Šrotovné zachránilo desiatky kníh

Neskončia zaprášené v kúte alebo v zberni papiera. Desiatky starších aj novších, najmä však pre majiteľov nepotrebných kníh sa podarilo zachrániť knižnému nadšencovi Ľubomírovi Šúthovi z Veľkého Krtíša. Dostal totiž originálny nápad - šrotovné na knihy.

05.05.2016 17:00
debata (9)
O akcii šrotovné na knihy kníhkupectvo... Foto: ARCHÍV Ľ. ŠÚTHA
knihy, kníhkupectvo, veľký krtíš, reklama O akcii šrotovné na knihy kníhkupectvo informovalo aj touto reklamou na chodníku pred predajňou.

Ku knihám má vrelý vzťah, a to nielen preto, že ich vo svojom kníhkupectve predáva. Ako sám hovorí, kniha je duchovná hodnota, ktorú si treba vážiť a chrániť. Aj preto vymyslel akciu, ktorá pomohla aspoň niekoľko kníh zachrániť. „Na Slovensku sme mali pred časom tzv. šrotovné na autá. Inšpiroval som sa ním a povedal si, že čosi podobné by mohlo fungovať aj pri knihách,“ hovorí. Akciu šrotovné rozbehol zatiaľ ako jednorazovku na mesiac apríl a po tejto skúsenosti už vie, že ju zopakuje.

Ako šrotovné na knihy fungovalo? „Ľudí sme informovali, že nám môžu nosiť knihy, ktoré sa im doma povaľujú a už o ne nemajú záujem. Za takúto donášku, a je jedno, či priniesli jednu, alebo viac kníh, si pri nákupe mohli uplatniť desaťpercentnú zľavu,“ opisuje podobu akcie. Napriek krátkemu času sa našlo dosť ľudí, ktorí šrotovné využili. Bolo ich niekoľko desiatok, čo vzhľadom na veľkosť Veľkého Krtíša, kúpnu silu obyvateľstva a aj upadajúci záujem o čítanie kníh nie je podľa Šútha málo. Vďaka šrotovnému sa Šúthovo kníhkupectvo rozrástlo asi o stovku knižných titulov. „Ľudia nám prinášali rôzne knihy. Romány, odbornú literatúru aj encyklopédie. Priniesli napr. Pamätnicu Majstrovstiev Európy vo futbale v Belehrade v roku 1976, keď bolo Československo majstrom Európy, ale aj Dejiny Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, aj mnohé iné,“ hovorí majiteľ kníhkupectva.

Majiteľ kníhkupectva Ľubomír Šúth s knihami,... Foto: ARCHÍV Ľ. ŠÚTHA
Ľubomír Šúth.knihy, kníhpupectvo, veľký krtíš Majiteľ kníhkupectva Ľubomír Šúth s knihami, ktoré priniesli ľudia vďaka šrotovnému.

„Škoda, že som sa o šrotovnom na knihy nedozvedel o pár dní skôr. Možno by som sa zapojil aj ja,“ reagoval na akciu 21-ročný Erik Dola zo Selian, ktorý v kníhkupectve nakupoval. Podobne reagovala aj milovníčka kníh Monika Tóthová zo Sklabinej. „Myšlienka je to výborná. Nejaké knihy by som priniesla aj ja, doma ich už nemáme kde skladovať. Máme ich okolo dvesto,“ poznamenala.

Knihy zo šrotovného Šúth predávať nebude. Skončia ako dar v obecných knižniciach. „Keď sem prídu z obcí nakupovať knihy do obecných knižníc, ponúknem im, že si môžu bezplatne vziať ktorékoľvek z kníh, ktoré tu mám vďaka šrotovnému. Už to aj využila obec Pôtor,“ dodal Šúth. Podľa pracovníčky Obecného úradu v Pôtri Ľudmily Kovárovej je takáto akcia určite vítaná. Knihy sa snažia nakupovať každý rok, no disponujú pritom len limitovanou sumou peňazí. „Na tento rok máme na nákup nových kníh vyčlenených 150 eur. V knižnici ich máme asi 4-tisíc,“ podotkla Kovárová.

O akcii sa vyjadrila pochvalne aj riaditeľka Hontiansko-novohradskej knižnice A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši Zuzana Unzeitigová. Podotkla, že podobnú možnosť ponúkajú ľuďom aj oni. „Knihy môžu nosiť aj k nám. Niektorými dopĺňame náš knižný fond, niektoré aj my darujeme do obecných knižníc. Máme totiž problémy s kapacitou. Veľmi si cením, keď ľudia vnímajú knihy ako niečo hodnotné, čo im je ľúto vyhodiť, a preto ich radšej darujú,“ zdôraznila Unzeitigová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Krtíš #knihy #šrotovné #kníhkupectvo