Otvoria v lete vonkajší areál Galandie?

Oprava štyri mesiace zatvoreného Termál centra Galandia sa posunie. Poslanci navrhujú, aby počas letnej sezóny otvorili pre návštevníkov aspoň vonkajšiu časť areálu. Rozhodnutie by malo byť známe v najbližších dvoch týždňoch.

15.04.2016 14:00
galandia, aquapark, galanta Foto: ,
V Galante uvažujú, že v lete otvoria vonkajšiu časť vodného sveta Galandia.
debata

Rekonštrukciu a otvorenie Galandie do blížiacej sa letnej sezóny nestihnú. Momentálne sa pripravuje súťaž na sanačný projekt, v ktorom majú byť vyčíslené náklady na opravu a prípadné rozšírenie vodného sveta.

Poslanci sa pohrávajú s myšlienkou, že by otvorili aspoň vonkajšiu časť. „Asi 90 percent ročného príjmu Galandie predstavuje letná prevádzka,“ povedal mestský poslanec Peter Závodský. Podľa neho sa o tom rozhodne v najbližších dvoch týždňoch na zasadnutí valného zhromaždenia mestskej spoločnosti Galandia, ktorá vodný svet prevádzkuje.

Vonkajší areál je podľa architekta Ladislava Struhára z realizačného tímu Galandie navrhnutý tak, že môže fungovať samostatne ako letné kúpalisko. „Niektorí návštevníci využívali počas letnej sezóny len vonkajšiu časť. Vstupné vtedy mali, myslím, za polovicu,“ povedal architekt.

Letná časť má svoj vlastný vstup. Nie je preto nutné prechádzať budovou, ktorú v polovici decembra minulého roka zatvorili pre podozrenie z havarijného stavu. Súčasťou areálu je menšia budova, v ktorej sa nachádzajú prezliekarne i toalety pre návštevníkov. Zvonku sú k dispozícii dva bufety.

Za bežnej prevádzky mali návštevníci k dispozícii tri bazény. Plavecký s dĺžkou 25 metrov, detský bazén a výplavový bazén, ktorý je prepojený s vnútornou časťou. Struhár si myslí, že by mohli fungovať všetky. Hlavná budova podľa neho nie je v stave, že by ohrozovala návštevníkov a ani nebol dôvod, aby bolo zatvorená. Sú tam však poškodenia, ktoré sú známe už niekoľko rokov a ktoré treba opraviť. „Kým to neurobia, budovu môžu nechať zatvorenú,“ dodal architekt.

Návštevníci by sa tak museli zaobísť bez toboganov, pretože prístup k nim je zvnútra budovy. Konateľka spoločnosti Galandia Iveta Michalíková má iný názor. „Výplavový bazén aj detský bazén sú v blízkosti hlavnej budovy a zatiaľ nemáme vymedzené bezpečné zóny, kde by sa mohli návštevníci pohybovať. Dnes preto ešte nemôžem povedať, či by z tohto hľadiska mohli fungovať.“

Michalíková upozornila aj na zlý stav jedného z toboganov, ktoré sa nachádzajú pri spomínaných bazénoch. Podotkla, že letná prevádzka bez hlavnej budovy si bude vyžadovať aj niektoré organizačné zmeny a zmeny priestorového využitia. V prípade otvorenia musia zvážiť aj výšku vstupného. Podľa konateľky spoločnosti by malo zodpovedať tomu, čo by návštevníkom dokázali ponúknuť.

Bežné trojhodinové vstupné do Galandie vyšlo dospelú osobu na 11 eur, dieťa od 5 do 15 rokov na 6,60 eura. Domáci platili polovicu. Za letné využitie vonkajšieho areálu aj s toboganmi zaplatil dospelý návštevník počas pracovného týždňa 6,50 eura na 3 hodiny a dieťa od 5 do 15 rokov 4 eurá. Počas víkendov stáli lístky o euro viac.

Vodný svet zatvorili 11. decembra 2015 po tom, čo sa objavili závažné podozrenia o zlom technickom stave budovy, ktorý by mohol ohroziť zdravie či život návštevníkov. Galandia bola dovtedy v nepretržitej prevádzke asi osem rokov. Momentálne je v núdzovej prevádzke. Tie technológie, ktoré mohli byť odstavené, podľa Závodského aj odstavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #galanta #Galandia #vodný svet