V Banskej Bystrici otvorili inkubátor expertov

Novú generáciu politických a bezpečnostných expertov a analytikov z talentovaných študentov bude vychovávať centrum GLOBSEC Academy Centre, ktoré v utorok otvorili na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov banskobystrickej Univerzity Mateja Bela.

26.04.2016 16:22
GLOBSEC Academy centre, Vass, Korčok, Terem Foto: ,
Na pôde Fakulty polických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici otvorili GLOBSEC Academy Centre, ktoré bude vychovávať z výnimočných talentov novú generáciu expertov a analytikov. Na snímke zľava doprava Róbert Vass, Ivan Korčok, Peter Terem.
debata (24)

Centrum sa má stať inkubátorom mladých expertov a lídrov s cieľom rozvíjať ich potenciál a produkovať výstupy. Bude stáť na štyroch obsahových pilieroch, ktoré dominujú aj v práci analytikov GLOBSECu. „Sú nimi obrana a bezpečnosť, energetika, budúcnosť Európy a európske susedstvo,“ spresnil zakladateľ konferencie GLOBSEC Róbert Vass, ktorý je absolventom banskobystrickej univerzity. Pôsobnosť centra sa neobmedzí iba na Slovensko, zámerom je vytvoriť komunitu študentov a mentorov z medzinárodného prostredia.

„Jedným z kľúčových cieľov pri vstupe do nového desaťročia našej existencie je vytvárať vlastné odporúčania a obsah pre medzinárodnú politiku. To nie je možné bez toho, aby sme vychovávali svojich vlastných analytikov a expertov. Práve tu, v Banskej Bystrici, chceme vytvoriť medzinárodné centrum, ktoré by dokázalo pracovať s tými najlepšími mladými, talentovanými lídrami, aby sme im vytvárali programy a výmenné pobyty, aby sme ich dokázali angažovať do našej celoročnej práce. Zároveň ich spájať s našimi kľúčovými ľuďmi nielen zo Slovenska, ale aj z medzináronej politiky,“ vysvetlil Vass.

Podľa Petra Terema, prodekana pre vedu a výskum Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, chcú už koncom tohto semestra oslovovať šikovných a nadaných študentov. „Je to priestor, ktorý ponúka možnosť pracovať na konkrétnych témach v rámci medzinárodných projektov s tým, že tieto výstupy budú slúžiť ako podporné piliere v rámci celkovej koncepcie organizácie konferencie GLOBSEC,“ povedal.

Študenti budú pracovať na expertízach, na projektoch s konkrétnymi zadaniami. Mentorovať a viesť ich budú skúsení pedagógovia fakulty. Ako dodal Terem, očakávajú pomerne veľký záujem, pretože značka GLOBSEC je veľmi atraktívna. „Ak bude dopyt väčší ako sú možnosti, ktoré budeme ponúkať, určite budeme robiť výber a bude to len v prospech zvyšovania kvality práce,“ doplnil Terem. Prvou aktivitou bude letná škola zameraná na energetickú bezpečnosť.

Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka prepojenie značky GLOBSEC s akademickou pôdou má potenciál vyprodukovať novú generáciu expertov, ktorí sa v budúcnosti môžu spolupodieľať na tvorbe zahraničnej politiky Slovenska aj z prostredia štátnej správy.,,Otvorenie centra je veľmi dôležitým príspevkom k tomu, aby mladí ľudia na akademickej pôde mohli debatovať, ale predovšetkým, aby nám vznikala veľmi vzdelaná mladá elita v tejto dôležitej oblasti, pretože je to o dnešných výzvach, s ktorými sme konfrontovaní, ale aj o budúcnosti a bezpečnosti našej krajiny," uviedol.

GLOBSEC vznikol na UMB v Banskej Bystrici ako iniciatíva študentov, ktorí študovali na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov. Už desať rokov je uznávanou platformou pre najvýznamnejších politikov, diplomatov a stratégov, ktorí sa raz do roka stretávajú v Bratislave, aby hľadali odpovede na závažné bezpečnostné otázky. Vo svojej druhej dekáde chce poskytovať vlastné analýzy a vzdelávať novú generáciu špičkových politických a bezpečnostných expertov. Práca s mladými ľuďmi nie je pre GLOBSEC novinkou. Konferencia už niekoľko rokov organizuje paralelné podujatie GLOBSEC Young Leaders'Forum, na ktorom sa stretávajú mladí analytici, novinári, lídri či zakladatelia organizácií.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #GLOBSEC #expert