Žonglujúci bežec Roskopf bol v cieli pred víťazom maratónu

Hlavnému mestu vládol v nedeľu športový duch, bežal sa už tradičný bratislavský maratón. Horúce redakčné želiezko mala na ňom tentoraz aj Pravda. V drese s jej logom si polovičnú maratónsku trať nielenže zabehol, ale aj odžongloval viacnásobný držiteľ guinnessovských rekordov Milan Roskopf (57).

03.04.2016 16:06
Roskopf, maratón Foto: ,
Milan Roskopf (57) už žongloval na sto spôsobov, aj s motorovými pílami či dolu hlavou, s topánkami prilepenými o strop miestnosti. Žonglujúci bežec v drese Pravdy patril v nedeľu k atrakciám bratislavského polmaratónu.
debata

Sympatický, vyše dvojmetrový dlháň si počínal viac ako statočne. Hoci svoj beh musel v niekoľkotisícovom športuchtivom dave koordinovať aj s pohybmi, ktoré si žiada neustále vzdušné manévrovanie s tromi gumovými žonglérskymi loptičkami, v cieli dosiahol čas 2:16 h, čiže asi o 11 minút lepší ako víťaz – český bežec Jiří Čípa.

„To je síce pravda, no ja som mal v nohách iba jedno kolo pretekov. Na rozdiel od Čípu, ktorý ich absolvoval dve,“ usmieval sa po tomto výkone Milan. Priznal však, že ho trochu mrzí, že tento ročník vynechali vynikajúci kenskí bežci. „V takom prípade by som asi cieľovú pásku pretínal zároveň s nimi. Mohla z toho byť pekná fotka, oni by šprintujúc vydávali zo seba posledné sily – a vedľa nich by si akýsi týpek len tak v pohode žongloval…“ zauvažoval si.

Roskopfovi sa vraj bežalo dobre, azda by len privítal trochu chladnejšie počasie. Privysoké teploty, ktoré ponúkla včerajšia, inak veľmi vydarená nedeľa, diaľkovým bežcom až tak nesvedčia. „Akurát žonglovať som mohol začať iba zhruba na štvrtom kilometri. Skôr, v tej tlačenici po štarte, sa to vôbec nedalo. Veď popri mne bežalo asi sedemtisíc ľudí,“ opísal bezprostredne po pretekoch.

Len vymenovaním všetkých 52 oficiálne uznaných svetových rekordov, s ktorými sa Milan Roskopf môže pochváliť, by sa dali naplniť hádam dve-tri novinové strany. „Radšej teda spomeniem iba tie, ktoré sa týkajú žonglo-behu, teda behu za súčasného žonglovania,“ začína s výpočtom: Ako jediný človek na zemeguli ešte v roku 2000 súčasne zabehol a prežongloval polmaratón bez jediného spadnutia loptičky v čase 1:51 h. Dlhých 16 rokov, až do roku 2014, bol tento pomaly šesťdesiatnik držiteľom „sveťáku“ s hodnotou 23,4 sekundy v žonglo-behu na 100 metrov, pri ktorom nadhadzoval tri päťkilogramové gule. V roku 2012 v Budapešti na svetovom festivale netradičných rekordov a podujatí Impossibility Challenger ako dosiaľ jediný človek na svete dokázal zabehnúť 70 metrov za súčasného žonglovania s najťažším olympijským náčiním, tromi mužskými vrhačskými guľami 3×7,26 kg. V roku 2004 vyžongloval 45-poschodový mrakodrap Evans View v New Yorku v čase 5:28 min.

Na víkendovom podujatí ČSOB Bratislava Marathon 2016 si priaznivci behu mohli už od soboty zasúťažiť v dokopy ôsmich kategóriách. Aj nebežcov navyše zaujali viaceré sprievodné podujatia. Štart aj cieľ pretekov bol medzi areálmi Eurovea a SND. Maratón sa bežal na dva mestské okruhy, mal klasickú olympijskú dĺžku 42 195 m. Roskopf v rámci polmaratónu absolvoval jedno kolo dlhé 21 098 m.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #maratón #ČSOB Bratislava Marathon