Známu banskoštiavnickú pôrodnicu zatvorili narýchlo

Banskoštiavnická pôrodnica, do ktorej chodili rodiť ženy z rôznych kútov Slovenska, je od pondelka zatvorená. Udialo sa to narýchlo v čase, keď bol dnes už bývalý primár Marian Špila na dovolenke.

15.04.2016 13:00
nemocnica, Banská Štiavnica, protest Foto:
Proti zrušeniu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia protestovali 31. marca obyvatelia mesta pred Nemocnicou s poliklinikou v Banskej Štiavnici.
debata (14)

Spoločnosť Svet zdravia, ktorá štiavnickú nemocnicu spravuje, síce avizovala presun gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia do nemocnice v Žiari nad Hronom, hovorila však o horizonte dvoch mesiacov.

Špila bol minulý týždeň na plánovanej dovolenke v zahraničí, ktorú si zaplatil ešte minulý rok. „Mal som ju riadne podpísanú a vôbec to nesúviselo so situáciou, ktorá okolo nášho oddelenia vznikla v ostatnom čase. Na pondelok na jedenástu sme mali naplánované dva cisárske rezy a štyri gynekologické zákroky, keď som však prišiel do práce, oddelenie už bolo zamknuté a zapečatené,“ opisuje situáciu. Personál musel opustiť oddelenie ešte v piatok. „V podstate využili moju neprítomnosť. Podľa mňa to bolo dlhodobo plánované a čakali už len na vhodný okamih, keď tam nebudem,“ myslí si.

Predčasné zatvorenie štiavnickej pôrodnice Svet zdravia zdôvodňuje tým, že dnes už bývalý primár vydal pred svojou dovolenkou bez vedomia vedenia nemocnice osobný pokyn na zrušenie všetkých plánovaných pôrodov. „Opäť sa potvrdilo, že toto oddelenie nemalo dostatočnú personálnu zastupiteľnosť a jeho funkčnosť bola obmedzená. Preto Svet zdravia musel urýchliť presun tohto oddelenia do žiarskej nemocnice, ktorá je na všetky plánované pôrody kapacitne a personálne pripravená,“ uviedol Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, ktorá patrí do portfólia Penta Investments.

Bývalý primár to však vidí inak. „Situácia v kolektíve bola napätá. Všetci vedeli, že oddelenie idú zatvoriť. Aj pracovná morálka pod týmto tlakom poklesla. Obával som sa, aby sa nestalo nič zlé, preto som kolegov poprosil, aby počas mojej neprítomnosti riešili len akútne stavy,“ vysvetľuje.

Na oddelení boli minulý týždeň dve rodičky na pozorovaní, ich stav si nevyžadoval presun do žiarskej nemocnice.

Zatvorenie pôrodnice skomplikovalo život viacerým budúcim mamičkám. Miriam Húšťavová má termín o tri týždne. „V okolí sto kilometrov som nenašla pôrodnicu, ktorá by ponúkala to, čo štiavnická. Počas tehotenstva som tam ležala dvakrát. Vládla tam doslova rodinná atmosféra, mamičky mali dieťatko po pôrode pri sebe, všetci boli milí a ústretoví, nijaký stres,“ hovorí. Ako dodáva, pravdepodobne pôjde rodiť do Bratislavy. „Tak ako ženy chodili do Štiavnice až Bratislavy, teraz sa to začína otáčať,“ dodáva s tým, že spolu s ďalšími miestnymi aktivistami sa ešte budú snažiť situáciu zvrátiť.

Bol medzi protestujúcimi bol aj primár... Foto: SITA
nemocnica, Banská Štiavnica, protest, primár Bol medzi protestujúcimi bol aj primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Banskej Štiavnici Marian Špila.

Na oddelení pracovalo šesť lekárov, jedenásť sestier vrátane novorodeneckých a štyri sanitárky. „Každého nás po jednom zavolali a chceli, aby sme prešli do Žiaru. Podľa toho, čo viem, pôjde tam možno jedna sanitárka a jedna pôrodná asistentka,“ pokračuje Špila. Lekári a ďalšie sestry ponuku odmietli, majú namierené do nemocníc vo Zvolene či v Banskej Bystrici.

Ponuku odmietol aj Špila. „Dvadsať rokov sme tu spoločne budovali naše oddelenie, chodili k nám rodičky z celého Slovenska, mali sme dobrú pozíciu aj u zdravotných poisťovní, vytvorili sme si dobré meno a nezomrela nám ani jedna žena, ani dieťa. Som z toho sklamaný, ale je to nezvratné,“ zdôvodnil. Ročne tu mali 500 až 600 pôrodov, z nich asi desatina boli lokálne rodičky. O prácu sa obávať nemusí. Už ho oslovilo niekoľko nemocníc, ktoré by chceli prebudovať svoje pôrodnice na spôsob štiavnickej.

Problém nie je podľa Kráľa v pôrodnici, ktorá mala dobrý gynekologicko-pôrodnícky tím, ale v tom, že nedokázala pokryť nepretržitú nevyhnutnú ústavnú službu v rámci neonatológie. Dobré meno pôrodnice nespochybňuje. „Mala výbornú reputáciu. Uzatváranie nemocničných oddelení je vždy veľmi nepopulárny krok, napriek tomu Svet zdravia musel takéto rozhodnutie z medicínskych dôvodov urobiť, pretože bezpečie pacienta je na prvom mieste,“ povedal Kráľ.

V žiarskej nemocnici v súčasnosti rekonštruujú nevyužívané priestory, z ktorých v krátkom čase vznikne päť izieb s desiatimi lôžkami. Súčasná kapacita je 25 lôžok. Izby budú mať vlastné sociálne zariadenie, televízor a wi-fi pripojenie. Po rozšírení lôžkových kapacít bude gynekologicko-pôrodnícke oddelenie pripravené na 800 pôrodov ročne. Ako spresnil Kráľ, 50 až 70 lokálnych štiavnických pôrodov zvládnu aj dnes. Do budúcnosti plánujú dostavbu nemocničného pavilónu B s investíciou vyše šesť miliónov eur. Jeho súčasťou má byť aj pôrodnica novej generácie.

Rušenie štiavnickej pôrodnice vyvolalo vlnu nevôle. Proti je mesto, okolité obce i mnoho ľudí nielen z Banskej Štiavnice. Vyjadrili to nedávno aj verejným protestom. Samosprávy i aktivisti stále dúfajú, že sa im situáciu podarí zvrátiť. „Je to v súkromných rukách a jediné, čo môžeme, je len prosiť,“ zhrnula banskoštiavnická primátorka Nadežda Babiaková. O stretnutie už požiadala ministra zdravotníctva i predstaviteľov Pen­ty.

Aktivisti oslovili aj prezidenta. „Stále hľadáme nejaké východisko, máme rokovania s majiteľmi nemocnice, ministerstvom zdravotníctva, so zdravotnými poisťovňami. Či sa nám to podarí, neviem, ale stále bojujeme. Stále si myslíme, že máme nádej,“ uviedol aktivista a mestský poslanec Mikuláš Pál. Argumentujú najmä zhoršenou dostupnosťou, keďže z niektorých obcí regiónu je do Žiaru aj 50 kilometrov. Podľa Pála pripravujú petíciu, ktorá by mala mať nadregionálny charakter.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #pôrodnica #primár