Podpisov pod petíciou proti hazardu v Bratislave stále nie je dosť

Pod petíciu proti hazardu sa v Bratislave podpísalo už približne 104-tisíc ľudí. Podľa prevádzkovateľov hazardných hier však jej organizátori šíria o hernom priemysle nepravdivé informácie.

21.04.2016 10:54
bratislava proti hazardu Foto: ,
Na to, aby bola úspešná, však samosprávy potrebujú vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.
debata (9)

Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami vlani koncom mája, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať množstvo hazardu na svojom území. Na to, aby bola úspešná, však samosprávy potrebujú vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.

Cieľom je aj zmena zákona

Petičné hárky od mestských častí i petičiarov po vyzbieraní dostatočného počtu podpisov poputujú na bratislavský magistrát, kde ich skontrolujú. Po kontrole a vydaní stanoviska, že petícia je v súlade so zákonom a má dostatočný počet podpisov sa k nej budú vyjadrovať bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva. V prípade úspechu petície mesto začne pripravovať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zrušení hazardu na území Bratislavy.

V prípade prijatia nového VZN sa už nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier v meste vydávať nebudú, informuje Skokanová. V súčasnosti hlavné mesto udeľuje licencie tým žiadateľom, ktorí predložia úplnú žiadosť o jej udelenie a preukážu, že splnili podmienky stanovené zákonom. Licencie sa dnes vydávajú na jeden rok. V prípade, že by sa podarilo zakázať hazard na území Bratislavy, dovtedy vydané povolenia na výherné prístroje by platili ešte do konca kalendárneho roka, na ktorý boli vydané. Licencie na iné druhy hazardných hier – napríklad videohry či rulety, by boli potom ukončené podľa toho, kedy sa končí platnosť vydanej licencie zo strany ministerstva financií.

Snahou je aj otvoriť rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi.

Počet herní klesá, tvrdí asociácia prevádzkovateľov

Počet prevádzok s hernými automatmi na Slovensku za posledný rok klesol, napríklad v Bratislave ich ubudlo 23 a v Košiciach 20, pričom tento trend pokračuje aj v ďalších slovenských mestách. Pokles v počte herní pripisuje hovorca Asociácie hier a zábavy a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis samoregulačnému Memorandu o porozumení, ktoré pred rokom podpísali zástupcovia týchto profesijných asociácií. V memorande sa zaviazali nezvyšovať počet herní, ako aj zrušiť reklamu a nápisy, ktoré tieto herne označujú.

Petíciou Zastavme hazard jej organizátori podľa Danielisa šíria o hernom priemysle nepravdivé informácie. „Herne sú tie najkontrolovanejšie prevádzky na Slovensku. Zo zákona je tam prítomný stály dozor, herne sú pripojené na finančnú správu, ministerstvo financií či na políciu,“ konštatoval Danielis.

Zákaz by podľa PR manažérky asociácií Dominiky Lukáčovej viedol k čiernemu prevádzkovaniu herní, pričom ako príklad spomenula Brno v susednom Česku, kde sa v dôsledku prohibície rozmohli stovky čiernych herní po celom meste. Českému štátu takto uniká na daniach asi miliarda českých korún ročne. „Na Slovensku dnes nelegálny hazard neexistuje a priestor pre takúto šedú ekonomiku by sa na Slovensku nemal vytvárať,“ zdôraznila.

Lukáčová tiež upozornila, že niektoré aktivity starostov a samospráv namierené proti herniam, napríklad obmedzovanie ich otváracích hodín, nemajú oporu v zákone. Konkrétne spomenula referendum o zákaze hazardu v bratislavskej Karlovej Vsi, ktoré sa konalo v čase parlamentných volieb a ktoré prokuratúra označila za nezákonné.

Prevádzkovatelia herní sú podľa Danielisa pripravení zúčastniť sa na diskusii o novelizácii zákona o hazardných hrách, o čom hovorí aj programové vyhlásenie vlády. „Vláda chce riešiť napríklad online gambling, čo vítame, lebo dlhodobo upozorňujeme na to, že na internete môžu bez akejkoľvek kontroly hrať a prehrať peniaze či už mladiství, alebo ľudia ohrození závislosťou,“ povedal s tým, že do odbornej diskusie o efektívnej regulácii herného priemyslu sa chcú zapájať aj prevádzkovatelia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #petícia proti hazardu