Brezno skrášlia štýlové smetné koše

Odolné voči vandalom i času, ale vkusné a dokonca s mestským erbom. Takýmito štýlovými smetnými košmi sa majú zaplniť ulice Brezna. Prvých tridsať osadia do konca apríla.

21.04.2016 15:57
Brezno, smetné koše Foto: ,
Brezno skrášlia originálne smetné koše, ktoré vyrábajú v mestských Technických službách.
debata (4)

Odpadky na chodníkoch a pri cestách nie sú výnimkou ani v Brezne. Mesto sa tento problém rozhodlo riešiť nezvyčajným spôsobom. Často nevábne a zničené odpadkové koše ide nahradiť novými, ktoré sú okrem praktickej stránky zaujímavé aj svojím vzhľadom. Na betónových košoch je umiestnený mestský erb.

„Vandalmi alebo časom poškodené smetné koše boli odstránené a často neboli nahradené. Chceme, aby naše mesto bolo krajšie a čistejšie, preto sme sa rozhodli vyrobiť vlastné, ktoré jednak odolajú vandalom i času, zároveň budú pekné a dotvoria jednotlivé časti mesta, kde ich osadíme,“ vysvetľuje brezniansky primátor Tomáš Abel. Dodal, že erb na košoch je istým prejavom lokálpatriotizmu a budovania určitej identity.

Miestne firmy zhotovili nerezové vložky a pozinkované erby. Zamestnanci mestských Technických služieb zasa vytvorili šablóny a betónové dielce. Celkovo ich chcú tento rok vyrobiť sto. Prvú tridsiatku začínajú od dnes osádzať na najfrekventova­nejších mestských ťahoch. Prvou bude Ulica Československej armády.

„Celú výrobu máme vo vlastných rukách. Vieme si koše vyrobiť podľa vlastných potrieb. Sú nerozbitné, lacné, estetické a funkčné. Sú skutočne ťažké, vandali by ich nemali zničiť. Keď sa kúsok odbije, vieme to ľahko opraviť. Cenovo sme na polovičných nákladoch, pretože robíme svojpomocne a zapojili sme aj aktivačných pracovníkov,“ uviedol riaditeľ breznianskych Technických služieb Ján Lukáč. O netradičné smetné koše prejavili záujem už aj niektoré obce z okolia.

Primátor Brezna Tomáš Abel (vľavo) s riaditeľom... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Brezno, smetné koše Primátor Brezna Tomáš Abel (vľavo) s riaditeľom breznianskych Technických služieb Jánom Lukáčom dnes oficiálne predstavili originálne smetné koše pripevnením mestského erbu na jeden z nich.

Brezniansky erb nechýba ani na nových trhovníckych stánkoch, ktoré tu tiež začali vyrábať. Podobne ako koše, aj stánky vznikli ako produkt verejno-súkromného partnerstva mesta, podnikateľov z regiónu, pričom ruku k dielu priložili aj študenti miestnej Strednej odbornej školy techniky a služieb.

Metropola Horehronia bola kedysi známym trhovníckym mestom. Aj v súčasnosti sa trhy tešia veľkej obľube. „Aj preto sme pri nákrese nových mestských stánkov vychádzali z historických fotografií a poňali ich ako odkaz na niekdajšie vychýrené hugánske trhy,“ ozrejmil námet svojej inšpirácie architekt Peter Iľanovský z investičného odboru Mestského úradu v Brezne.

Dokopy chcú vyrobiť dvadsať takýchto stánkov. Využijú ich počas sezónnych veľkonočných alebo adventných trhov, vedenie mesta sa však do budúcna nebráni ani ich pravidelnému využívaniu. Prvé budú mať svoju premiéru koncom mája počas Dní mesta Brezno.

Od noviniek si mesto sľubuje krajšie a čistejšie ulice a hádam aj menej neporiadnych obyvateľov. Týmto krokom však snaha o skultúrnenie prostredia mesta nekončí. „Naším cieľom je ponúknuť občanom i návštevníkom Brezna čo najkvalitnejšie služby, ktorých výsledok bude v najlepšom prípade aj estetický. Zároveň sa tak ako mesto chceme pozitívnym spôsobom odlíšiť,“ spresnil primátor.

Po originálnych smetných košoch chystajú rovnaké kvetináče, neskôr tiež lavičky či stojany na bicykle.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brezno #smetný kôš