Prvé slovenské gymnázium rozkvitlo do krásy

Školské lavice, v akých sedávali Miloslav Hodža, Vladimír Hurban či Martin Kukučín. Sú v triede, ktorá akoby z oka vypadla pôvodnej z druhej polovice 19. storočia.

01.04.2016 17:00
škola, revúca Foto: , ,
Riaditeľka múzea Diana Lamperová vo vynovenej záhradnej časti s Parkom národovcov.
debata (7)

Od 1. apríla ju môžu vidieť návštevníci Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Verejnosti sa otvára po deväťmesačnej rekonštrukcii. Do skrášlenia a obnovy historickej školy sa investovalo 250-tisíc eur. Múzeum sídli v pôvodnom dome, kde gymnázium v roku 1862 vzniklo.

Vynovená je aj expozičná časť múzea. Jeho riaditeľka Diana Lamperová hovorí, že do pôvodnej podoby vrátili aj zborovňu. „Našou pýchou je tiež kompletne zrekonštruovaný záhradný priestor, v ktorom je Park slovenských národovcov s bustami profesorov gymnázia Ivana Branislava Zocha a Samuela Ormisa,“ zdôrazňuje Lamperová.

V obnovenom múzeu je turistom k dispozícii aj informačná kancelária a kaviareň. Podkrovné priestory sú pripravené nielen na výstavy, ale aj na prednášky, besedy, workshopy či stretnutia s významnými osobnosťami. K novinkám bude patriť aj možnosť svadobných obradov a fotografovania v priestoroch múzea. Zabudnúť nemožno na bohatú knižnicu v archíve múzea, v ktorej sú diela významných autorov a národných dejateľov.

Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej patrí k najväčším pamätihodnostiam nielen regiónu Gemer-Malohont, ale celého Slovenska. Mesto Revúca, v snahe ešte viac ho zatraktívniť, malo v pláne už v minulosti vynoviť jeho muzeálne časti. Primátorka Eva Cireňová hovorí, že sa preto uchádzali o nenávratný finančný príspevok v rámci Regionálneho operačného programu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

„Aby sme však peniaze mohli dostať, muselo sa múzeum, ktoré patrilo pod samosprávu v Revúcej, zmeniť na príspevkovú organizáciu v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Aby malo vlastný účet. To bola podmienka ministerstva. Mestskí poslanci túto zmenu odsúhlasili v marci 2014 a o mesiac potom sme mohli požiadať o príspevok,“ vysvetľuje Cireňová.

Budova púta pozornosť aj zvonka od hlavnej cesty.
Budova púta pozornosť aj zvonka od hlavnej cesty.
+9Riaditeľka múzea Diana Lamperová vo vynovenej...

Peniaze pre Revúcu schválili a v júli 2015 mesto mohlo začať rekonštrukciu. Na obnovu národnej kultúrnej pamiatky získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 212-tisíc eur, z ktorých sa mesto piatimi percentami podieľalo na spolufinancovaní. Na rekonštrukciu prispelo aj sumou 47-tisíc eur. Na vynovenie múzea tak mohli použiť viac ako štvrť milióna eur. „Z týchto peňazí sme obnovili podkrovie, kde budú výstavné priestory, vymenili vstupné dvere, položili novú dlažba v podchode, nové schodisko do podkrovia, vymaľovali vonkajšie fasády, natreli strešnú krytinu a urobili aj ďalšie práce,“ vymenúva Lamperová. Primátorka zdôrazňuje, že rekonštrukciou im nešlo len o záchranu budovy Prvého slovenského gymnázia.

Chceli tiež pritiahnuť pozornosť verejnosti, najmä mladých, a pripomenúť im, aby boli hrdí na naše národné dejiny.

Múzeum sa špecializuje na históriu a činnosť Prvého slovenského gymnázia a jeho historický prínos v rokoch 1862 až 1874, na históriu mesta Revúca, ktoré v štyridsiatych a sedemdesiatych rokoch 19. storočia patrilo k centrám slovenského národného hnutia. Počas dvanástich rokov existencie gymnázia v ňom študovalo a maturovalo v slovenskom jazyku 566 študentov zo všetkých kútov Slovenska. Mnohí z nich sa stali súčasťou našich národných dejín.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #gymnázium #Revúca