S upratovaním v Dúbravke pomáhajú aj ľudia bez domova

S upratovaním ulíc v bratislavskej mestskej časti Dúbravka pomáhajú aj ľudia bez domova. Mestská časť totiž uzavrela spoluprácu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nízkoprahovú nocľaháreň na Ivanskej ceste v Bratislave.

10.05.2016 13:56
debata

Na pracovné brigády v Dúbravke bude chodiť pravidelne 10 až 12 klientov nocľahárne, ktorí budú zbierať odpadky či pomáhať pri skrášľovaní Dúbravky. Projekt potrvá v mestskej časti do konca septembra.

S upratovaním v Dúbravke už ľudia bez domova začali, čistia obrubníky od Štepnej smerom k ulici Pri kríži. Mesačne by mali ľudia bez domova v Dúbravke odpracovať približne 400 hodín, prácu im bude podľa aktuálnych potrieb a počasia prideľovať mestská časť. Ľudí na brigádu vyberie organizácia Depaul Slovensko spomedzi klientov nízkoprahovej nocľahárne na Ivanskej ceste, ktorá bude brigádnikov aj koordinovať a na nich dohliadať. Mestská časť sa postará o náplň práce a pre každého zapojeného klienta nocľahárne, ktorý odpracuje aspoň päť hodín, zabezpečí gastrolístok a pitný režim. „Takouto formou chceme pomôcť hneď dvakrát, raz Dúbravke, aby bola čistejšia, a druhýkrát pri integrácii a získavaní pracovných návykov ľuďom bez domova,“ priblížil spoluprácu s neziskovou organizáciou starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Za hodinu práce každého klienta dostane organizácia Depaul Slovensko štyri eurá. Z nich má človek bez domova zabezpečené celotýždenné ubytovanie v nocľahárni, cestovné náklady, oblečenie, príspevok na stravu, sociálne poradenstvo a ďalšie výdavky spojené s riešením jeho situácie, vymenúva hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.

Zodpovednosť za riešenie problémov

V organizácii Depaul Slovensko sa tešia spolupráci s mestskou časťou. Podľa riaditeľa Depaul Slovensko Juraja Baráta je dobré, že si mestské časti uvedomujú vážnosť situácie s ľuďmi bez domova a postupne preberajú zodpovednosť za riešenie týchto problémov. „Ľudia na ulici majú totiž iba malé šance získať zamestnanie a pri príležitostných brigádach hrozí riziko, že sa stanú obeťami ľudí, ktorí zneužívajú ich zlú situáciu," vysvetľuje Barát. Práve preto je záujem o brigády organizované mestskými časťami. „Vďaka spolupráci s mestskými časťami budú môcť aj občania vidieť, že ľudia bez domova chcú pracovať a majú záujem o prostredie, v ktorom žijú,“ dodáva Barát.

V Bratislave žije na ulici viac ako 5 000 ľudí. Takéto spolupráce, akú uzavrela Dúbravka s organizáciou Depaul Slovensko, sú súčasťou projektu integrácie ľudí bez domova, v ktorom sa využíva pracovná terapia na vytvorenie pracovných príležitostí pre ľudí bez domova. Bezdomovci takto získavajú pracovné zručnosti a zvyšuje sa tak šanca na ich opätovné zaradenie do spoločnosti, uzavrela Marcinátová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bezdomovci #Dúbravka