Neexistuje zlý a menej zlý extrémizmus

Dvadsiatka budúcich učiteľov dejepisu s piatimi profesormi ukázala, že im nie je ľahostajný vzostup extrémizmu a že proti nemu treba bojovať aj vzdelávaním.

05.05.2016 20:00
Košice, výstava Foto: ,
Nad Zvonárskou ulicou v Košiciach visel názov výstavy Kto bude ďalší? pripomínajúci tvarom nápis Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje), ktorý bol pri vstupe do koncentračného tábora v Osvienčime.
debata (127)

Zvonársku ulicu v Košiciach tak vo štvrtok premenili na nezvyčajnú školskú ulicu. V 12 stanovištiach podávali výklady k panelom, na ktorých boli fotografie a texty z druhej svetovej vojny. Okoloidúci sa tu dočítali o prenasledovaní a holokauste Židov, koncentračných táboroch, kolaborácii Slovenského štátu s Hitlerom, o Hlinkovej garde a tiež o partizánoch, ktorí sa fašistom postavili.

„Tie žlté hviezdy prečo museli Židia nosiť na svojom oblečení?“ pýtal sa asi šestnásťročný mladík. „Tak vtedy značkovali Židov. Kto mal hviezdu, nemohol napríklad do kaviarne,“ vysvetlila mu jedna z organizátoriek akcie. Zaujala aj otázka dievčaťa, ktoré bude o rok maturovať. „Je rozdiel medzi extrémizmom z čias druhej svetovej vojny a tým súčasným?“ opýtala sa. „Extrémizmus je zlý a nebezpečný v každej podobe. Či sa týka Židov, alebo hocijakej inej národnosti. Zlý a menej zlý extrémizmus nie je,“ odpovedala jej jedna zo študentiek histórie.

Vyučovanie na ulici pripravila Katedra histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, za nápadom stojí didaktička pôsobiaca na katedre Alžbeta Bojková. „Od februára tohto roku sme už zorganizovali tri prednášky na tému fašizmus a extrémizmus. Pokračovať sme v tom chceli aj ďalej, no keďže 8. mája si pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom, napadlo mi, že by sme namiesto prednášky mohli tentoraz zorganizovať niečo iné, čo je bližšie k ľuďom. A vymysleli sme podujatie s názvom Kto bude ďalší?“ hovorí Bojková. Poznamenala, že na prednášky chodili najmä vysokoškoláci a odborná verejnosť, na ulicu chceli dostať obyčajných ľudí, najmä študentov stredných škôl, ale aj deviatakov zo základných škôl, budúcich prvovoličov. „A tému fašizmu a extrémizmu živou formou priblížiť aj im,“ zdôraznila didaktička.

Názov interaktívnej výstavy Kto bude ďalší? oslovuje každého z nás. Pýta sa na to, čo sa stane, ak dáme priestor extrémizmu. Kto ďalší bude potom nepohodlný takémuto režimu? Tak ako pre fašistov boli neprijateľní Židia a Rómovia.

Autorka nápadu Alžbeta Bojková bola na ulici v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Alžbeta Bojková, Košice Autorka nápadu Alžbeta Bojková bola na ulici v úlohe prednášajúcej.

Košičanov história podaná na ulici oslovila. „Sme tu preto, lebo históriu by sme mali poznať všetci. V škole sa o druhej svetovej vojne ešte len budeme učiť,“ priznal druhák v jednej z košických stredných škôl Samuel. No nielen mladí sa zaujímali o dianie na Zvonárskej.

„Oprášiť informácie o druhej svetovej vojne by sme si mali aj my starší,“ prikyvuje 55-ročná Košičanka Enikö Račeková. Na fotky sa zahľadela aj 79-ročná Klára Bodová zo Svätušova, ktorá bola v časoch vojny dieťaťom. „Dodnes neviem pochopiť, prečo sa tak dialo. A neviem pochopiť ani to, že po tých hrôzach spred sedemdesiatich rokov získavajú u nás opäť popularitu extrémistické strany, ako je tá Kotlebova,“ zdôraznila Bodová.

Do akcie sa zapojilo organizačne dvadsaťpäť ľudí. Z toho dvadsať študentov katedry, ktorá ju organizovala, a päť profesorov. Obliekli sa do dobových kostýmov, ktoré im požičali priatelia historici. Po ulici chodili vojaci v uniforme slovenského štátu, československého, sovietskeho i nemeckého vojaka. Pred kaviarničkami dámy popíjali horúce nápoje. A obyčajní ľudia, označení farebnými štvorcami, sa len opatrne prechádzali v obave, aby ich neodvlieklo gestapo.

Študentov histórie na účasť prehovárať nebolo treba. „Som tu dobrovoľne. Je potreba robiť osvetu o dejinách. A možno lepšie je takéto niečo raz vidieť, ako stokrát o tom počuť,“ podotkol jeden z organizátorov, študent vo vojenskej uniforme. „Ľuďom treba pripomínať, že ideológia fašizmu im neprinesie nič dobré. Vštepovať to treba najmä mladej generácii,“ konštatovala štvrtáčka z katedry filozofie Ivona.

Podujatie rád podporil svojou účasťou aj Ivonin spolužiak Oliver, oblečený tiež v dobovej uniforme. „Takéto akcie by sa mohli robiť aj častejšie, aby verejnosť poznala našu históriu. A to nielen z obdobia druhej svetovej vojny, ale aj z obdobia komunizmu. Je to potrebné pre historickú gramotnosť mladej generácie,“ zdôraznil štvrták Oliver.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #extrémizmus