Banskobystrická Prechádzka potrvá tri dni

Banskobystrické ulice ožijú umením. Dnes (piatok 6. 5.) sa v nich začína Prechádzka Banská Bystrica: Umením o fašizme minulosti a rasizme prítomnosti, ktorá sa skončí v nedeľu. Prechádzka je séria aktivistických a umeleckých podujatí.

06.05.2016 11:15
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ich témou je Slovenský štát, neonacizmus a rasizmus s presahom na súčasnú vlnu nenávisti voči utečencom. Jej cieľom je ukázať verejnosti túto tému inak, spojiť ju s historickými faktami, umením, ale aj humorom.

„Cítime potrebu tieto témy riešiť v regiónoch a ponúknuť miestnym ľuďom možnosť ich reflexie prostredníctvom kultúry a umenia. Aj preto sme sa rozhodli nadviazať na úspech bratislavskej Prechádzky regionálnymi aktivitami,“ povedala Michaela Kučová z Nadácie otvorenej spoločnosti. Dnes (piatok) počas celého dňa si návštevníci môžu v banskobystrických uliciach pozrieť verejnú výstavu fotografií Šymon Kliman and Podebal: Flagelanti. V sobotu od 14. hodiny na Dolnej ulici 27 pripravilo Občianske združenie Antikomplex.sk komentovanú Prechádzku s obeťami nacistov po banskobystrických stolpersteinoch. Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici ponúkne v nedeľu od 14. hodiny komentovanú prechádzku, ktorá je venovaná spoznávaniu pomníkov, pamätníkov a výtvarných diel, ktoré pripomínajú udalosti a osobnosti spojené s 2. svetovou vojnou. Od 16. 30 h v Centre nezávislej kultúry Záhrada na návštevníkov čaká workshop radikálneho vyšívania, ktorý bude realizovať KundyCrew.

„Banskobystrická Prechádzka je zameraná najmä na zapájanie verejnosti do aktivít. Rozhodli sme sa divákom ponúknuť možnosť zažiť prvky našej histórie, zoznámiť sa s ňou prostredníctvom príbehov počas komentovaných prechádzok alebo priamo vyjadriť svoj postoj na workshope radikálneho vyšívania,“ uviedla Mirka Grófová z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Prechádzka vznikla v marci tohto roku v Bratislave ako reakcia na oslavy fašistického Slovenského štátu. Počas siedmich dní dostali v bratislavských uliciach aktivisti a umelci možnosť vyjadriť sa k tejto téme. „Názov Prechádzka slúži ako protipól nacistických pochodov, ktoré Slovenskom z času na čas prehrmia. Nevyvolávajme teda ducha minulých dôb, prejdime sa radšej pokojne mestom a užívajme si slobodu a demokraciu dneška, pretavenú do umenia a tolerancie,“ zhrnuli predstaviteľky Nadácie otvorenej spoločnosti.

Podujatie je sprievodnou akciou divadelno-filmového festivalu EMBARGO 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #rasizmus #prechádzka #umenie