Začína sa obnova parku na Belopotockého v Bratislave

V parku na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste sa začína dlho očakávaná revitalizácia. Pozemok si prevzal vysúťažený zhotoviteľ a začína s prácami.

04.05.2016 15:30
park Belopotockého Foto: ,
O revitalizácii parčíka na Belopotockého ulici sa začalo hovoriť pred dvoma rokmi, keď mesto rozhodlo o zámene pozemkov s dovtedajším majiteľom - firmou Zipp Bratislava.
debata

Na zanedbanom priestranstve by tak malo v najbližšom čase pribudnúť detské ihrisko, lavičky, odpadkové koše i osvetlenie. Firma zodpovedná za obnovu parčíka ošetrí aj existujúce stromy a vysadí novú zeleň. Revitalizácia parku bude stáť 66 430 eur, Staré Mesto na obnovu získalo od mesta dotáciu 50-tisíc eur.

Podľa plánov bude tento verejný priestor tvoriť centrálna čistinka s dospelou zeleňou po obvode. V strede parčíka bude zasadený pamätný platan, ktorý sa ochranárom podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja. Chýbať nebude ani detské ihrisko či nové lavičky. Staré Mesto počíta s tým, že v parčíku zachová súčasné dreviny, rastie tu napríklad platan, javor, borovica čierna, topoľ, agát a za roky nevyužívania pozemku sa tu rozmnožil aj pajaseň žliazkatý. Väčšinu drevín chce mestská časť zachovať, no treba ich ošetriť a odstrániť suché konáre. Samospráva nechá v novom parčíku vysadiť kríky, trávnik a vysadí trvalkové záhony. Obnova parčíka má byť hotová do troch mesiacov.

O revitalizácii parčíka na Belopotockého ulici sa začalo hovoriť pred dvoma rokmi, keď mesto rozhodlo o zámene pozemkov s dovtedajším majiteľom – firmou Zipp Bratislava. Za parčík v Starom Meste investor získal pozemky na ulici Pod záhradami v bratislavskej Dúbravke. To sa však nestretlo s pochopením Dúbravčanov, ktorí podali žalobu. Súd v tom čase vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého nebolo možné pozemky užívať. Revitalizácia parčíka tak musela počkať, súd ju odblokoval vlani na jeseň, keď predbežné opatrenie zrušil.

Foto: Viera Hebertová, Pravda
park Belopotockého

Park na Belopotockého ulici v minulosti patril spoločnosti Zipp Bratislava, ktorá tam chcela postaviť polyfunkčný dom. Na pozemku vyrúbali väčšinu stromov a kríkov, práce na stavbe však koncom mája 2010 zakázal súd. Obyvatelia z okolitých domov ešte v júni 2009 podali žalobu proti vydanému stavebnému povoleniu. V parku ostala iba vybagrovaná jama a zničená zeleň.

Staré Mesto sa rozhodlo zničený park obnoviť, no získať museli od investora pozemky, hovoriť sa preto začalo o zámene. Tá sa nakoniec podarila, zámenu pred dvoma rokmi v marci schválili bratislavskí mestskí poslanci a park zverili do správy Starému Mestu. V auguste 2014 sa v parku začali prvé práce, bývalý investor prisľúbil na vlastné náklady zasypať jamu, ktorá tu ostala ešte po zastavenej výstavbe. Svoj sľub splnil a za približne tri týždne sem robotníci navozili 3 500 kubíkov zeminy a jamu zasypali.

Zámena pozemkov Dúbravčanov nenadchla

Svoj stavebný zámer prenesie spoločnosť Zipp Bratislava zo Starého Mesta do Dúbravky. Pri zámene pozemkov za park na Belopotockého s rozlohou vyše 3 400 metrov štvorcových investor získal viac ako 11-tisíc metrov štvorcových pozemkov medzi ulicou Pod záhradami, obytným domom Koprivnica a Kostolom Ducha Svätého v Dúbravke a menší pozemok v Starom Meste.

V Dúbravke sa však zámena nestretla s pochopením, zásadne proti boli najmä obyvatelia bytovky Koprivnica, ktorí založili Združenie za vytvorenie parku Pod záhradami. Petíciou bojovali proti zámene pozemkov a výstavbe na lúke pri svojom dome. Združenie sa snažilo presadiť aj zmenu funkčného využitia lúky pri dome Koprivnica z polyfunkcie na mestskú zeleň, medzi dúbravskými poslancami však takýto návrh v minulosti neprešiel. Zámena pozemkov v Dúbravke sa ťahala dlhý čas. Pozemky pri dome Koprivnica totiž vlastní mesto a spravovala ich Dúbravka, mestská časť ich preto ešte pred zámenou musela mestu vrátiť.

Pred dúbravskými poslancami sa materiál objavoval mesiac čo mesiac, no dohodnúť sa nevedeli. Situácia sa zmenila v decembri 2013, dúbravskí poslanci mali materiál o vrátení pozemkov opäť na stole a vtedy ho aj podporili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #park #Belopotockého