Chatku na Pustom hrade odstránia jej priaznivci

Zrubová chatka na Pustom hrade vo Zvolene pôjde preč. Z návršia hradného areálu ju odstránia samotní Priaznivci Pustého hradu, ktorí za ňu roky bojovali.

29.04.2016 15:00
chatka, pustý hrad, zvolen Foto: ,
Chatku na Pustom hrade vo Zvolene odstránia do konca tohto roku Priaznivci Pustého hradu.
debata (1)

Osud chatky rezonoval medzi Zvolenčanmi zhruba sedem rokov. Nadšenci, ktorí ju kedysi stavali, sa vytrvalo snažili o jej záchranu. Aj po tom, čo mesto v roku 2012 nariadilo tento objekt zbúrať. Nepomohli odvolania ani prokurátor.

Problém sa minulý mesiac dostal aj na rokovanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva. Časť poslancov obvinila mesto, že v tejto veci nekoná. Ich podnet zvolenská okresná prokuratúra odložila ako nedôvodný.

Pre zlikvidovanie chatky sa napokon rozhodlo samotné občianske združenie Priaznivci Pustého hradu, ktoré svoj zámer oznámilo poslancom na mimoriadnom zasadaní. Chcú ju odstrániť do konca tohto roku.

„Ťažko sa mi s tým zmieruje, ale vzhľadom na to, že táto téma bola často zneužívaná na rôzne iné ciele, sme sa rozhodli ísť cestou menšieho odporu. Keďže my to s Pustým hradom skutočne myslíme dobre a chceme tam rozvíjať aj ďalšie aktivity, tak to pre nás nestojí za to, aby sme len kvôli snahe udržať chatku prišli o oveľa väčšie hodnoty, ktoré by sme tam chceli dobudovať z hľadiska cestovného ruchu,“ uviedol zástupca združenia Jaroslav Stehlík, ktorý je súčasným zvolenským viceprimátorom.

Podľa správkyne združenia a mestskej poslankyne Ruženy Babicovej sa budú snažiť chatku premiestniť na iné miesto niekde v podhradí. Otázne je, či to bude vôbec technicky možné. „Presný termín, kedy ju odstránime z návršia, zatiaľ nevieme povedať, ale náš prísľub, ktorý sme dali, platí. Podľa predbežných odhadov to bude stáť zhruba osemtisíc eur,“ spresnila. Na otázku, kto to zaplatí, odpovedal Stehlík stručne: „Hádam sa nájdu dobrí ľudia, ktorí nám sponzorsky pomôžu, prípadne nám prídu aj pomáhať.“

S príspevkom od mesta veľmi rátať zrejme nemôžu. „Chatka právne nie je mestská, je to vecou združenia a nemyslím si, že by mala byť odstránená z mestských peňazí,“ povedala zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Mesto má už predstavy, ako ešte viac zatraktívniť Pustý hrad, kde ešte stále pokračuje archeologický výskum v jeho dolnej časti. „Zámerov je veľa. Napríklad vybudovanie zážitkovej veže, archeoskanzen, lanový park, lodenica či turisticko-informačné centrum na Haputke, pred výstupom na hrad. Všetky naše zámery budeme konzultovať s pamiatkarmi,“ naznačil Stehlík.

Drevený zrub na Pustom hrade postavili členovia združenia a dobrovoľníci v 90. rokoch minulého storočia. Slúžil ako archeologická základňa počas výskumu v hornej časti hradného areálu. Keď ju postavili, bola zakrytá lesom. Po odlesnení hradného kopca sa stala viditeľná. Združenie chatku nevyužíva približne od času, keď mesto začalo trvať na jej odstránení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #likvidácia #Pustý hrad