Čo hovoria cyklosčítače o bratislavských cyklotrasách?

S príchodom jarných mesiacov sadá na bicykel čoraz viac ľudí. Priaznivci cykloturistiky majú len na území Bratislavy k dispozícii viac než 100 kilometrov cyklotrás, v bratislavskom regióne potom ďalších 800. Bratislava Tourist Board (BTB) pomocou dvoch cyklosčítačov monitoruje úsek pri Bergu na bratislavskej hrádzi a pri moste SNP na Viedenskej ceste. Od novembra 2014 do februára 2016 namerali viac než 417-tisíc prejazdov bicyklov.

10.04.2016 08:00
Cyklisti, Dolné Rakúsko, bicyklovanie, cyklistika, Foto:
Cyklotrasy vedúce cez Bratislavu využívajú aj zahraniční cyklisti. (Ilustračné foto)
debata (22)

Najsilnejším mesiacom bol vlani júl, počas ktorého popod most SNP prešlo až 41 060 cyklistov, len o niekoľko stoviek menej ich bolo v auguste. V rovnakom období zaznamenali na hranici Slovenska a Rakúska pri Bergu asi 24-tisíc pohybov cyklistov. Podobné, ak nie vyššie čísla, očakávajú aj tento rok. Podľa štatistík sa cyklistická sezóna v Bratislave začína v apríli a končí v októbri, v ostatných mesiacoch využívajú priaznivci ekologickej dopravy tieto trasy menej.

Podľa dát zaznamenaných z cyklosčítača pri Bergu je frekvencia cyklistov smerujúcich z Rakúska na Slovensko vyššia než v opačnom smere. Zdá sa preto, že zahraniční cyklisti túto trasu využívajú viac, nemusí to však platiť bezvýhradne. „Bohužiaľ sa to nedá generalizovať, pretože to nie je diaľnica, po ktorej pôjdu ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou aj späť,“ povedal Maroš Plitko z Bratislava Tourist Board.

Cez Bratislavu vedú významné európske cyklotrasy Eurovelo 6 nazývaná tiež Riečna cesta a Eurovelo 13 alebo tiež Cesta železnej opony. Najviac využívanou trasou na Slovensku je podľa BTB hrádza na Dunaji, pre jej rovinatý charakter a malebnú prírodu, ktorou prechádza. Medzi ďalšie obľúbené trasy patria tie v Malých Karpatoch, ktoré sú unikátne pre rôzne stupne náročnosti terénu v lesnom prostredí a zároveň v blízkosti mesta.

Graf znázorňujúci rast/pokles počtu prejazdov... Foto: BTB
graf, cyklosčítač Graf znázorňujúci rast/pokles počtu prejazdov cez cyklotrasu pod mostom SNP.

Neviditeľné zariadenia pod zemou

Cyklosčítače sú v prevádzke od novembra 2014 a zatiaľ podľa nich cyklistov na trasách mierne pribúda. Porovnanie mesiacov február napríklad hovorí, že v roku 2015 dva cyklosčítače zaznamenali celkom 7 500 prejazdov, o rok neskôr ich už bolo 8 767. „Vzhľadom na krátku dobu prevádzky prístrojov však nevieme porovnať aspoň dve plné sezóny za sebou,“ konštatoval Plitko.

Pri slove cyklosčítač si možno mnohí predstavia prístroj podobný radaru či tachometru. V skutočnosti však ide o veľmi nenápadné zariadenie inštalované pod povrchom vozovky. „Konštrukcia je odolná voči vplyvom počasia aj vandalizmu. Sú to slučky, ktoré snímajú zmeny v elektromagne­tickom poli vyvolané prejazdom bicykla,“ vysvetlil zástrupca BTB. Snímače reagujú špeciálne na materiál, z ktorého sú vyrobené kolesá bicykla, nemôže sa preto stať, že by zachytili prejazd korčuliara či auta. Zaznamenané údaje sa automaticky uložia do skrinky mimo vozovky a potom sa dajú stiahnuť cez GSM alebo Bluetooth.

Okrem dvoch cyklosčítačov BTB má tretí v správe Bratislavský kraj a je umiestnený na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi.

Graf znázorňujúci rast/pokles počtu prejazdov... Foto: BTB
graf, cyklosčítač Graf znázorňujúci rast/pokles počtu prejazdov cez cyklotrasu pri Bergu.

Nástroj na lepší turizmus

Pomocou týchto jednoduchých prístrojov môžu odborníci zisťovať intenzitu pohybu cyklistov a smery ich využívania, merania môžu sledovať na hodinu presne. Sčítače vedia odpovedať na otázku, v ktorom ročnom alebo dokonca dennom období je trasa najviac vyťažená. Získané informácie môžu byť v budúcnosti cenným údajom na poukázanie významu cykloturizmu v Bratislave.

„Na základe štatistík môžeme vytvárať cykloturistickú infraštruktúru a služby s cieľom uspokojiť potreby turistov na štandardnej európskej úrovni,“ dodal Plitko, podľa ktorého v súčasnosti tvorí cykloturizmus 2 až 4 percentá všetkých dovoleniek v Európe. Je tiež jednou z kľúčových tém rozvoja Bratislavy a každý nový projekt zahŕňa aj napojenie na systém cyklotrás.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #cyklodoprava #BTB