Pútavá výstava o včelách v strede Slovenska

Farebnými motýlími krídlami na fotografiách Radvančana Romana Tibenského, sa začína výstava Včely a včelárstvo, ktorú sprístupnili v Tihányiovskom kaštieli, Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici v lokalite Radvaň.

09.05.2016 12:35
úľ Foto:
V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici sprístupnili výstavu Včely a včelárstvo.
debata

Detailné obrázky motýľov na kvetinách sa neocitajú vo vstupnej hale kaštieľa náhodou. Motýľ patrí tiež k opelovačom a ako nás detailne informovala kurátorka výstavy, zoologička Renáta Kapustová, ozdobené schodište do výstavných siení má diváka pripraviť na samotnú výstavu.

Tá je rozdelená do niekoľkých sektorov a v každom kúte miestnosti sú odlíšené pomôcky na rozvoj včelárstva od minulosti až podnes. V historickej časti nájdeme rôzne modely úľov, medzi ktoré patria aj figurálne. Sú to veľmi pekné, originálne úle, ktoré siahajú do ďalekej minulosti. V ich blízkosti sa nachádzajú malé vypchaté medvieďatá, ktoré majú k medu veľmi blízky vzťah. Na upokojenie včiel pri práci sa používali tzv. dymáky a táto tradícia pretrváva dodnes.

N a výstave Včely a včelárstvo sú aj originálne... Foto: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici
úľ, medveď N a výstave Včely a včelárstvo sú aj originálne úle, ktoré siahajú do ďalekej minulosti. V ich blízkosti sa nachádzajú malé vypchaté medvieďatá, ktoré majú k medu veľmi blízky vzťah.

Moderný kútik predstavuje súčasné včelárstvo a prezentuje napríklad uniformu, ktorú včelári pri zbere medu používajú. Sprievodné texty o živote včiel informujú návštevníkov, čo sa musí stať, kým si vložíte do úst chlieb s maslom a medom. Návštevníci výstavy si môžu pozrieť tzv. medzistienky, kde sa ukladá med a kráľovná matka tam ukladá aj vajíčka. K nahliadnutiu sú aj pomôcky moderného včelára, včelársky kalendár a prekrásne formy na medovníky či vence z voskových sviečok.

Výstavu dopĺňajú fotografie Greenpeace ako spoluautora výstavy zameraného na ochranu včiel. V tejto súvislosti môžeme spomenúť silných škodcov včiel ako sú pesticídy. Výstava ďalej informuje o sociálnej štruktúre v úli a môžete na nej vidieť aj súčasný, moderný úľ so včelami. Ten dodala Stredná odborná škola Pod Bánošom ako spoluautor výstavy. Medené mesto sa tak zaradilo medzi svetové a európske metropoly podporujúce záchranu včelstva.

Novinkou sú sprievodné výstavy, nedeľné tvorivé dielne pre deti, komentované prehliadky s Renátou Kapustovou (2.6, 28.7., 22.9. 2016), ale aj poradenstvo pre chovateľov včiel 12. a 19.6. 14­.8. a 11.9. 2016. 18.8. 2016 je pripravená prednáška včelára Jána Ryšavého. Júlový cestovateľský utorok 12.7. bude spätý s včelárom Jaroslav Páslerom.

Interaktívnu výstavu si môžu návštevníci Tihányiovského kaštieľa pozrieť do 27. septembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum #včely #včelárstvo