Aktivisti budú v nedeľu protestovať pri zbúranom PKO

Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) si v nedeľu symbolickým protest pripomenú stratu Parku kultúry a oddychu (PKO). Aktivisti sa zídu v nedeľu 10. apríla o 10:00 pred vchodom do zbúraného PKO, práve v tom čase štartuje aj 69. ročník národného behu Devín - Bratislava.

08.04.2016 14:37
pko, buranie Foto: ,
Niekdajší kultúrny stánok na nábreží Dunaja je už dnes minulosťou.
debata (12)

„Hlavná trasa behu vedie popred bývalé mestské budovy PKO, a tak si obyvatelia Bratislavy môžu pripomenúť toto zbytočné barbarstvo,“ uvádza Matej Vagač z BAO, ktorý je aj staromestským poslancom.

Iniciatíva Bratislava otvorene chce nedeľným symbolickým protestom upozorniť na neustálu „urbicídu“ mesta za posledných 25 rokov, keď sa vyrúbali desaťtisíce stromov, zlikvidovali sa takmer všetky technické pamiatky stredoeurópskeho významu a mnoho ďalších historických pamiatok, zmizli športoviská či zanikli tradičné priestory ako divadlo Astorka, divadlo Stoka, Amfiteáter a mnoho iných, píše sa v tlačovej správe. Aktivisti sa obávajú aj o ďalšie verejné priestranstvá a budovy, ohrozená podľa nich je napríklad športová hala na Pasienkoch, ktorá má podobný scenár ako PKO.

„A čo bude nasledovať? Ktoré stromy a parky? Bude to park na Kollárovom námestí, zeleň pred Justičákom alebo fontána na Námestí slobody? Aké nepríjemné prekvapenia od tohto primátora Bratislava ešte zažije?“ pýtajú sa aktivisti a pripomínajú, že tradícia, historická pamäť či tradičné hodnoty sa v hlavnom meste nectia.

„V júni 2011 magistrát zorganizoval odborný seminár, kde zaznelo viac ako 10 serióznych odborných analýz PKO z hľadiska historického, urbanistického, architektonického a kultúrno-spoločenského. PKO sa stalo pamätihodnosťou mesta. Okrem toho prebehol výskum Pamiatkového úradu SR z roku 2010 a odborníci zaradili budovy PKO medzi 300 najpozoru­hodnejších diel tvoriacich Register modernej architektúry Slovenska, do kategórie diel s vysokými hodnotami vo viacerých ohľadoch. Bratislavskí primátori a zastupiteľstvá pokojne dovoľujú developerom ničiť kultúrne a historické pamiatky,“ dodávajú aktivisti.

PKO predali za jedno euro

O predaji budov PKO spoločnosti Henbury Development za jedno euro mesto rozhodlo vlani v decembri. Krátko na to investor, ktorý pod kultúrnym stánkom vlastní už roky aj pozemky, začal budovy búrať. „Zodpovednosť padá na hlavu primátora Nesrovnala, ktorý „srovnal“ kultúrno-spoločenské priestory mesta bez dôvodu a primeranej náhrady. Taktiež sa našlo 28 poslancov a poslankýň, ktorí odhlasovali tento nekultúrny čin napriek tomu, že väčšina obyvateľov Bratislavy bola proti zbúraniu,“ tvrdia aktivisti v tlačovej správe.

„Pritom všetko nasvedčuje tomu, že Dohoda o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok, súvisiacich s investičným projektom Riverside City Bratislava – Nové PKO, schválená 10. decembra 2015 mestským zastupiteľstvom, bola zmanipulovaná, obmedzila práva mesta v prospech developera a umožnila neoprávnene zbúrať PKO aj napriek tomu, že Najvyšší súd 27. októbra 2015 rozsudok krajského súdu o oprávnení bývalého primátora Ďurkovského nechať zbúrať PKO zrušil a vrátil na ďalšie konanie,“ píše sa ďalej v tlačovej správe aktivistov.

Narážajú pritom na dohady, ktoré vznikli medzi bratislavskými mestskými poslancami po tom, čo Najvyšší súd SR vlani v októbri vrátil kauzu PKO pre procesnú vec Krajskému súdu v Bratislave. Poslanci boli zvedaví, či mesto ešte nemohlo spor o PKO vyhrať. O rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sa poslanci dozvedeli až vo februári tohto roka, medzitým však mesto už predalo budovy PKO investorovi a uzavrelo s ním mimosúdnu dohodu, podľa ktorej obe strany stiahli všetky súdne podania. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa snažil domnienky poslancov vyvrátiť a vo februári tvrdil, že ide len o procesnú výčitku krajskému súdu.

„Najvyšší súd SR mu vytýka zle formulovanú a zle zdôvodnenú otázku. Nejde o meritórnu vec,“ vysvetľoval vtedy Nesrovnal s tým, že sa to vôbec netýka toho, či by mesto v spore uspelo.

PKO zrovnali so zemou, nahradiť ho má planetárium

Dve budovy PKO predalo mesto spoločnosti Henbury Development, vlastníkovi pozemkov pod niekdajším kultúrnym stánkom, za jedno euro. Predaj 10. decembra 2015 schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, o sedem dní neskôr primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uznesenie podpísal. Mimosúdnou dohodou hlavné mesto a investor urovnali svoje spory týkajúce sa PKO a investor nebude od radnice vymáhať nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur. Budovy niekdajšieho kultúrneho stánku na nábreží Dunaja začal investor búrať 29. decembra.

PKO je už zrovnané so zemou. Na jeho mieste vyrastie planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má investor v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár. Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo, ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO