Piataci našli nádobu z Kristových čias

Stavali si bunker a našli pritom poklad. Žiaci 5.A triedy zo Základnej školy Nižná brána v Kežmarku Juraj Olekšák a René Špes sa môžu považovať za malých archeológov.

05.05.2016 15:00
Krežmarok, vzácna, stará, nádoba Foto:
Vzácnu nádobu starú asi dvetisíc rokov objavili kežmarskí piataci.
debata (45)

Pred pár dňami sa hrali na lúke neďaleko centra, keď v zemi našli starú a veľmi vzácnu nádobu, ktorej vek odborníci odhadujú približne na dvetisíc rokov. Najskôr ju odniesli do školy, potom do múzea v Kežmarku, kde ju onedlho vystavia.

Nádobu našli v zemi v lokalite zvanej Jeruzalemský vrch. Pochváliť sa ňou išli najskôr do školy k svojmu učiteľovi dejepisu. "Je zaujímavé, že len niekoľko týždňov predtým sa na dejepise učili, čo by mali urobiť, ak náhodou nájdu niekedy niečo vzácne.

Učiteľ dejepisu si nádobu pozrel a hneď vedel, že patrí do múzea, kam ju potom chlapci odniesli," hovorí riaditeľ Základnej školy Nižná brána v Kežmarku Dušan Tokarčík. Nález považuje za veľmi prekvapujúci a o svojich žiakoch hovorí, že mali veľké šťastie. „Zároveň ich chválim za to, že zachovali duchaprítomnosť, že odhadli vzácnosť nádoby a narábali s ňou veľmi šetrne a, samozrejme, že ju nerozbili,“ zdôraznil Tokarčík.

Fakt, že v zemi bola celá váza a nielen črepy, považuje za významný aj archeologička múzea v Kežmarku Marta Kučerová. „Miesto, kde nádobu našli, je len málo vzdialené od nášho múzea. Asi päť minút chôdze. Aj keď sa dá povedať, že celý Kežmarok je jednou veľkou archeologickou lokalitou, Jeruzalemský vrch patrí k archeologicky najvýznamnejším miestam u nás. Je to vlastne praveké hradisko,“ konštatuje Kučerová.

Nádoba podľa nej pochádza z čias, keď spomínanú lokalitu obýval ľud púchovskej kultúry. „V tejto lokalite sa už aj v minulosti našlo veľa nálezov, najmä črepín. Málokedy sa však podarí nájsť nádobu v celku, ako je táto,“ zdôraznila archeologička. Podľa nej sa v lokalite, kde nádoba bola ukrytá, ešte nerobil archeologický výskum. Či sa niekedy bude robiť, to závisí aj od investičných aktivít. Pozemky v lokalite, kde sa aj táto vzácnosť našla, majú viacero majiteľov.

„Nádoba sa v súčasnosti nachádza v našom múzeu. Miesto nálezu sme už zdokumentovali, teraz musíme spísať nálezovú správu. Už sme o nádobe informovali aj pamiatkarov. Keďže nie sme štátnym múzeom, ale patríme pod samosprávny kraj, musíme teraz požiadať Pamiatkový úrad v Bratislave, aby tento nález previedol do našej správy. Potom ho môžme zapísať do našich zbierok,“ vysvetľuje ďalej Kučerová.

Po následnej reštaurácii by sa nádoba mala stať súčasťou expozície archeológie, ktorú múzeum chystá. Verejnosť ju však uvidí až zhruba o dva roky. V súčasnosti múzeum rekonštruujú.

Riaditeľka múzea v Kežmarku Erika Cintulová povedala, že pred niekoľkými dňami nájdená nádoba bude patriť k ich najvzácnejším exponátom. „Máme 25-tisíc zbierkových predmetov z oblasti archeológie, histórie, numizmatiky, dejín umenia či literatúry,“ podotkla Cintulová.

Nález vzácnej nádoby si cení aj kežmarská samospráva. Komunikačná manažérka mesta Zuzana Šlosárová uviedla, že sú veľmi radi, že sa v meste našla takáto vzácna pamiatka. „Zároveň veríme, že naše územie nás ešte v budúcnosti prekvapí podobnými nálezmi,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #arechologický nález #váza