Pre Púchov padajú trestné oznámenia

Narábaním s mestským majetkom a verejnými financiami v Púchove sa bude zaoberať aj Generálna prokuratúra. Tejto inštitúcii v pondelok odovzdal súčasný primátor Púchova trestné oznámenie na predchádzajúce vedenie mesta. Vychádzal pritom z výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu. V súvislosti s ňou už bolo podaných viacero trestných oznámení.

19.04.2016 14:00
Primator Puchova Rastislav Henek a pravnik... Foto: ,
Primátor Púchova Rastislav Henek (vľavo) s právnym zástupcom podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie.
debata

Púchovský primátor Rastislav Henek vysvetlil, že priamo na Generálnu prokuratúru sa obrátil aj z toho dôvodu, že škoda, ktorú malo podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) spôsobiť bývalé vedenie mesta, je veľmi vysoká.

„Zistenia NKÚ boli také závažné, že sme sa rozhodli podať trestné oznámenie. Z protokolu kontroly vyplýva, že najvážnejším porušením bolo, že mesto prišlo predajom 65-percentného podielu v spoločnosti TKR o takmer trištvrte milióna eur. Na predaj sa nerobila verejná súťaž ani nebol urobený žiadny znalecký posudok," povedal Rastislav Henek.

Združenie majiteľov TKR Púchov je spoločnosť, ktorá sa zaoberá televíznymi káblovými rozvodmi, prenosom televízneho vysielania do jednotlivých domácností. V marci 2010 mesto predalo 65-percentný podiel v združení bez toho, aby vyhlásilo verejnú súťaž alebo bol vypracovaný znalecký posudok. Predajná cena bola približne 365-tisíc eur. Kontrola NKÚ zistila, že obchodný podiel bol predaný so stratou 747-tisíc eur. Toto zistenie oznámil úrad aj orgánom činným v trestnom konaní.

„Na základe kontroly sa NKÚ rozhodol podať trestné oznámenie vo dvoch prípadoch. Jedným bol predaj obchodného podielu nižší o takmer trištvrte milióna eur v neprospech mesta, keď do kúpnej ceny nebola započítaná cena nehmotného majetku. V druhom prípade ide o znehodnotenie majetku mesta v sume viac ako 360-tisíc eur, ktorý bol vložený do obchodnej spoločnosti Mestský bytový podnik v prospech dvoch spoločníkov, a to fyzických osôb," hovorí Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu, o trestných oznámeniach, ktoré podal NKÚ na Generálnu prokuratúru.

Mestský bytový podnik mal ku koncu roka 2014 základné imanie v hodnote vyše 1,8 milióna eur. Mesto sa na ňom podieľalo 99,89 percenta. Zvyšok, teda 0,11 percenta, mali dvaja spoločníci. Podiel na zisku a hlasovacích právach bol však v pomere 80 percent pre mesto a po 10 percent pre každého spoločníka, teda výrazne v neprospech mesta. Zmenou spoločenskej zmluvy vložilo mesto do tejto firmy svoj majetok v prospech dvoch spoločníkov v sume viac ako 360-tisíc eur.

NKÚ preveroval samosprávu vlani, kontroloval hospodárenie mesta a jeho organizácií za obdobie rokov 2012 až 2014. Zistil viaceré nedostatky aj v Mestskom športovom klube, ktorého jediným spoločníkom so stopercentnou majetkovou účasťou je mesto Púchov. Klub vykázal v roku 2014 stratu viac ako 46-tisíc eur, no napriek tomu vyplatil konateľke a viacerým zamestnancom odmeny v celkovej výške 26 500 eur. V tomto prípade ešte vlani podalo trestné oznámenie nové vedenie klubu. Vyšetrovanie zatiaľ nie je ukončené. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov," uviedol Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne.

Bývalý primátor Púchova Marián Michalec všetky tieto podozrenia odmieta, považuje to za úmyselné znevažovanie jeho osobnosti, aby nemohol viac kandidovať za primátora. Vraví, že je ochotný vystúpiť v priamom prenose v regionálnej televízii a vyjadriť sa ku všetkým týmto kauzám.

„Nemám z toho strach, pretože som nič zlé a nezákonné nespravil. O tomto trestnom oznámení ste v Pravde už písali. Odvtedy prešlo dva a pol mesiaca a Rastislav Henek išiel podať to isté trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Som presvedčený o tom, že primátor Henek v strachu z môjho návratu, keby mohol, tak ma zavrie už pred dvoma rokmi, len aby mi zabránil v mojej ďalšej kandidatúre," vyhlásil púchovský exprimátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Púchov #mestský majetok