Za parkovanie pred špitálom platíme, v nákupných centrách je to grátis

Aktivisti opäť otvorili tému zrušenia poplatkov na parkoviskách pred verejnými nemocnicami. Po stretnutí so zástupcom rezortu zdravotníctva boli mierne optimistickí.

20.04.2016 16:57
debata (59)
Miroslav Kollár (uprostred) z OZ Hlas občanov... Foto: SITA, Marko Erd
HORE RAMPY: Brífing signatárov Miroslav Kollár (uprostred) z OZ Hlas občanov Slovenska počas brífingu signatárov občianskych iniciatív proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami "Hore rampy BEZ platenia".

„Už to je pozitívny výsledok, že sme sa vôbec stretli a kauzu parkovísk opäť otvorili,“ povedal na úvod za signatárov občianskych iniciatív Miroslav Kollár z občianskeho združenia Hlas občanov Slovenska.

Viaceré občianske združenia žiadajú o ukončenie výberu poplatkov a zrušenie nevýhodnej zmluvy o parkovaní pred Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB) na Antolskej ulici v Petržalke a na Ružinovskej. Navrhujú tiež predloženie návrhu novely zákona o plošnom riešení bezplatného parkovania pred verejnými nemocnicami na Slovensku. Trvajú aj na odvolaní generálneho riaditeľa UNB.

„Sme presvedčení, že parkoviská nie sú cirkusy alebo obchodné centrá,“ uviedol Kollár s tým, že bezplatné parkovanie by malo byť súčasťou dostupnosti bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre občanov. Aktivisti už v minulosti iniciovali predloženie novely zákona, ktorá by to pacientom garantovala.

Pacienti za parkovanie platia

Pacienti aj návštevy platia za parkovanie pred nemocnicami na Antolskej a Ružinovskej od 1. decembra 2013. Zmluvu s koncesionárom súkromnou spoločnosťou ZIPP-S podpísalo na 10 rokov ešte bývalé vedenie UNB pod vedením Miroslava Buchu v roku 2011.

„Pacienti chodia do nemocnice vo veľmi zložitých situáciách a každých sto metrov je pre nich kľúčových,“ uviedol Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient. Ak sa ľudia môžu pohodlne dostať na nákupy, mali by mať podľa jeho slov také isté právo aj pacienti.

Parkovanie by podľa aktivistov malo byť bezplatné počas celého trvania návštevy nemocnice. Zároveň je nevyhnutné zaviesť systém, ktorý by zabránil, aby miesto na parkoviskách zaberali obyvatelia z okolia.

Pacientom znepríjemňujú život spoplatnené... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Nemocnica, Antolská, parkovanie Pacientom znepríjemňujú život spoplatnené parkoviská pred bratislavskými nemocnicami. Na snímke nemocnica na Antolskej ulici v Petržalke.

Aktivisti trvajú na odvolaní súčasného riaditeľa nemocnice. Miroslav Bdžoch podľa nich pochybil, keď voči predbežnému opatreniu súdu, ktorý dal stopku vyberaniu parkovného, podal odvolanie a údajne tak poškodil pacientov. Vedenie nemocnice tieto tvrdenia odmieta. „Súčasné vedenie vykonalo opakované právne kroky, v záujme zrušenia zmluvy smerom k prokuratúre i Úradu pre verejné obstarávanie. Uvedené inštitúcie potvrdili platnosť zmluvy. V súčasnosti, vzhľadom na prebiehajúce súdne konanie sa Univerzitná nemocnica nebude bližšie vyjadrovať k otázkam výberu poplatkov do právoplatného rozhodnutia súdu,“ uvádza sa v stanovisku UNB.

Ministerstvo prisľúbilo konať

Rezort zdravotníctva plánuje stanoviť pravidlá tak, aby v budúcnosti nedochádzalo k podobným prípadom, keď zmluvné vzťahy sú iba v prospech prevádzkovateľov parkovísk. „Cena za samotné parkovanie musí byť nastavená tak, aby parkoviská boli naozaj k dispozícii pacientom a nezneužívali sa," uviedla za rezort hovorkyňa Stanislava Pondelová s tým, že je potrebné kompenzovať nemocniciam náklady na prevádzku a údržbu parkovísk. „Tie nie sú súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti a ich prevádzku zdravotné poisťovne nemocniciam neuhrádzajú," dodala hovorkyňa.

Za parkovanie platia aj pacienti nemocnice v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
cenník, nemocnica, Ružinov, parkovanie Za parkovanie platia aj pacienti nemocnice v bratislavskom Ružinove.

Ministerstvo si vyžiadalo ďalšie podkladové materiály a situáciu bude analyzovať. Konkrétne postupy by mohli byť témou už o mesiac na ďalšom stretnutí občianskych aktivistov s odborníkmi z rezortu zdravotníctva. „Ubezpečili nás, že budú konať rozhodne, dôsledne, na základe argumentov,“ dodal Miroslav Kollár s tým, že ak by táto téma mala opäť zapadnúť prachom, sú odhodlaní vyjsť protestovať na parkoviská.

V minulosti zorganizovali niekoľko protestných zhromaždení s výzvou „HORE rampy BEZ platenia" v Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede či Nitre. Ľuďom sa nepozdávala najmä výška parkovného. Pri cene jedno euro za každú začatú hodinu ich státie pred nemocnicou stálo aj päť, šesť eur.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #poplatky #parkovanie #Univerzitná nemocnica