Promenádu pri Dunaji by mali do leta obnoviť

Revitalizácia promenády na staromestskom nábreží Dunaja v Bratislave by mala byť v lete hotová. Na obnove nábrežnej promenády sa pracuje od marca a v súčasnosti tam vymieňajú asfalt či orezávajú stromy.

16.05.2016 16:26
debata (1)

Úsek od Riverparku po Most Lafranconi revitalizuje spoločnosť Henbury Development, ktorá chce na mieste bývalého Parku kultúry a oddychu (PKO) postaviť svoj developerský projekt. Revitalizácia časti nábrežia je súčasťou mimosúdnej dohody medzi mestom a investorom, ktorou urovnali svoje spory týkajúce sa PKO.

Na promenáde aktuálne vymieňajú asfalt a do konca mája tam má pribudnúť aj nové verejné osvetlenie. V júni by mali na revitalizovanom nábreží osadiť nové lavičky, detské preliezky či nové odpadkové koše, pribudnúť by mala aj pitná fontánka či detské ihrisko. „Nová Dunajská promenáda je na dobrej ceste. Všetko speje k tomu, aby ju Bratislavčania už toto leto mohli naplno využívať. Konečne sa do tejto cennej časti Bratislavy, ako som sľúbil, vráti po rokoch život,“ priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Revitalizácia nábrežia potrvá do leta.

Súčasťou obnovy dunajského nábrežia je aj orezanie stromov. Na približne stovke stromov odstránili suché, poškodené či zlomené konáre. Pri niektorých stromoch rozšírili aj ostrovčeky pre korene, aby mali viac miesta a nevytláčali sa na povrch. Robotníci sa postarali aj o balustrádny múrik, ktorý chemicky očistili a opieskovali.

Pribudne planetárium a mediatéka

Po revitalizácii nábrežia bude nasledovať ďalšia etapa, v rámci ktorej má investor vybudovať aj centrálne námestie s rozlohou 2 500 m2 či nový verejný priestor. Investor sa totiž v zmluve s mestom zaviazal opraviť promenádu v úseku od Riverparku po Most Lafranconi a následne do troch rokov vybudovať pred niekdajším PKO nový verejný priestor. Na mieste zbúraného kultúrneho stánku by malo v budúcnosti vyrásť aj planetárium a mediatéka. To všetko má investor vybudovať v rámci svojho developerského projektu Riverpark II.

Vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok hlavného mesta pri predaji budov PKO. Mesto sľubuje, že postup prác bude kontrolovať. Splnenie záväzkov si mesto dokonca poistilo s investorom aj v zmluve. Ak firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.

Dve budovy PKO predalo mesto spoločnosti Henbury Development, vlastníkovi pozemkov pod niekdajším kultúrnym stánkom, za jedno euro. Predaj 10. decembra 2015 schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, o sedem dní neskôr primátor Nesrovnal uznesenie podpísal. Mimosúdnou dohodou hlavné mesto a investor urovnali svoje spory týkajúce sa PKO a investor nebude od radnice vymáhať nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur. Budovy niekdajšieho kultúrneho stánku na nábreží Dunaja začal investor búrať 29. decembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #PKO #nábrežie #revitalizácia