Zelenou lávkou proti klimatickým zmenám

Lávku pre peších a cyklistov, ktorá prepája historické centrum so sídliskom Družba, chce Trnava čiastočne ukryť pod zeleň. Sľubuje si od toho zlepšenie lokálnej klímy, ale aj vytvorenie príjemnej oddychovej zóny. Projekt zelenej lávky možno predraží havarijný stav betónových bočníc lávky.

21.04.2016 15:00
lávka, družka, trnava Foto: ,
Lávku rozpaľujú slnečné lúče a ofukuje prudký severný a severozápadný vietor.
debata (1)

Lávkou prejde podľa samosprávy denne asi desaťtisíc ľudí vrátane detí a seniorov. Prepája historické centrum a najväčšie trnavské sídlisko s mestskou poliklinikou, daňovým úradom či so Sociálnou poisťovňou. Keď ju v lete nerozpaľujú slnečné lúče, ofukuje ju severný a severozápadný prudký vietor.

Zmierniť vplyvy klímy má jej zazelenanie. Mesto už predstavilo vizualizáciu toho, ako by to malo vyzerať. Lávku bude tieniť popínavá zeleň na ľahkých konštrukciách, ktoré budú inštalované zboku lávky a nad ňou budú vytvárať striešky.

Dopĺňať ju budú kríky a stromy v mobilných nádobách. Nové stromy chcú vysadiť aj pod lávkou. Malo by ísť o rýchlo rastúce dreviny. Na lávke by sa mali objaviť rastliny, ktoré dokážu znášať horúčavy aj mráz. Realizačný projekt je už hotový, mesto čaká na potrebné vyjadrenia. Nasledovať bude vybavenie stavebného povolenia.

Komplikáciou môže byť havarijný stav betónových bočníc lávky. „Momentálne komunikujeme s autorom lávky, aby sme vedeli, či ide len o estetický prvok, alebo to má nejakú stavebnú funkciu. Aby sme s tým mohli pracovať, potrebujeme na to jeho súhlas,“ povedal hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Aj keď sú konštrukcie pre popínavé rastliny ľahké, mesto by radšej betónové bočnice odstránilo, prípadne nahradilo niečím ľahším a lávku tak odbremenilo.

Ak to bude potrebné, mesto bude musieť najprv vyriešiť stavebnú rekonštrukciu mosta a až potom môže začať so samotným projektom zazelenania. Primátor Peter Bročka chce, aby sa most začal meniť na obrázky z vizualizácií ešte v tomto roku. Cena zatiaľ nie je vzhľadom na otázne stavebné práce vyčíslená.

Vizualizácie zelenej lávky pre peších, ktorá... Foto: ARCHÍV MESTA TRNAVA
družba, trnava, lávka Vizualizácie zelenej lávky pre peších, ktorá prepája historické centrum so sídliskom Družba.

Zelená lávka je jedným z projektov, ktorým chce samospráva bojovať s klimatickou zmenou v meste. Naša planéta sa prehrieva a klimatológia upozorňujú, že kým dnes vlny horúčav útočia na hranicu 35 stupňov, už o 15 rokov to môže byť 40 stupňov.

Vďaka rastlinnej bariére sa lávka zmení najmä počas rozhorúčeného leta a veterného počasia na príjemnejšie prostredie. Radnica ráta, že po úpravách by sa tu teplota mohla o čosi znížiť a dôjde aj k spomaleniu prúdenia vzduchu.

„Na základe všeobecných meraní sa dá očakávať, že zeleň po dosiahnutí svojich prirodzených rozmerov dokáže zlepšiť mikroklímu a v letných horúčavách zníži teplotu na lávke minimálne o štyri stupne,“ uvádza sa na stránke mesta.

Najhoršou časťou je úsek ponad štvorprúdovú cestu, kde sa teploty môžu v horúcom lete šplhať až k 40 stupňom Celzia. Tu mesto uvažuje o osadení konštrukcie pre popínavé rastliny priamo na zábradlí.

Trnavčania, najmä obyvatelia sídliska, tento krok vítajú. „Minulé leto pribudli na pešej zóne rozprašovače s vodou a bolo cítiť, že to pomohlo. V centre mesta bolo lepšie a myslím si, že rovnaký význam má aj zazelenanie lávky. Bolo by to aj krajšie,“ povedala Alena Domoráková (56), ktorá býva blízko polikliniky.

Helena Mikulíková (52) chodí po lávke počas pracovného týždňa minimálne dvakrát denne, do práce a domov. „Kto tadiaľ ide čas od času, ten si to možno ani neuvedomí, ale keď idem domov z rozpáleného mesta a ešte mám pred sebou lávku, kde praží, tak to nie je nič moc.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Družba #Trnava #zeleň #lávka