Prioritami DPB sú obnova vozoparku či krajšie zastávky

Dopravnému podniku Bratislava (DPB) sa od nástupu nového vedenia darí šetriť, len za prvé tri mesiace sa novému manažmentu podarilo ušetriť vyše 600-tisíc eur. Uviedol to generálny riaditeľ a predseda predstavenstva DPB Milan Urban, ktorý je v tejto funkcii od októbra minulého roka.

25.03.2016 10:08
električka, Škoda, Bratislava Foto: ,
V tomto roku do vozového parku už pribudlo 13 nových jednosmerných električiek, do polovice apríla by mali do Bratislavy prísť ďalšie dve. Dovedna by tak malo byť vo vozoparku 60 nových električiek.
debata (7)

Podľa Urbana sa DPB podarilo za posledné dva mesiace minulého roka ušetriť približne pol milióna eur, za január tohto roku ďalších 150-tisíc eur. „Ide o úsporu v oblasti dodávateľsko-odberateľských vzťahov – na dodávke materiálu, energie či služieb,“ vysvetlil Urban. Ako dodal, DPB chce v tomto roku pokračovať v modernizácii vozového parku – pribudnúť by mali ďalšie nové električky i autobusy. Podnik sa chce zamerať aj na lepšiu starostlivosť o zastávky, okrem ich intenzívnejšieho čistenia by tu mali pribudnúť nové odpadkové koše a na niektorých zastávkach i nové informačné panely.

V pláne je ďalšia modernizácia vozového parku

V tomto roku do vozového parku už pribudlo 13 nových jednosmerných električiek, do polovice apríla by mali do Bratislavy prísť ďalšie dve. Dovedna by tak malo byť vo vozoparku 60 nových električiek. V tomto roku v DPB pribudne aj 40 nových autobusov. „Pri električkách sa priemerný vek znížil z takmer 23 rokov na momentálnych 13. Tento trend je potrebné udržať a chceme na neho nadviazať ešte v tomto roku doplnením nových prírastkov autobusov, kde je najhorší stav. Priemerný vek autobusov je dnes sedem rokov pri ich predpokladanej technickej a ekonomickej životnosti medzi 10 až 12 rokmi,“ informoval o prioritách DPB Urban.

Dopravný podnik začne v tomto roku vypravovať aj viac trolejbusov a električiek. Urobia tak podľa Urbana na základe objednávky mesta, ktoré zvýšilo objednávku výkonov približne o tri percentá. Zvýšenú starostlivosť chce Dopravný podnik venovať aj zastávkam MHD. Dopravný podnik sa v súčasnosti stará o 1 398 zastávok MHD. Ako priblížil Urban, na šiestich najfrekventova­nejších plánujú dokonca zaviesť opakované čistenia – ide napríklad o zastávky na Račianskom a Trnavskom mýte či v Slávičom údolí. Dopravný podnik plánuje v tomto roku na vyťažených zastávkach doplniť aj informačné panely, pribudnúť majú i desiatky nových odpadkových košov.

Chýbajú vodiči

Prioritou nového vedenia Dopravného podniku Bratislava je aj zlepšenie podmienok pracovníkov. Ako priblížil Urban, Dopravný podnik v súčasnosti zamestnáva vyše 2 700 pracovníkov, z toho viac ako 1 400 sú vodiči. Urban hovorí, že jedným zo spôsobov, ako chcú motivovať zamestnancov, je zvýšenie platov, mzdy by mali stúpnuť najmä vodičom.

„Budeme sa usilovať zlepšovať aj sociálne podmienky pracovníkov, napríklad umožniť návštevy fitnescentra, zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť a psychologické poradenstvo,“ hovorí Urban. Priznáva, že Dopravný podnik v súčasnosti trpí nedostatkom vodičov, a preto pripravujú aj opatrenia na prilákanie nových zamestnancov. „Sústreďujeme sa aj na získanie nových vodičov a pripravujeme súbor opatrení,“ priblížil Urban.

Ako dodal, zvýšiť chcú napríklad produktivitu oddelenia ľudských zdrojov, nových zamestnancov by chceli motivovať napríklad náborovými príspevkami či príspevkom na bývanie pre mimobratislavských vodičov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #DPB