Tank z Kysúc prešiel na Oravu

Kysucká obec Korňa vrátila vyslobodzovací tank, ktorý mal slúžiť na riešenie kalamitných situácií. V obci bol uskladnený, aby v prípade, potreby umožnil rýchly zásah na severozápade Slovenska pri odstraňovaní krízových situácii, najmä pri snehových kalamitách. Región bez techniky nezostal, Štátne hmotné rezervy našli tanku nové miesto, premiestnili ho na Oravu.

05.05.2016 16:00
tank, kalamita, kysuce, orava Foto:
Vyslobodzovací tank má pomáhať pri kalamitných situáciách.
debata (5)

O umiestnení tanku v Korni sa rozhodlo pred troma rokmi, po ťažkých zimách, keď bolo treba regiónu pomáhať práve s ťažkou technikou. Starostovia z dedín na horných Kysuciach tank uvítali, v prípade ťažkostí by nemuseli čakať na presun ťažkej techniky z iných častí Slovenska. Mali skúsenosti ako technika, ktorú mali v obciach k dispozícii, nestíhala sprejazdniť miestne komunikácie a práve vtedy pomohol vyslobodzovací tan­k.

Starosta Korne Štefan Belko hovorí, že tank vrátili, lebo ho už obec nepotrebuje. Vlani nakúpili vlastnú špičkovú techniku na zimnú údržbu a tú potrebovali uskladniť práve v garáži, kde stál tank. Starosta mieni, že si počas zím vystačia s tým, čo majú, a tank môže pomôcť a lepšie poslúžiť tam, kde techniku a mechanizmy nemajú. „Priestory, kde bol tank, sme potrebovali pre našu techniku, tak sme požiadali Štátne hmotné rezervy, že máme zakúpenú novú techniku a zároveň už tank nebude potrebný v obci, lebo si v snežných kalamitách poradíme aj s touto našou technikou,“ povedal Belko.

Tank podľa Marcely Rybanskej, hovorkyne Štátnych hmotných rezerv, naďalej zostal v regióne na severe Slovenska, len sa presunul na Oravu do Krušetnice. „Na základe požiadavky starostu obce Korňa bol tank iba preskladnený do regiónu Orava a je aj naďalej určený plniť pôvodný účel, a to pomáhať pri riešení kalamitných situácií v regióne Kysúc a Oravy,“ uviedla Rybanská.

Navyše žilinskí hasiči majú vlastnú ťažkú techniku, ktorá je umiestnená na Záchrannej brigáde HaZZ v Žiline. „Táto ťažká technika je pripravená zasiahnuť kedykoľvek a kdekoľvek v Žilinskom kraji,“ uviedla hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová.

Vyslobodzovací tank v Korni iba parkoval, obsluhovať a riadiť ho nemohli. „Jeho obsluhu zabezpečoval a aj naďalej zabezpečuje Dobrovoľné hasičské združenie POLE Trnava, ktorý je jeho ochraňovateľom. Tento má za úlohu, okrem iného, zabezpečiť riešenie kalamitnej situácie v regióne Severného Slovenska,“ dodala Rybanská.

Hasiči z DHZ POLE z Trnavy majú aj ďalšiu špeciálnu techniku, zväčša prerobenú z vyradených vojenských vozidiel. Zasahovali s nimi napríklad pri kalamite vo Vrátnej, pri narušení ľadochodov na Orave, vyslobodzovaní uviaznutých kamiónov v závejoch či pri vyťahovaní trosiek havarovaných lietadiel pri Červenom Kameni.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Orava #kalamita #tank