Nesrovnala pri oslavách oslobodenia Bratislavy vypískali

Primátora hlavného mesta Slovenska Iva Nesrovnala v pondelok počas jeho krátkeho prejavu k 71. výročiu oslobodenia Bratislavy päťkrát vypískali.

04.04.2016 16:11 , aktualizované: 20:00
výročie oslobodenia Bratislavy, Slavín, Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico a niekoľkí členovia vlády na Slavíne.
debata (435)
Pokiaľ hovoril o tom, ako sa štvrtý apríl 1945 nezmazateľne zapísal do dejín mesta, lebo vojaci druhého Ukrajinského frontu, Dunajská vojnová flotila spolu s rumunskou armádou priniesli jeho obyvateľom mier a slobodu, stovky prítomných na slávnostnom zhromaždení pri soche Víťazstva pred Redutou mu pritakávali. Keď však začal rozprávať o novej totalite, ktorá nahradila tú fašistickú, a o udalostiach v roku 1968, dav ho sotva nechal dohovoriť. Až keď sa opäť vrátil k obetiam druhej svetovej vojny, ľudia sa utíšili.

Predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Bratislavskom kraji Martin Krno (komentátor denníka Pravda, pozn. red.) v príhovore vyslovil presvedčenie, že odbojári mali výraznejšie kričať Hanibal pred bránami!, keď vodca pofidérnej strany pred troma rokmi zaujal kreslo banskobystrického župana. „A čo dnes: Môžeme sa v prvom rade ospravedlniť siedmim tisícom sovietskych vojakov ležiacim na Slavíne a aj našim rodičom a starým rodičom odbojárom za to, že hnedokošeliari sú tu späť, pričom ani nemuseli dobýjať bratislavské brány. Tie sme im sami pootvorili.“ V súvislosti s priznaním kolaborácie niektorých demokratických politikov s kotlebovcami Krno pochválil mladých organizátorov protifašistických demonštrácií v Bratislave, ktorí sa v tejto súvislosti držia jednoduchého hesla: S náckami sa nebavíme!

Na podujatí sa zúčastnil prezident Andrej Kiska, nový minister školstva Peter Plavčan, poslanci parlamentu a viacerí zástupcovia zahraničných veľvyslanectiev. Dva pietne akty predtým sa konali na Slavíne. Prvý usporiadalo veľvyslanectvo Ruskej federácie v spolupráci s odbojármi a ďalšími občianskymi združeniami. Predseda SZPB Pavol Sečkár položil otázku, že ľudstvo je síce 70 rokov po vojne poučenejšie, ale či je aj zodpovednejšie, keď aj na Slovensku sa nájdu ľudia a politici, čo zločiny fašizmu nielen ospravedlňujú, ale už aj vyzdvihujú.

Na druhú akciu bez hudby, prejavov a širšej účasti verejnosti prišiel premiér Robert Fico a viacero členov vlády, ktorí položili vence k pomníku nad Bratislavou. „Mám úctu ku všetkým padlým počas druhej svetovej vojny,“ povedal potom pred novinármi Fico. Pritom zdôraznil, že úcta k ľuďom, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska, patrí k pilierom národnej politiky, ktorú presadzuje.

© Autorské práva vyhradené

435 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Robert Fico #Slavín #Ivo Nesrovnal #oslobodenie Bratislavy