Investor Cvernovky opraví Pradiareň, budúcnosť kreatívcov je neistá

Budovu Pradiarne plánuje nový majiteľ areálu Cvernovky rekonštruovať. S obnovou začne po ukončení pamiatkového výskumu a získaní potrebných povolení. Či však jej priestory budú naďalej slúžiť kreatíve a umeniu, nevedno.

29.03.2016 15:22
cvernovka Foto: ,
Areál továrne na nite na Páričkovej postupne vybudovali v rokoch 1900 až 1950.
debata

„Pristupujeme k Cvernovke s veľkou pokorou, vnímame genius loci celého územia vrátane pamiatky Pradiarne. Budeme postupovať veľmi zodpovedne, v súlade s našimi hodnotami, pričom prioritou aj zákonnou povinnosťou bude záchrana pamiatky a nájdenie najlepšieho riešenia pre budúcnosť areálu Cvernovka,“ uviedol generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko. Budova Pradiarne je národnou kultúrnou pamiatkou. Investor sa chce sústrediť na súlad existujúceho stavu s platnou legislatívou a bezpečnosť ľudí. Areál je totiž v zlom technickom stave.

Spoločnosť YIT chce na mieste bývalej továrne na nite vybudovať novú štvrť s približne 700 bytmi, administratívou, obchodmi a v pláne je aj 1 500 podzemných parkovacích miest. Mestská časť Ružinov v týchto dňoch spracováva pripomienky k územnému plánu, ktorý by mal definovať, ako bude zóna Cvernovka vyzerať a aké bude mať funkcie. Verejnosť mohla koncept pripomienkovať do marca.

Okrem deklarácie investora by mal zachovanie kultúrnej pamiatky garantovať aj zákon, no z minulosti poznáme nejeden prípad zbúrania industriálu v hlavnom meste.

Investor však zatiaľ neupresnil, či v budove chránenej Pradiarne zachová aj jej súčasnú funkciu – kultúrne, spoločenské a kreatívne centrum. Práve to je cieľom Nadácia Cvernovka, ktorá zastupuje nájomníkov – kreatívcov a umelcov, ktorí sa do priestorov bývalej továrne začali spontánne postupne sťahovať približne pred desiatimi rokmi. Súčasný stav chce sprofesionalizovať a vytvoriť centrum kreatívneho priemyslu. „Jeho základy existujú v podobe ľudského potenciálu v tejto budove už dnes a preto považujeme zachovanie kontinuity súčasnej náplne za kľúčové pri jeho budovaní,“ uviedol pred časom Boris Meluš z Nadácie Cvernovka.

Na to, že práve kontinuita je kľúčová upozorňuje aj dnes. Nájomníci majú totiž platné nájomné zmluvy iba do konca apríla a tak nikto z nich nevie, či sa bude mať kam v máji vrátiť. Genius loci, s ktorým operuje aj investor, totiž znamená okrem komunity aj jedinečné industriálne priestory, do ktorých kreatívci investovali čas a nemalé peniaze. Zlý technický stav budovy a areálu ani dôležitosť bezpečnosti nikto nepopiera. Ideálnym riešením by však bolo opraviť havarijné stavy počas plnej prevádzky bez toho, aby ateliéry museli zmiznúť. Okrem diskusie o budúcnosti Pradiarne v novej štvrti Cvernovka, ktorá by bola prijateľná pre obe strany, tak pokračujú aj rozhovory o budúcnosti, ktorá príde už o mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka