Ak zavedú bezplatnú MHD v Bratislave, hendikepovaným vrátia peniaze

Hlavné mesto Bratislava v prípade opätovného zavedenia bezplatného cestovania v bratislavskej MHD pre vybrané skupiny obyvateľov vráti peniaze hendikepovaným Bratislavčanom, ktorí si po zavedení tretej etapy kúpili predplatné cestovné lístky s 90-percentnou zľavou na cestovanie v MHD.

24.03.2016 13:45
debata (4)

Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii v priestoroch Dopravného podniku Bratislava primátor Ivo Nesrovnal. Ako dodal, peniaze bude mesto vracať z vlastných zdrojov a zrejme formou poštových poukážok.

Na zasadnutie bratislavského mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 31. marca, plánuje primátor Nesrovnal predložiť návrh na opätovné vrátenie 100-percentnej zľavy na cestovanie v bratislavskej MHD pre vybrané skupiny.

Bezplatné cestovanie by mali okrem držiteľov preukazov ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) získať aj protikomunistickí odbojári a politickí väzni či darcovia krvi s minimálne diamantovou Janského plaketou, podmienkou pre všetkých však je trvalý pobyt v Bratislave.

Ako priblížil primátor Nesrovnal, s návrhom na prinavrátenie bezplatného cestovania už oboznámil aj partnerov zapojených do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) – teda ministerstvo dopravy, Bratislavský samosprávny kraj a spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava, ktorá celý systém zastrešuje.

„Oboznámil som ich s návrhom mesta a som rád, že Bratislavský samosprávny kraj signalizoval ochotu pripojiť sa k tomuto návrhu,“ hovorí Nesrovnal s tým, že tak by mohli vybrané skupiny obyvateľov cestovať bezplatne nielen v bratislavskej MHD, ale aj u zapojených dopravcov v celom Bratislavskom kraji. Prinavrátenie 100-percentnej zľavy však musia schváliť poslanci bratislavského mestského i krajského zastupiteľstva.

K návrhu vrátiť vybraným skupinám Bratislavčanov bezplatnú MHD radnicu priviedli údaje z Dopravného podniku Bratislava o skutočnom počte hendikepovaných cestujúcich. Tie totiž podľa hlavného mesta ukázali, že extra zľavu v MHD si uplatnilo menej ľudí s preukazom ŤZP, ako mesto pôvodne predpokladalo.

Po vyhodnotení prvých mesiacov integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji sa totiž ukázalo, že z pôvodných 17-tisíc ľudí s ŤZP preukazmi registrovaných na ministerstve, po zavedení registračnej povinnosti klesol počet reálnych užívateľov približne na 12-tisíc ľudí.

Vo výpočte sú však zahrnutí len hendikepovaní, ktorí si uplatnili 90-percentnú zľavu na cestovanie v MHD, ktorá platí len pre obyvateľov hlavného mesta, resp. Bratislavského kraja, a len na predplatné cestovné lístky.

Radnica tak nebude Dopravnému podniku platiť na vykrytie zliav 1,8 milióna eur ako doteraz, ale len 1,2 milióna eur. „Ušetríme 600-tisíc eur, ktoré potom vieme použiť pre hendikepovaných obyvateľov, ktorí cestujú v MHD,“ dopĺňa Nesrovnal.

Od novembra minulého roka, keď v Bratislavskom kraji spustili tretiu etapu integrovanej dopravy, majú vybrané skupiny obyvateľov 90-percentnú zľavu. Tá aktuálne platí pre hendikepovaných, darcov krvi s minimálne diamantovou Janského plaketou a pre Bratislavčanov, ktorí boli účastníkmi protikomunistického odboja a politickými väzňami s trvalým pobytom v Bratislave.

Zľavu však možno získať len na predplatné cestovné lístky. Pridali sa aj poslanci BSK, ktorí odsúhlasili extra zľavu pre hendikepovaných a darcov krvi s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji, zľava platí u všetkých troch dopravcov – teda v MHD, ktorú zabezpečuje Dopravný podnik Bratislava, vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko i v autobusoch Slovak Lines, avšak len na území Bratislavy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #Ivo Nesrovnal