Ovocinárov vyjdú mrazy draho, budú žiadať pomoc od štátu

Poľnohospodári majú za sebou ťažký týždeň. Mrazy zasiahli takmer celý sektor a situácia sa ešte zhoršila v noci na štvrtok. Ovocinári tvrdia, že už nemajú prostriedky na protimrazovú ochranu a ak im nepomôže štát, mnohých nepriazeň počasia položí na lopatky. O pomoc chcú žiadať aj Európsku úniu a záchranu vidia v eurofondoch.

29.04.2016 12:00
Dunajská Lužná, zber jahôd, ovocinári Foto: ,
Ranné mrazy poškodili aj jahody. Úroda, aká bola minulý rok, sa tohto roku na mnohých miestach nezopakuje.
debata (21)

Spoločnosť Fructop z Ostratíc v okrese Partizánske už v stredu hovorila o takmer stopercentných škodách na budúcej úrode jabĺk, sliviek a na 95 percentách jahôd, a ako povedal pestovateľ Miloš Šebo, uplynulé dve noci im už nemali čo zničiť.

„Je to veľmi ťažké. Asi budeme musieť znížiť počet zamestnancov a v kútiku srdca budeme dúfať, že štát trošku pomôže. Bez toho nie je šanca, aby sme sa nielen my, ale mnoho iných podnikov udržalo,“ uviedol Šebo a dodal, že v takej zlej situácii ešte neboli.

V stredu zasadali členovia Ovocinárskej únie a na budúci týždeň plánujú ďalšie stretnutia. Postupne robia zoznam pestovateľov, ktorých nočné mrazy, ktoré trvajú už od minulého týždňa, najviac zasiahli. Situáciu chcú vyhodnotiť a spoločne požiadať o podporu.

Asi budeme musieť znížiť počet zamestnancov a v kútiku srdca budeme dúfať, že štát trošku pomôže.
Miloš Šebo, pestovateľ

Ak by totiž prišli ďalšie mrazivé noci, ovocinári by už podľa prezidenta únie Mariána Vargu nemali ako ochranu úrody zabezpečiť. Aj tí, ktorí ju doteraz chránili, už nemajú na ďalšie parafínové sviečky a navyše tie sa ani nedajú okamžite zohnať. „Každý subjekt je vždy pripravený na jednu, dve, možno tri takéto noci. Zo stredy na štvrtok to bola piata noc a na tú sme minuli posledné, čo sme mali,“ hovorí Varga.

V minulosti už štát poľnohospodárom ni­ekoľkokrát pomohol, najmä pri veľkom suchu, mrazoch a záplavách. Na to, aby dostali finančnú podporu, však musia preukázať úbytok na tržbách nad 30 percent.

„Pamätám si, že nám kompenzovali časť škôd po suchu v roku 2002, keď ministerstvo financií uvoľnilo mimoriadne zdroje. Vlani sme boli odškodnení za ruské embargo,“ vysvetľuje Marián Varga. Čistá škoda len na jablkách bola v prípade embarga šesť miliónov eur. Štát im vyplatil desať percent z toho, teda 600-tisíc eur. „Odškodňovalo sa na jeden rodivý strom a len tým, ktorí dodávali do obchodných reťazcov,“ vysvetľuje pre­zident ovocinárov.

Či a v akej miere poľnohospodárom štát pomôže tentoraz, zatiaľ jasné nie je. „V tomto momente je predčasné hovoriť o rozsahu pomoci pre farmárov-ovocinárov, pretože výsledky budeme poznať až po skončení zberu úrody,“ uviedla Radka Kulaviaková z odboru komunikácie marketingu rezortu pôdohospodárstva.

Aké veľké budú škody, nevie ešte povedať väčšina pestovateľov. Jasno v tom majú len tí, ktorým počasie zničilo celú úrodu, ale aj tam je ešte podľa prokuristu ovocinárskeho družstva Bonum v Dunajskej Lužnej Petra Turlíka šanca, že príroda pomôže a niečo predsa len vzíde. Predbežné čísla budú známe do dvoch týždňov a presné údaje až v máji. Vtedy sa ukáže, čo na stromoch ostalo a najmä v akej kvalite.

„Môže sa stať, že aj tých 50 percent, čo sme zachránili, nakoniec sami otrháme. Lebo najhoršie je, keď zberáte, triedite, balíte, dodáte to do obchodu a dajú vám za to polovičnú cenu,“ hovorí prezident ovocinárov Varga. Kým v dobrom roku vypestovali kilo jabĺk za 30 centov, teraz to môže už byť za 50 centov. Ak by bola predajná cena na úrovni 35 centov, ako to avizuje Varga, vyrobili by si akurát ďalšiu stratu.

Predpokladá, že reťazce budú teraz od nich vykupovať úrodu pod cenu. Ak bude úroda zlá aj v iných krajinách Európy, ceny ovocia môžu stúpnuť o 10 až 20 percent, ak sa kríza dotkne len Slovenska, tak asi o päť percent. V našich podmienkach určuje ceny hlavne Poľsko, ktoré zatiaľ nehlási veľké škody. Opačná situácia je u Maďarov, ktorí majú tiež časť budúcej úrody poškodenú mrazom.

Podľa Petra Turlíka výrazne nebola zasiahnutá ani západná Európa. A to, aká bude cena ovocia v sezóne, určujú veľké európske ovocinárske veľmoci. „Takže plodín môže byť na trhu dosť, ale je rozdiel mať slovenskú jahodu, ktorá chutí a vonia, a mať dovezenú zo Španielska, ktorá sem cestuje týždeň,“ zdôrazňuje Turlík.

Pre našich jahodárov je to v každom prípade ťažká situácia. „Celé noci boli do štvrtej hore, dávali peniaze na sviečky a vrtuľníky a napriek tomu si nepomohli,“ opisuje uplynulé noci vo viacerých sadoch prokurista družstva Bonum.

Ovocinárov, ktorí majú reálne rodiace sady, je na Slovensku asi 2 500, čo podľa Turlíka nie je až tak veľa. Keby dostali odškodné aspoň toľko ako v súvislosti s ruským embargom, štátny rozpočet by to až tak nezaťažilo a pomohlo by to pomerne veľkej skupine ovocinárov.

Mrazy sa výrazne podpísali aj na viniči. Miroslav Belan z vinohradníctva Mojmírovce potvrdil, že u nich je škoda takmer 50 percent a to sú pre nich okamžité straty. Ako uviedol, je to pre všetkých malá katastrofa, a kým sa vinič dostane zo šoku, ešte sa poriadne potrápia, pretože mnohé následky mrazov sa ešte len prejavia.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #úroda #mrazy #predpoveď počasia