V centre Košíc pribudnú nové ambulancie

Rozhodli sa byť bližšie k pacientom a zvýšiť konkurenciu v poskytovaní zdravotných služieb. Známa nemocnica v Košiciach-Šaci, ktorá sídli na periférii metropoly východu, zriadila nové ambulancie aj kúsok od centra Košíc.

08.04.2016 15:00
košice, doktorka, nemocnica Foto: ,
K špičkovým pracoviskám bude patriť aj gynekológia.
debata (1)

Pacienti sa budú môcť na vysunuté pracovisko objednávať už od 11. apríla. Vyšetrovať ich začnú od mája.

Lekári budú ordinovať v priestoroch Cassovar Businnes Centra. Podľa Marty Csergeovej, hovorkyne spoločnosti Agel, ktorá nemocnicu manažérsky riadi, ľudia tam nájdu ambulancie všeobecného lekára, neurológa, diabetológa, chirurga, internistu, gynekológa, urológa a stomatológa, vrátane dentálnej hygieny. Okrem toho tam bude mať nemocnica aj vlastnú lekáreň. V blízkej budúcnosti pribudne aj očná ordinácia. „Ambulancie budú vybavené kvalitným personálom aj technikou a fungovať budú objednávacím systémom s recepciou pre pacientov,“ zdôraznila hovorkyňa.

Riaditeľ nemocnice Košice-Šaca Ján Slávik zdôrazňuje, že pacientom chcú čo najviac vyjsť v ústrety, preto ich budú objednávať na konkrétny deň a čas, aby na vyšetrenie v ambulanciách nemuseli čakať. „Posúvame sa bližšie k pacientovi, ktorý tak za niektorými vyšetreniami k nám nemusí cestovať do Šace, ale dočká sa ich priamo v Košiciach,“ poznamenal Slávik. Od pacientov budú vyberať manipulačný poplatok 1,20 eura, ostatok budú podľa slov riaditeľa riešiť cez zákonné poistenie. „Náklady na nové ambulancie nás stáli takmer 500-tisíc eur, z toho asi polovicu pohltilo materiálno-technické zabezpečenie,“ podčiarkol Slávik.

Otvorenie pobočky privítal aj primátor Košíc Richard Raši. „Odstráni sa tým hendikep, keďže niektorí pacienti museli do Šace cestovať aj cez celé mesto. To sa teraz zlepší,“ podčiarkol.

Aj oslovení Košičania sú s vysunutým pracoviskom spokojní. Štyridsiatnička Anna Jaklová služby nemocnice v Šaci už využila, a preto je rada, že niektoré jej ambulancie budú bližšie k centru mesta. „V prípade potreby tam budem mať na skok. Zároveň verím, že ich nebudem musieť využívať,“ hovorí 32-ročný Milan Pernek.

Košický samosprávny kraj vníma zriadenie nových ambulancií v centre Košíc ako snahu o skvalitnenie poskytovaných zdravotníckych služieb a zvýšenie konkurencie v tejto oblasti. „Z pohľadu minimálnej siete nejde o chýbajúce špecializácie. Ak žiadateľ o prevádzku splní všetky podmienky, samosprávny kraj nemá dôvod, aby nevydal rozhodnutie o prevádzke ambulancií,“ konštatovala hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková. V Cassover Business Centre je vysoká koncentrácia ľudí, takže zriadenie ordinácií v týchto priestoroch zrejme má podľa Bobríkovej význam. Vo vzdialenejšom centre má dve pracoviská Nemocnica Louisa Pasteura. „V Košickom samosprávnom kraji nechýba zastúpenie žiadnej lekárskej špecializácie, ktoré uvádza nariadenie vlády SR o verejnej minimálnej sieti poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ doplnila Bobríková.

Nemocnica Košice-Šaca ako súkromné zariadenie poskytuje služby pre spádovú oblasť so 120-tisíc obyvateľmi. Zároveň pre Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj je k dispozícií v odbore popálenín a rekonštrukčnej chirurgie jej klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a tkanivová banka. Ročne hospitalizujú vyše 17-tisíc pacientov a robia viac ako 10-tisíc operačných zákrokov. Vlani sa v hodnotení nemocníc, ktoré robil inštitút Ineco, umiestnila na Slovensku v kategórii Všeobecné nemocnice na druhom mieste.

Ako jediná na Slovensku získala v minulom roku prestížny certifikát FIFA Medical Excellence Center, ktorý udeľuje medzinárodná futbalová federácia FIFA najlepším pracoviskám sveta. Ambulancie v blízkosti centra Košíc otvorila symbolicky na Svetový deň zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #nemocnica #pacienti #ambulancie