Umelcom z Cvernovky kraj ponúka priestory bývalej školy

Umelci a kreatívci z bratislavskej Cvernovky by sa mohli presťahovať do priestorov bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici. Takúto možnosť im ponúka Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorého predseda Pavol Frešo s predstaviteľmi Nadácie Cvernovka podpísal memorandum o spolupráci.

12.05.2016 13:09
cvernovka Foto: ,
Na mieste bývalej továrne Cvernovka by mala v budúcnosti pribudnúť rezidenčná štvrť.
debata

Umelecké ateliéry v súčasnosti sídlia v budove pradiarne v areáli Cvernovky, pre havarijný stav objektu sa však musia vysťahovať. „Tešíme sa, že sme dostali takúto podporu z Bratislavského samosprávneho kraja. Momentálne totiž hľadáme miesto, kde by sme mohli tento potenciál z Cvernovky presťahovať a práve Bratislavský kraj nám ponúkol vhodné riešenie,“ uviedol pri podpise memoranda správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj, ktorý dúfa, že sa podarí nápad v krátkom čase aj uskutočniť.

Nový štart

Novým domovom umelcov a kreatívcov z bratislavskej Cvernovky by sa mali stať priestory bývalej Strednej priemyselnej školy chemickej na Račianskej ulici v Bratislave. Bratislavský kraj, ktorému budova patrí, objekt ponúka Nadácii Cvernovka do dlhodobého prenájmu. Podpisom memoranda obe strany deklarovali vzájomnú spoluprácu, projekt by chceli uskutočniť čo najskôr. Podľa predsedu BSK Pavla Freša po podpise memoranda budú nasledovať rokovania o administratívnych a právnych veciach, dlhodobý prenájom budú musieť ešte odsúhlasiť poslanci Bratislavského samosprávneho kra­ja.

„Je to veľmi ťažká úloha preniesť tam ten genius loci. Ale aj tu v Cvernovke ho tvoria ľudia, takže sa snažíme spoločne vytvoriť také podmienky, ktoré umožnia rozvoj kreativity tak, ako to bolo v Cvernovke a túto tradíciu rozvinúť,“ povedal Frešo s tým, že kraj sa zaviazal urobiť všetky potrebné kroky čo najskôr.

Od júla bez adresy

Umelci a kreatívci môžu v bývalej pradiarni v areáli Cvernovky ostať ešte do konca júna, dohodli sa na tom s majiteľom objektu – fínskou developerskou spoločnosťou YIT, ktorá chce na mieste bývalej Cvernovky postaviť rezidenčnú štvrť. Budova pradiarne je v havarijnom stave, nový majiteľ sa objekt chystá zrekonštruovať. Pradiareň však musí ostať zachovaná, je totiž vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Naplánovaný je aj pamiatkový výskum.

Nadácia Cvernovka, ktorá zastrešuje umelcov a kreatívcov pôsobiacich v areáli bývalej továrne na nite, mala pôvodne ambíciu v pradiarni vybudovať kreatívne, kultúrne a spoločenské centrum. Svoje plány teraz zrejme prenesie do budovy niekdajšej chemickej priemyslovky. V roky prázdnej budove by okrem ateliérov mohli v budúcnosti pribudnúť napríklad aj priestory pre koncerty či divadlo, to je však podľa Nadácie ešte otázkou niekoľkých rokov.

V Cvernovke má svoj domov v súčasnosti 20 až 30 ateliérov, združujú sa tu umelci, dizajnéri, architekti, maliari, sochári, fotografi, IT vývojári či ďalší ľudia z kreatívneho priemyslu. Podľa zástupcov nadácie väčšina z nich spoluprácu s Bratislavským krajom podporuje. Spolupráca je podľa Freša výhodná aj pre Bratislavský kraj, budovu chemickej školy sa totiž snažili už niekoľkokrát predať, no neúspešne. „Tá win-win situácia, ktorá z memoranda vyplýva je, že keď tam dotiahneme bratislavskú kreatívnu špičku, máme jednak pokoj s tou budovou a podporíme aj to, o čom hovoríme vo viacerých našich stratégiách,“ vysvetlil Frešo.

Nová štvrť Cvernovka

Na mieste bývalej továrne Cvernovka by mala v budúcnosti pribudnúť rezidenčná štvrť. Postaviť ju chce fínska developerská spoločnosť YIT. Nový investor nahradil spoločnosť Hamilton Group, ktorá tu chcela pôvodne stavať. Bývalý investor v lete 2012 aj začal s búraním štyroch objektov v areáli Cvernovky, no proti búraniu sa postavili aktivisti, ktorí chceli Cvernovku zachrániť. Ružinovský stavebný úrad v areáli vykonal niekoľko štátnych stavebných dohľadov a nariadil búracie práce zastaviť. Investorovi totiž chýbali niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia a nevedel preukázať likvidáciu azbestu oprávnenou firmou.

Po získaní potrebných podkladov mu Regionálny úrad verejného zdravotníctva povolil azbest likvidovať a Inšpektorát práce Bratislava nariadil dokončiť búracie práce v záujme ochrany zdravia a bezpečnosti. Investor zároveň požiadal o predĺženie lehoty asanácie areálu Cvernovky, čo mu ružinovský úrad povolil. Zachovať však musel továreň na rohu Páričkovej a Svätoplukovej, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a búracie povolenie na ňu nikdy nebolo vydané.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský samosprávny kraj #Cvernovka