O ostrov Sihoť by sa mohla starať Bratislava

Bratislavský ostrov Sihoť sa môže stať majetkom hlavného mesta. Ministerstvo pôdohospodárstva a Lesy SR ponúkli Bratislave zámenu ostrova za iné lesné pozemky. Ostrov Sihoť je najstarším vodárenským zdrojom na Slovensku a významnou zásobárňou vody pre Bratislavu.

20.04.2016 14:10
ostrov sihoť Foto: ,
Dunajský ostrov Sihoť.
debata (6)

Aktivisti opakovane upozornili na problematiku ťažby dreva v prvom pásme hygienickej ochrany vodárenského zdroja. Zároveň ide o územie európskeho významu, chránené vtáčie územie a chránený areál.

Aktivisti návrh ministerstva vítajú. „Takže teraz je loptička na strane hlavného mesta, aby sa rozhodlo, či chce ostrov Sihoť vo svojom majetku a starať sa oň, alebo to nechá štátnym lesom, aby sa rozhodli, ako uznajú za vhodné, čo sa týka plánu hospodárskej ťažby na ostrove Sihoť," uviedol riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun.

V krátkom čase chce zároveň iniciovať stretnutie s primátorom a požiadať ho, aby na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva predložil poslancom materiál, ktorým by schválili prevod pozemkov do správy hlavného mesta. Následne by bolo na rozhodnutí mestských poslancov či by sa ostrov Sihoť dostal do správy Mestských lesov v Bratislave alebo Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

„Dohodli sme sa, že budeme v rokovaniach pokračovať prostredníctvom odborných tímov z ministerstva a magistrátu tak, aby sme našli systémové a dlhodobé riešenie,“ uviedol na sociálnej sieti po stretnutí s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Celý proces je však iba na začiatku. Musí vzniknúť znalecký posudok, ktorý určí cenu pozemkov na ostrove Sihoť, aby mohlo mesto hľadať adekvátnu náhradu. Nemusí pritom ísť o súvislý kus lesa s rovnakou rozlohou. Miroslav Dragun však upozornil na to, že to nemôžu byť lesy v blízkosti rekreačných oblastí Bratislavy ako Kačín, Kamzík, Železná studnička a ďalšie.

Podľa aktivistov by do správy hlavného mesta mali prejsť všetky štátne lesy na území Bratislavy. Práve zámena pozemkov na ostrove Sihoť by mohla byť pozitívnym príkladom.

Ministerka Matečná pred pár dňami nariadila okamžité zastavenie výrubu na Sihoti. Urobila tak aj v reakcii na petíciu občianskych aktivistov. Tí upozornili na to, že štátne lesy plánujú v rokoch 2016 až 2025 vyrúbať asi polovicu stromov na dunajskom ostrove. Podľa Lesov SR išlo o postupnú obmenu stromov v rámci starostlivosti o les na nasledujúcich desať rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výrub #Sihoť #zámena pozemkov