Vybraným skupinám vrátia za cestovné v Bratislave peniaze

Vrátenie peňazí z extra zliav na cestovanie vybraným skupinám cestujúcich z Bratislavy a Bratislavského kraja vyjde podľa odhadov na takmer 88-tisíc eur.

25.04.2016 14:04 , aktualizované: 19:29
BID, MHD, cestovné lístky, mestksá hromadná... Foto: ,
S nápadom vrátiť 100-percentnú zľavu na cestovanie vybraným skupinám obyvateľov prišlo hlavné mesto Bratislava. Už v minulosti totiž mohli hendikepovaní cestovať v bratislavskej MHD bezplatne, túto výnimku však zrušilo zavedenie tretej etapy IDS BK v novembri minulého roka, ktorého cieľom bolo zjednotiť tarifný systém u všetkých zapojených dopravcov v celom kraji.
debata

Hlavné mesto a Bratislavský samosprávny kraj budú vracať peniaze tým cestujúcim, ktorí si od novembra minulého roka doteraz zakúpili predplatný cestovný lístok s 90-percentnou zľavou. Podľa odhadov budú peniaze vracať približne 10– až 12-tisíc cestujúcim. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovala generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková.

Hlavné mesto Bratislava podľa odhadov vybraným skupinám Bratislavčanov, ktorí si na cestovanie v bratislavskej MHD kúpili predplatný lístok s 90-percentnou zľavou, bude musieť vrátiť približne 81-tisíc eur. Bratislavský samosprávny kraj túto sumu odhaduje na približne sedemtisíc eur. Peniaze budú prostredníctvom zapojených dopravcov hendikepovaným vracať formou poštových poukážok. „Dopravcovia budú robiť ešte uzávierky, procesy sa budú vyhodnocovať a majú na to potom štyri mesiace, aby finančné čiastky cestujúcim vrátili,“ priblížila ďalší postup Horčíková. Ako ďalej prízvukuje, peniaze budú hendikepovaným vrátené poštou na adresu, ktorú uviedli u dopravcu pri vybavovaní čipovej karty. „Nie je nutná návšteva v predajniach. Tieto čiastky budú vrátené automaticky, ale musí byť najskôr ukončený predaj do konca apríla, potom príde fáza vyhodnocovania, vytvárania databáz a spolupráca so Slovenskou poštou,“ vysvetľuje Horčíková.

Chaotická integrovaná doprava

Vybrané skupiny obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave alebo okresoch Bratislavského kraja budú môcť od mája cestovať na predplatné cestovné lístky v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) na území Bratislavy zadarmo. Týka sa to držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutého (ŤZP, ŤZP-S), darcov krvi s diamantovou Janského plaketou i protikomunis­tických odbojárov a politických väzňov spolu s ich najbližšími príbuznými. Stopercentná zľava na cestovanie pre vybrané skupiny platí u všetkých dopravcov zapojených do IDS BK – Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko, avšak len na území Bratislavy. Bezplatné cestovanie pre vybrané skupiny obyvateľov hlavného mesta alebo Bratislavského kraja v marci schválili bratislavskí mestskí poslanci a na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva BSK sa k nim pridali aj krajskí poslanci.

Najprv vzali a teraz vracajú

S nápadom vrátiť 100-percentnú zľavu na cestovanie vybraným skupinám obyvateľov prišlo hlavné mesto Bratislava. Už v minulosti totiž mohli hendikepovaní cestovať v bratislavskej MHD bezplatne, túto výnimku však zrušilo zavedenie tretej etapy IDS BK v novembri minulého roka, ktorého cieľom bolo zjednotiť tarifný systém u všetkých zapojených dopravcov v celom kraji.

„Zlučovali sa traja dopravcovia, ale vo vlakoch a prímestských autobusov boli tieto skupiny vždy spoplatnené, len v MHD mohli cestovať bezplatne. Pôvodne bolo schválené, že majú nárok na 50-percentnú zľavu, potom k tomu schválili dodatočné zľavy,“ vysvetľuje Horčíková pôvodnú situáciu. Do spustenia tretej etapy totiž neboli k dispozícii štatistické údaje napríklad o počte hendikepovaných cestujúcich. Po zavedení tretej etapy integrovanej dopravy však začali týchto cestujúcich evidovať a zistilo sa, že ich cestuje menej ako sa pôvodne predpokladalo.

V hlavnom meste sa napríklad ukázalo, že z pôvodných 17-tisíc ľudí s ŤZP preukazmi, registrovaných na ministerstve, klesol po zavedení registračnej povinnosti počet reálnych užívateľov približne na 12 800 ľudí. Napríklad hlavné mesto na vykrývaní zliav Dopravnému podniku Bratislava takto ušetrí približne 600-tisíc eur. Zatiaľ bezplatné cestovanie platí len na území Bratislavy, teda v tarifných zónach 100 a 101, no Bratislavská integrovaná doprava nevylučuje, že neskôr by sa takéto výhody pre vybrané skupiny cestujúcich mohli rozšíriť aj do regiónu. „Nevylučujeme, že v budúcnosti príde k prehodnoteniu, ale treba na to nájsť peniaze v rozpočtoch,“ uzatvára riaditeľka BID Horčíková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ŤZP #zľavy #BID