V Bratislave jazdí električka s dizajnom alternatívnej dopravy

Električka s vyobrazením mladých športujúcich ľudí bude jazdiť v bratislavských uliciach. Návrh polepu električky vzišiel zo súťaže Doprava v meste bez áut, ktorú vyhlásilo hlavné mesto Bratislava vlani v septembri počas Európskeho týždňa mobility. Autorkou víťazného návrhu je žiačka 9. ročníka ZŠ Medzilaborecká v Bratislave Olivia Klein. Nový vizuál električky dnes na Námestí Ľ. Štúra predstavil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

05.05.2016 13:10
električka, bratislava, týždeň mobility Foto: ,
Pohľad na električku s víťazným návrhom pre polep električky pri príležitosti Európskeho týždňa mobility s názvom Doprava v meste bez áut. Autorkou návrhu je Olívia Klein.
debata (9)

Hlavnou myšlienkou súťaže pre školákov bola prezentácia alternatívnych spôsobov dopravy spojená s ekológiou, zdravým životným štýlom a zároveň zatraktívnením verejného priestoru. Do súťaže sa zapojili žiaci druhého stupňa základných škôl i deti z umeleckých škôl a centier voľného času. Ich úlohou bolo namaľovať, ako by sa presúvali po meste bez áut a ukázať, aké sú ich obľúbené formy dopravy. „To, čo vidíme za nami, je sen každého primátora. Je to ekologické mesto plné mladých ľudí, usmiatych športovcov, krásne červené strechy a kvalitné verejné priestranstvá. A to, čo je na tom najkrajšie je, že nám to povedali deti,“ predstavil primátor Nesrovnal víťazný návrh.

Do súťaže vyhlásenej vlani počas Európskeho týždňa mobility, ktorý sa zameriava na zvýšenie povedomia verejnosti o alternatívnych spôsoboch dopravy, sa zapojilo 10 škôl, ktoré poslali 62 výtvarných diel. Návrhy posudzovala komisia zložená zo zástupcov mesta a odborníkov, za víťaza súťaže zvolila výtvarný návrh žiačky 9. ročníka ZŠ Medzilaborecká Olivie Klein.

Zľava: Riaditeľka ZŠ Medzilaborecká Iveta... Foto: SITA, Monika Zaťková
nesrovnal, električka Zľava: Riaditeľka ZŠ Medzilaborecká Iveta Hajduová, autorka víťazného návrhu pre polep električky Olívia Klein a primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal pri príležitosti Európskeho týždňa mobility.

Podľa riaditeľky školy na Medzilaboreckej ulici Ivety Hajduovej je tento školský rok na ich škole projektovým rokom, počas ktorého hľadajú talenty. Ako dodala, práve víťazka Olivia sa vždy rada zapájala do všetkých výtvarných súťaží a nezaváhala ani tentoraz. „Tešíme sa, že uspela žiačka deviateho ročníka, ktorá tento rok školu končí a takouto krásnou výtvarnou prácou ukončila svoju školskú dochádzku,“ uviedla riaditeľka školy Hajduová.

Súťaž Doprava v meste bez áut zorganizovalo hlavné mesto Bratislava v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava. Cieľom súťaže bolo zapojiť mládež i širokú verejnosť do uvažovania o alternatívnych formách dopravy. Samospráva chcela takouto aktivitou zároveň motivovať ľudí, aby viac cestovali mestskou hromadnou dopravou. Práve to je aj cieľom Európskeho týždňa mobility, ktorý je zameraný na zvýšenie povedomia o alternatívnych spôsoboch dopravy. Kampaň nabáda ľudí, aby viac využívali verejnú dopravu alebo bicykel, či viac chodili po meste pešo. Zároveň povzbudzuje európske mestá v podpore alternatívnych spôsobov dopravy a investovaní do novej nevyhnutnej podpornej infraštruktúry.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka