Knižnice na východe Slovenska nakupujú tisíce kníh

Plnšie knižnice a v nich novšie a aktuálnejšie knižné tituly. K takémuto stavu smerujú verejné knižnice, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Sedem z nich - knižnice v Prešove, Bardejove, Humennom, Poprade, Starej Ľubovni, vo Svidníku a Vranove nad Topľou v týchto dňoch masívne nakupujú nové knihy.

05.04.2016 15:00
08-kniznica Foto: ,
Do regálov knižníc v Prešovskom kraji pribudne niekoľko tisíc nových kníh.
debata (2)

Získali na to 100-tisíc eur. Šeky na nákup kníh im ešte pred mesiacom pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc venoval predseda PSK Peter Chudík. Knižničné regály sa už zapĺňajú novými titulmi.

Takúto masívnu finančnú podporu na nákup nových kníh majú knihovníci v Prešovskom kraji po štyroch rokoch. Stotisíc eur dostali od svojho zriaďovateľa aj v roku 2012. Vo väčšom nakupovali tiež v roku 2006, keď sa im ušlo 58-tisíc eur. „My sme z toho súčasného balíka dostali sumu 25-tisíc eur a peniaze nám už nabehli na účet. Už sme aj začali s nákupom kníh a priebežne ich budeme nakupovať do konca tohto roku. Z takejto vysokej finančnej injekcie sa, samozrejme, tešíme, vnímame ju aj ako prekvapenie pri príležitosti deväťdesiateho výročia nášho založenia," konštatuje riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skulková.

Prešovská knižnica je najväčšia v kraji a v knižnom fonde má 220-tisíc kníh. Riaditeľka podotýka, že knižnicu dopĺňajú o nové tituly aj priebežne, no teraz to budú môcť urobiť masívnejšou formou. „Koľko kníh z tej sumy nakúpime, povedať neviem, no ak zoberieme priemernú cenu knihy osem až deväť eur, bude toho dosť," zdôraznila. V prešovskej knižnici pribudnú knihy rôznych žánrov, no najmä žiadané, ako je beletria, detská či študentská odborná literatúra. Staré, poškodené knihy zo zbierok vyradia.

Tešia sa aj v Podtatranskej knižnici v Poprade. Jej riaditeľka Anna Balejová prezradila, že na doplnenie knižného fondu dostali 19-tisíc eur. Doterajší 120-tisícový knižný fond tak budú môcť nielen doplniť, ale aj obmeniť. „Zakúpime najmä žiadané žánre od súčasných slovenských autorov, potom severské detektívky či náučnú detskú literatúru," podotkla Balejová. Ako je to podľa nej so záujmom o čítanie kníh u mladých? Aj keď mladá generácia čelí vymoženostiam modernej doby, ako sú počítače a internet, rada podľa Balejovej berie do rúk aj knihu. „Deti sa snažíme v tomto smere podchytávať už od materskej cez základnú až po strednú školu. Robíme rôzne podujatia, ktorých mottom je kniha," dodala riaditeľka knižnice v Poprade.

Za 11-tisíc eur budú môcť nakúpiť nové knihy aj v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou. Riaditeľka Emília Antolíková povedala, že knihy už začali nakupovať a uprednostnia pri tom náročnejšiu a drahšiu literatúru. „Naše skúsenosti hovoria o tom, že lacné knihy si ľudia kupujú a v knižniciach vyhľadávajú cenovo nedostupnejšie. Pri nákupe preto uprednostníme kvalitu nad kvantitou," zdôraznila. Vo vranovskej knižnici majú 74-tisíc zväzkov kníh a podľa slov riaditeľky ich dopĺňajú postupne a systematicky. Na rozdiel od mnohých iných knižníc vranovská nesídli vo svojich, ale v prenajatých priestoroch a má preto obmedzenú kapacitu. Staršie tituly, ktoré si nikto nepožičia niekoľko rokov, priebežne vyraďujú. Končia v staničnej knižnici, kde si ich môžu požičiavať a čítať cestujúci.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková doplnila, že sedem knižníc, ktoré má kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, má vo svojich fondoch takmer 740-tisíc zväzkov kníh a iných dokumentov. V minulom roku registrovali vyše 40-tisíc aktívnych používateľov, vykázali vyše 470-tisíc návštev a zrealizovali 1,3 milióna výpožičiek. V Prešovskom kraji je celkovo 303 verejných knižníc, z toho jedna krajská, šesť regionálnych, 16 mestských a 280 obecných knižníc.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský samosprávny kraj #knižnice