Vojenské múzeum v Piešťanoch oživili moderné technológie

Dynamika, 3D efekty a nové technológie majú k armádnej výzbroji na „dôchodku“ prilákať najmä mladú generáciu. Vojenské historické múzeum v Piešťanoch, ktoré zastrešuje aj múzejné oddelenie vo Svidníku s vyhliadkovou vežou Dukla, vkročilo do 21. storočia.

31.03.2016 16:00
Miloslav Čaplovič, múzeum, Piešťany Foto: ,
Riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič pri dotykovom paneli.
debata (2)

Veľké stroje v maskovacích vojenských farbách zaberajú tri výstavné haly a vonkajšiu časť areálu. Návštevníci múzea pri piešťanskom letisku, kde bola kedysi 32. letecká základňa, sa môžu prechádzať medzi tankami, lietadlami, vrtuľníkmi či technikou protivzdušnej obrany.

Dvanásta sezóna však bude iná. Múzeum, ktoré je stále vo výstavbe, prepojili s modernými technológiami. Príkladom je 3D premietacia miestnosť ovládaná tabletom.

Odkrývajú aj schované predmety

Celý projekt v hodnote 2,9 milióna eur zahŕňa oveľa viac. Základom je postupná digitalizácia zbierok Vojenského historického ústavu v Bratislave, pod ktorý múzeum patrí. Ide o dátovo náročný projekt, ktorý si vyžaduje veľké úložisko. V rámci stránky ústavu vytvorili aj pre piešťanské múzeum takzvanú e-bádatelňu.

„Je to niečo ako virtuálne múzeum,“ opisuje riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) v Bratislave Miloslav Čaplovič. Návštevník v ňom vďaka postupnej digitalizácii nájde aj také predmety, ktoré sú schované pred očami návštevníkov v depozitoch. Videogaléria zas ponúka krátke upútavky na filmy či spoty, ktoré je možné vidieť v múzeu.

„Problémom vojenských múzeí sú priestorové možnosti,“ vysvetľuje Čaplovič. Veľké armádne stroje zaberajú veľa miesta, no priestory nie sú nafukovacie. Piešťanské múzeum je zamerané na výzbroj povojnového obdobia. Výstavu tvoria najmä veľké „mašiny“, ktoré sa u nás používali po roku 1945 až do roku 1992.

Exponáty Vojenského historického múzea v...
Piešťanské múzeum je zamerané na výzbroj...
+8Ponúka 27-minútový dokument, ktorý okrem...

„V súčasnosti pribúda aj technika z novodobejšej vojenskej histórie. Niektoré tanky či lietadlá, ktoré tu máme, používali Ozbrojené sily Slovenskej republiky donedávna,“ hovorí Čaplovič. Príkladom sú vrtuľníky Mi-24, ktoré majú byť v rámci modernizácie nahradené novými vrtuľníkmi Black Hawk. Vojenskú históriu a armádnu výzbroj z obdobia 1914–1945 zas približuje múzejné oddelenie vo Svidníku.

Prechádzku medzi vojenskými kolosmi budú v tejto sezóne spestrovať okrem sprievodcu-lektora aj novodobé technológie. Múzeum má k dispozícii 40 audiostaníc so slúchadlami. Návštevníci sa môžu po areáli prechádzať vlastným tempom a zvoliť si výklad k tomu, čo ich zaujíma. „Na každom exponáte je nálepka s číslom, ktoré si návštevník vyťuká na svojej audiostanici. Následne sa spustí hovorený výklad,“ komentuje obsluhu audiostanice riaditeľ. Tento spôsob uvítajú najmä zahraniční návštevníci. Audiostanice obsahujú okrem slovenskej mutácie aj anglickú. „V budúcnosti sa môžu rozšíriť aj o ďalšie,“ dopĺňa riaditeľ Vojenského historického múzea v Piešťanoch Milan Kubizniak.

Trojrozmerný svet v múzeu

V múzeu pribudli v rámci projektu aj multimediálne dotykové panely. V Piešťanoch ich je osem, dva putovali do Svidníka. Panely sú rozmiestnené po celej expozícii. Základný informačný obsah je rovnaký, zvyšok je prispôsobený tomu, v ktorej časti sa nachádzajú. Do panelov prepašovali dynamiku.

Dobové fotografie, ktoré tvoria podklad plochy, sú upravené špeciálnym spôsobom. Uvedenie pozadia a popredia do pohybu im dodáva 3D efekt. „Na paneloch si môže návštevník prezerať zdigitalizované predmety. Dozvie sa o nich základné technické údaje, ich využitie, k tomu sú pripojené fotografie. Postupne pribúdajú aj 3D modely zdigitalizovaných predmetov,“ opisuje Čaplovič, ktorý pohybom prsta na paneli otáča o 360 stupňov univerzálnu leteckú bombu.

„Pre 3D spracovanie bomby bolo potrebné urobiť viac ako 150 záberov,“ dopĺňa Kubizniak. Pri lietadle sú tieto počty desaťnásobné, čo je dátovo veľmi náročné. Piešťanské múzeum má zatiaľ zdigitalizovaných vyše 1 800 zbierkových predmetov, aj tie v depozitoch. S digitalizáciou začnú v tomto roku aj vo Svidníku, týkať sa bude vyše 500 vystavených exponátov.

Prehliadka zavedie návštevníkov aj do novej 3D premietacej miestnosti. Jej spustenie sa dá ovládať veľmi jednoducho pomocou tabletu. „V ponuke máme niekoľko vojnových filmov, napríklad film Štyridsaťštyri či Kapitán Dabač, a viaceré historické dokumenty,“ vymenováva Čaplovič. Mladým tak chcú príťažlivým spôsobom priblížiť vojenskú históriu 20. storočia.

Múzeum sa môže pýšiť 3D animáciou, v ktorej predstavuje 12 top zbierkových predmetov z Piešťan, Svidníka a vyhliadkovej veže na Dukle. Stačí si nasadiť špeciálne okuliare a sledovať tanky a rôzne typy lietadiel v historických príbehoch od roku 1919 do roku 2014.

Objavuje sa tu havária Štefánikovho lietadla v Ivanke pri Dunaji alebo slávna fotografia z roku 1968, na ktorej Ladislav Bielik zachytil okupačný tank mieriaci na odhalenú hruď muža. Video, ktoré robili na kľúč srbskí animátori, je postavené najmä na dynamike obrazu, nie na informáciách.

Múzeum ponúka aj 27-minútový dokument Oceľové ticho o Vojenskom historickom ústave. Okrem jeho pracovísk približuje aj najvýznamnejšie medzníky vojenskej histórie Slovenska od vypuknutia prvej svetovej vojny až po studenú vojnu. Dokument si návštevníci budú môcť spustiť z konkrétneho dotykového panela na veľkú obrazovku.

Hlavná sezóna sa v múzeu začína v júni a trvá do septembra. Otvorené býva od utorka do nedele. Prehliadky sa začínajú o 10.00, 13.00 a 15.00. Mimo letnej sezóny je múzeum prístupné pre vopred ohlásené desať- a viacčlenné skupiny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #múzeum #Dukla