Bratislava z Občianskeho rozpočtu zrealizuje štyri projekty

Hlavné mesto Bratislava v rámci Občianskeho rozpočtu tento rok podporí štyri projekty, medzi ktoré rozdelí 50-tisíc eur. V hlasovaní uspelo vybudovanie nového chodníka na Kamzík, zriadenie buspruhov, ďalšia rekonštrukcia mestských hradieb či odstránenie plagátov a letákov z budov v historickom centre Bratislavy.

29.03.2016 12:56
Bratislava, Bratislavský hrad, Dunaj, parlament Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do hlasovania o rozdelení peňazí z Občianskeho rozpočtu sa zapojilo 2 776 ľudí. Hlasovanie bolo rozdelené do štyroch kategórií – Životné prostredie; Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá; Školstvo, kultúra a šport a Sociálne veci, bezpečnosť a čistota. Ľudia mohli v každej kategórii hlasovať za jeden projekt, dokopy tak mohli udeliť štyri hlasy.

V kategórii Životné prostredia spomedzi pätice projektov uspelo rozšírenie cesty, spevnenie okrajov a vybudovanie chodníka pre peších a cyklistov na Kamzík. Projekt získal 1 285 hlasov. V kategórii Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá ľudia vybrali zriadenie buspruhov na frekventovaných úsekoch – napríklad na Štefánikovej, Gagarinovej, Popradskej, Lamačskej ulici či na Patrónke. Buspruhy získali 1 082 hlasov. Spomedzi trojice projektov v kategórii Školstvo, kultúra a šport hlasujúci podporili pokračovanie rekonštrukcie mestských hradieb, ktorá získala 1 433 hlasov. V kategórii Sociálne veci, bezpečnosť a čistota najviac hlasov získal nápad vyčistiť budovy v historickom centre mesta od plagátov, letákov či grafitov.

Víťaznými projektmi sa podľa Kataríny Kohútikovej z bratislavského magistrátu v súčasnosti zaoberá príslušné oddelenie, ktoré posúdi aj časový harmonogram realizácie projektov. „O realizáciách jednotlivých projektov bude Magistrát hl. mesta SR Bratislavy priebežne informovať,“ dodáva Kohútiková.

Občiansky rozpočet umožňuje obyvateľom Bratislavy rozhodnúť o využití časti peňazí z rozpočtu mesta. Pravidlá občianskeho rozpočtu mestskí poslanci schválili ešte v septembri 2014. Celý proces je rozdelený do troch fáz. Najprv mesto zbiera podnety od obyvateľov v Burze nápadov, potom doručené podnety posúdi Rada pre Občiansky rozpočet zložená zo zástupcov mesta a verejnosti a na záver prichádza hlasovanie. Do Burzy nápadov tentoraz prišlo 62 projektov, z ktorých komisia poslala do verejného hlasovania 22 nápadov. Hlasovať mohli ľudia do konca februára buď elektronicky na internetovej stránke hlavného mesta alebo prostredníctvom hlasovacích hárkov vo Front Office v budove bratislavského magistrátu. Z hlasovania vzišli štyri víťazné projekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #občiansky rozpočet