Študenti z Veľkého Krtíša zapriahli do práce slnko

Ekologickejšie kúrenie a využívanie alternatívnych zdrojov energie. Toto je jedna z ciest, ktorá prinesie menej škodlivých emisií v ovzduší, čistejšie životné prostredie, a teda aj zdravší život.

03.05.2016 17:00
mladí vedci, krtíš Foto: ,
Traja zo štyroch víťazov súťaže mladých vedcov Rudolf Rimóci (vľavo), Vanesa Oláhová a Kristián Mikuš.
debata (4)

Na túto filozofiu stavila štvorica študentov z Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši, ktorá sa zúčastnila na celoslovenskej súťaži mladých výskumníkov Ukáž, čo vieš! v rámci medzinárodného projektu Chain Reaction a zvíťazila v nej. Súťaž, ktorá sa konala v Starej Lesnej, na Slovensku zastrešuje s podporou EÚ Katedra fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Janka Raganová z banskobystrickej fakulty vysvetlila, že cieľom projektu aj súťaže je umožniť stredoškolákom riešiť zaujímavé interdisciplinárne vedecké problémy, a tak si na vlastnej koži vyskúšať prácu vedcov a učiť sa prírodné vedy netradičným atraktívnym spôsobom. Do projektu je zapojených dvanásť partnerských krajín, súťaž sa konala tretí raz a tento rok sa na nej zúčastnilo päťdesiat mladých bádateľov zo Slovenska.

Zvíťazil štvorčlenný tím sedemnásťročných študentov 2. B triedy veľkokrtíšskeho gymnázia Eco Heating, ktorý tvorili Kristián Mikuš, Rudolf Rimóci, Vanesa Oláhová a Ján Drugda. Prezentovali sa projektom fototermického solárneho panela. Ako víťazi súťaže s ním pocestujú začiatkom mája do bulharského Plovdivu, kde si zmerajú sily s úspešnými mladými bádateľmi z ďalších krajín.

Veľkokrtíšski druháci hovoria o potrebe ochrany životného prostredia a svoj vzťah nemu dokazovali aj v súťaži mladých vedcov. Spomedzi viacerých tém si vybrali využitie solárnej energie na ohrev vody. Chceli tiež poukázať na potrebu riešenia ekologických problémov, ktoré vznikajú v dôsledku vykurovania fosílnymi palivami. „Naša práca spočívala vo výrobe prototypu, ktorým sme chceli ukázať ekologickejší spôsob ohrevu vody využívanej na kúrenie pomocou slnka, ktorý je navyše o polovicu lacnejší ako bežne zaužívané spôsoby," vysvetľuje Rudolf Rimóci. Vyrobený prototyp bol len ich dobrovoľným doplnkom, v prvom rade museli spôsob ekologickejšieho vykurovania prezentovať odbornej porote a aj ho obhájiť.

Mladých študentov inšpirovala k téme skúsenosť Kristiána Mikuša, rodičia ktorého majú na dome slnečné konektory a využívajú tak alternatívne zdroje energie. Pomohla aj návšteva závodu v Žiari nad Hronom, kde takéto konektory vyrábajú, v rámci školského výletu.

„V našom prototype sme slnko nahradili žiarovkami a na ňom dokumentovali, ako sa dá zohriať voda za pomoci alternatívnych zdrojov energie. Asi za štyridsať minút sa jeden liter vody pod fóliou zohrial približne na 50 stupňov Celzia. Presne takto fungujú slnečné konektory," zdôraznila Vanesa Oláhová. Sedemnásťroční mladí vedátori sa zamysleli, čo by pre ľudí urobili, keby raz boli vo funkcii ministra životného prostredia. „Zvýšil by som dotácie štátu na obnoviteľné zdroje energie a propagoval by som tento spôsob vykurovania," povedal Rimóci. S témou solárnych konektorov a prototypom chcú uspieť aj v medzinárodnom finále.

Profesorka fyziky na Gymnáziu A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši Božena Horváthová povedala, že študenti sa na súťaž dobre pripravili. „Robili tak už od novembra minulého roku. „V našej škole sa vytvorilo až štrnásť tímov, ktoré si to potom v rámci vedeckej konferencie rozdali pred študentmi školy. Najlepší postúpili do celoslovenskej súťaže. Pripravovali sme sa nielen na hodinách fyziky, ale aj počas voľných hodín. Zmysel tejto súťaže vidím v tom, že nekládla dôraz na teóriu, ale na prax a zručnosť študentov. A vyniknúť v nej mohli tí, ktorí nemusia byť dobrí len vo vzorcoch," zdôraznila Horváthová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #ekológia