Kreatívci a umelci sa musia z bratislavskej Cvernovky vysťahovať

Kreatívci a umelci sa budú musieť z objektu pradiarne v areáli bratislavskej Cvernovky do konca júna vysťahovať. Môže za to havarijný stav budovy pradiarne, ale aj obmedzenia súvisiace s pamiatkovým výskumom v objekte.

12.04.2016 14:10
cvernovka Foto: ,
Nový majiteľ Cvernovky okrem havarijného stavu pradiarne upozorňuje aj na to, že priestory, ktoré kreatívci a umelci v objekte vytvorili, nie sú skolaudované.
debata (9)

V pradiarni sa nachádza vyše 20 ateliérov a co-workingových priestorov s rôznym zameraním – sídlia tu maliari, grafickí či priemyselní dizajnéri, fotografi, architekti, divadelníci, start-up scéna, módny dizajn, priemysel i ďalší umelci a kreatívci. „Spoločnosť YIT Slovakia, ako nový majiteľ areálu Cvernovka, sa so súčasnými užívateľmi objektu pradiarne dohodla na neuzavretí nájomných zmlúv a vysťahovaní z budovy k 30. júnu 2016," píše sa v tlačovej správe spoločnosti YIT Slovakia.

Nový majiteľ Cvernovky okrem havarijného stavu pradiarne upozorňuje aj na to, že priestory, ktoré kreatívci a umelci v objekte vytvorili, nie sú skolaudované. Priestory podľa neho nie sú bezpečné, chýbajú tiež nevyhnutné povolenia – napríklad revízie výťahov či overené projekty požiarnej ochrany, elektroinštalácie a podobne. „Za takýchto okolností nemôžeme prevziať zodpovednosť a garantovať bezpečnosť súčasných užívateľov a návštevníkov objektu,“ cituje tlačová správa generálneho riaditeľa spoločnosti YIT Slovakia Milana Murcka.

Ďalším dôvodom pre neuzavretie zmlúv s nájomníkmi je aj pripravovaný pamiatkový výskum v objekte pradiarne, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Pamiatkový výskum v objekte by sa mal začať už v najbližších dňoch. „Tento proces si bude vyžadovať úplné sprístupnenie všetkých priestorov a tiež odstránenie pridaných sadrokartónov, priečok či odkrytie podláh, čo by museli zabezpečiť súčasní užívatelia priestorov. Pamiatkový výskum ani následnú rekonštrukciu budovy preto nie je možné realizovať v týchto priestoroch za prevádzky," vysvetľuje investor.

Budúce využitie pradiarne nie je známe

Historickú pamiatku – objekt pradiarne chce potom investor zrekonštruovať. O presnom postupe a podmienkach pamiatkovej obnovy spoločnosť zatiaľ rokuje s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave. To, či sa po obnove do priestorov tejto kultúrnej pamiatky budú môcť kreatívci a umelci opäť vrátiť, je zatiaľ nejasné. Jasnejšie to podľa investora bude až po pamiatkovom výskume. „Zámerom YIT je určite zachovať genius loci tohto územia aj v budúcom projekte, ale dnes je príliš skoro špecifikovať účel využitia jednotlivých objektov. Spoločnosť YIT preto v súčasnosti nemôže na seba prevziať akékoľvek záväzné rozhodnutie o budúcom využití budovy," uvádza investor.

„Iste si uvedomujeme hodnotu kreatívneho centra, ktoré tu rokmi vzniklo, a preto myšlienku jeho pokračovania nezavrhujeme. S podporou mesta, prípadne aj štátu, a zabezpečením financovania cez rôzne fondy, granty a dotácie by mohol vzniknúť udržateľný projekt, ako to vidíme na viacerých príkladoch zo zahraničia,“ dodáva Murcko.

Bývalý developer búral nelegálne

Fínska developerská spoločnosť YIT plánuje na mieste bývalej továrne Cvernovka postaviť novú rezidenčnú štvrť. Nový investor nahradil spoločnosť Hamilton Group, ktorá tu chcela pôvodne stavať. Bývalý investor v lete 2012 aj začal s búraním štyroch objektov v areáli Cvernovky, no proti búraniu sa postavili aktivisti, ktorí chceli Cvernovku zachrániť.

Ružinovský stavebný úrad v areáli vykonal niekoľko štátnych stavebných dohľadov a nariadil búracie práce zastaviť. Investorovi totiž chýbali niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia a nevedel preukázať likvidáciu azbestu oprávnenou firmou. Po získaní potrebných podkladov mu Regionálny úrad verejného zdravotníctva povolil azbest likvidovať a Inšpektorát práce Bratislava nariadil dokončiť búracie práce začatých objektov v záujme ochrany zdravia a bezpečnosti.

Investor zároveň požiadal o predĺženie lehoty asanácie areálu Cvernovky, čo mu ružinovský úrad povolil. Zachovať však musel továreň na rohu Páričkovej a Svätoplukovej, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a búracie povolenie na ňu nikdy nebolo vydané.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka