine alebo tí, ktorí chcú jednoducho pomáhať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #drogová závislosť #maľba #koláž