Majetok Bratislavy chráni pult centrálnej ochrany

Majetok Bratislavy chráni pult centrálnej ochrany hlavného mesta. Do systému, ktorý prevádzkuje mesto prostredníctvom mestskej polície, sa zapojilo 59 mestských organizácií.

23.03.2016 14:51
magistrat mesta Bratislava Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

„Pult centrálnej ochrany funguje od roku 1993, paradoxne, až do minulého roku si niektoré organizácie nechávali zabezpečovať ochranu svojich objektov u súkromných firiem – mimo bratislavského pultu centrálnej ochrany. My sme to zmenili a na pult centrálnej ochrany sa napojili viaceré príspevkové a rozpočtové organizácie mesta,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pult centrálnej ochrany patrí pod hlavné mesto Bratislava a poskytuje služby pri ochrane majetku právnických a fyzických osôb. Jeho úlohou je monitorovať a vyhodnocovať správy z elektronického zabezpečovacieho systému. V súčasnosti pult centrálnej ochrany sleduje 320 objektov, medzi nimi napríklad bratislavské galérie, múzeá, základné umelecké školy, centrá voľného času či mestské podniky a organizácie.

Zapojením sa do systému, ktorý prevádzkuje mesto Bratislava, organizácie podľa primátora ušetria peniaze. Mestské podniky totiž neplatia za pripojenie do pultu centrálnej ochrany, ale len za vzniknuté náklady spojené s poplatkom za prenos dát. Mestské organizácie tak môžu oproti tomu, keď objekty chránila súkromná strážna služba, ušetriť mesačne 100 až 500 eur. Za takto ušetrené peniaze napríklad organizácia STaRZ opravila bazén či zatekajúcu stenu na plavárni. Primátor pripomína, že pult centrálnej ochrany je finančne nezávislý a zarába na seba svojou činnosťou. Okrem mestských objektov totiž chráni aj súkromný majetok. „Táto jednotka pracuje na komerčnej báze a v podstate za komerčné ceny, je konkurencieschopná na trhu a dokáže konkurovať aj súkromným objektom,“ vysvetlil Nesrovnal.

Fingovaný zásah

Na fingovanom zásahu na bratislavskom magistráte radnica v spolupráci s mestskou políciou predviedli ako pult centrálnej ochrany funguje. Monitorovací ochranný systém sleduje zapojené objekty. Ako pripomenul náčelník bratislavskej mestskej polície Peter Krajíček, mestská polícia sleduje činnosť pultu centrálnej ochrany 24 hodín denne, hlásenia prichádzajúce zo systému vyhodnocujú a posielajú na jednotlivé zásahy hliadky mestskej polície. Hliadka mestskej polície je pritom podľa Krajíčka po celý čas zásahu v kontakte s operátorom a v prípade potreby vedia privolať aj hasičov či záchranárov. Podľa náčelníka mestskej polície mesačne pult centrálnej ochrany zaznamená 100 až 120 hlásení, no 99 percent z nich je falošných, spôsobených napríklad nesprávnou obsluhou či keď v objekte zabudnú systém vypnúť.

Mestská polícia plánuje fungovanie pultu centrálnej ochrany ešte skvalitniť. Podľa Krajíčka chcú vytvoriť samostatnú stanicu pultu centrálnej ochrany. „Pôsobili by na nej špecialisti so zodpovedajúcim kvalitným technickým vybavením. Uľahčili by sme tým prácu okrskovým staniciam, ktorých úlohou je prioritne ochrana verejného poriadku,“ uzavrel Krajíček.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pult centrálnej ochrany