Parkovanie na zvolenskom sídlisku majú riešiť rezidentské karty

, ktorých Na zvolenskom sídlisku Západ sa bude parkovať na rezidentské karty. Mesto tak chce riešiť zlú situáciu s parkovacími miestami, ktorých tu podľa hrubých odhadov chýba 500 až 700.

26.05.2016 14:14
debata

Riešenie parkovania na najhustejšie zastavanom sídlisku Západ je stále aktuálnou témou. Vlani na jeseň mesto z neho vykázalo dodávky, aby sa uvoľnila aspoň malá časť parkovacích miest. Situáciu to však nijako zásadne nevyriešilo.

Mesto si zmenu sľubuje od zavedenia rezidentských kariet. Tie bude vydávať na základe sčítania áut, aby zistilo reálnu potrebu. Do evidenčných hárkov jednotlivé domácnosti píšu, kde a koľko parkovacích miest potrebujú. Formuláre by obyvatelia sídliska mali podať mestu do konca mája. Keď ich vyhodnotí, radnica pristúpi ku konkrétnym krokom.

„Pracujeme s lokalitou, kde je hustá zástavba, problémy s pozemkami a kde sa obyvatelia v ankete vyjadrili, že nechcú nové parkovacie miesta na úkor zelene. Systém rezidentského parkovania sa tak javí ako jediné reálne riešenie,“ uviedol referent pre dopravu zvolenského mestského úradu Dušan Gdovin.

Ľudia sú pri odovzdávaní formulárov zvedaví predovšetkým na to, koľko bezplatných kariet bude vydaných pre jednu domácnosť alebo kde budú môcť parkovať návštevy. „Všetky detaily budú známe až po prijatí nového všeobecne záväzného nariadenia mesta. Predpokladáme, že to bude na jeseň tohto roku,“ doplnil.

Na výzvu mesta na prihlásenie svojich áut, teda vyplnenie žiadosti, reagovalo približne dvestisíc domácností. „Prihlásenie auta je nesmierne dôležité. Neodovzdaním žiadosti sa skresľujú reálne parkovacie potreby. Ľudia tým v konečnom dôsledku môžu poškodiť sami sebe, lebo ich ulica bude štatisticky vykazovať potrebu menšieho množstva parkovacích miest ako je skutočnosť,“ zdôraznil Gdovin.

Nový systém rezidentského parkovania by mal začať fungovať na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #rezidentské karty