Košická nemocnica sa pýši novým prístrojom na magnetickú rezonanciu

Už žiadny strach z uzavretého priestoru pri vyšetrení na magnetickej rezonancii. Ľudia, ktorí potrebovali na odporučenie lekára vyšetrenie tohto typu, ale báli sa ho, pretože trpia klaustrofóbiou, si môžu vydýchnuť.

23.05.2016 14:10
magnetická rezonancia Foto: ,
Unikátny magnet zbaví strachu klaustrofobikov a umožní aj vyšetrenia obéznych pacientov.
debata (10)

Nemocnica v Košiciach-Šaci, ktorá patrí do skupiny Agel, spustila v pondelok do ostrej prevádzky unikátne pracovisko magnetickej rezonancie s otvoreným magnetom. Pacient v ňom už nebude ležať v uzavretom tuneli.

„Nové pracovisko sme otvorili na klinike rádiológie. Prístroj, ktorým budeme pacientov vyšetrovať, má otvorený magnet Hotachi Oasis 1,2 T a je jediný svojho druhu na Slovensku,“ povedal riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca Ján Slávik. Zriadenie nového pracoviska stálo takmer dva milióny eur, z toho väčšiu časť získala nemocnica z prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu. Podľa slov hovorkyne spoločnosti Agel Marty Csergeovej ide o sumu, 1,42 milióna eur, ktorú získali ako nenávratný finančný príspevok. Zvyšnú časť nákladov zaplatil majiteľ nemocnice z vlastných zdrojov. Okrem nového pracoviska magnetickej rezonancie spustili do prevádzky aj novú výdajňu zdravotníckych potrieb.

Prednostka kliniky rádiológie v Nemocnici Košice-Šaca Tatiana Muchová zdôrazňuje, že nový prístroj na vyšetrenie magnetickou rezonanciou je unikátom nielen u nás, ale v celej strednej Európe. „Pacient má v ňom, na rozdiel od klasických magnetov, dosť voľnosti, je v tvare elipsy a tedav ňom nie je uzavretý. To umožňuje aj vyšetrenie za prítomnosti rodinného príslušníka. Napríklad dieťa môže pri vyšetrení držať za ruku matka, čo je u malých pacientov z psychologického hľadiska veľmi dôležité,“ zdôraznila primárka. Pacienti nový spôsob vyšetrenia vítajú. „Ja som na magnetickej rezonancii nebola, no môj manžel áno. A povedal mi, že to nebolo veľmi príjemné. Cítil sa pritom, akoby ležal v rakve,“ poznamenala 54-ročná Košičanka Anna Kasalová.

Nový prístroj má aj ďalšiu výhodu, primárka Muchová podčiarkla, že vzhľadom na svoj tvar umožní aj vyšetrenie obéznych pacientov, ktorí mali problém zmestiť sa do klasického prístroja. Rádiologický technik Mário Jantoška, ktorý bude magnet obsluhovať, dopĺňa, že sa doň v pohode zmestí aj dvestokilový pacient, ale umožní aj vyšetrenie imobilných pacientov. Špecifický tvar prístroja, ktorý obsahuje celý rad vyšetrovacích cievok, umožní robiť vyšetrenia rôzneho druhu. „Hlavné indikácie sú vyšetrenia mäkkých tkanív, brucha, panvy, mozgu, chrbtových platničiek. Môžeme vyšetriť aj svaly, šľachy, kĺby ramena, kolena, zápästia, členka, ale aj iné kĺby podľa potreby. Prístroj je ideálny aj na vyšetrenia žlčových ciest, pankreasu či orgánov panvy,“ podotkla Muchová.

Po skúšobnej prevádzke ho v pondelok spustili do plnej prevádzky. Zatiaľ ho budú používať v jednej zmene. Pacientov budú objednávať v hodinových intervaloch tak, aby boli vyšetrení čo najskôr. „Dĺžka vyšetrení závisí od typu. Pri niektorých stihneme na prístroji vyšetriť za hodinu aj dvoch, troch pacientov, niektoré vyšetrenia, napríklad chrbtice, môžu trvať aj hodinu. Uprednostníme urgentných pacientov,“ zdôraznila Muchová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #magnetická rezonancia