Domec nemusia zavrieť, Bratislava dala viac peňazí

Hroziace zrušenie nízkoprahového denného centra Domec na Mýtnej ulici v Bratislave je zažehnané. Hlavné mesto totiž zvýšilo príspevok na prevádzku tohto denného centra, ktoré prevádzkuje občianske združenie (OZ) Vagus.

25.05.2016 15:00
bezdomovec, Považská Bystrica Foto:
Ilustračná snímka.
debata

K pôvodnej sume takmer 42-tisíc eur na tento rok radnica pridala ďalších 30-tisíc eur, z čoho už vie Vagus pokryť väčšinu nákladov. Na prevádzku denného centra Domec v súčasnom rozsahu však združenie potrebuje 100-tisíc eur, zvyšné peniaze si už vedia zohnať od sponzorov či externých partnerov.

Hlavné mesto v tomto roku na prácu s ľuďmi bez domova vyčlenilo vo svojom rozpočte približne 100-tisíc eur. Tie rozdelilo medzi tri zariadenia – OZ Vagus priklepli 41 900 eur, Domov sv. Jána z Boha dostal 55-tisíc eur a organizáciu Depaul Slovensko mesto podporí sumou 4 100 eur. Suma, ktorú mesto pôvodne pridelilo na celoročnú prevádzku nízkoprahového denného centra Domec na Mýtnej, však podľa projektového riaditeľa OZ Vagus Sergeja Káru dokázala pokryť len 40 percent prevádzkového rozpočtu centra. Domec má totiž kapacitu 80 ľudí, no už vlani bolo zariadenia obsadené na 102 percent.

Združenie pôvodne navrhovaný príspevok od radnice neprijalo, mestu však navrhli, že ak prispeje na pokrytie 70 percent nákladov na prevádzku denného centra, na zvyšných 30 percent si už občianske združenie peniaze zoženie. „OZ Vagus sa na nás obrátilo s požiadavkou, aby mesto vykrylo aj ďalšie náklady, ktoré im pri práci s ľuďmi bez domova vznikajú. Vagusu preto poskytneme dodatočných 30-tisíc eur, aby mohlo bezproblémovo robiť svoju prácu,“ uviedol po stretnutí so zástupcami združení pracujúcich s bezdomovcami primátor.

V Domci sú za dodatočné finančné zdroje vďační, pre ich nedostatok totiž hrozilo, že budú musieť denné centrum zavrieť. Pôvodne poskytnuté finančné prostriedky totiž mali vystačiť len do konca tohto mesiaca. „Sme radi, že môžeme pokračovať v Domci v našej práci. Máme síce pred sebou ešte veľa práce, ale máme zdravý základ od mesta, za čo sme vďační a dúfame, že to spoločne s externými partnermi zvládneme, aby sme mohli túto službu ľuďom bez domova poskytovať po celý rok,“ uviedol za OZ Vagus Sergej Kára.

Denné centrum pre ľudí bez domova na Mýtnej ulici otvorili na konci roka 2013. Priestory mesto prenajalo OZ Vagus za symbolické jedno euro a občianske združenie si ich zrekonštruovalo. Podľa Káru rekonštrukcia Domca stála približne 100-tisíc eur a získali na ňu peniaze z nórskych fondov. V Domci je registrovaných viac ako 1 800 klientov, ktorí tu majú možnosť sa najesť, umyť, vyprať si oblečenie či vymeniť ho za čisté a nájdu tu aj ošetrenie. Denné centrum ľuďom bez domova tiež pomáha pri vybavovaní dokladov, ale napríklad aj pri hľadaní práce či začleňovaní sa do života.

Pripravujú sčítanie bezdomovcov

V Bratislave sa koncom tohto roka uskutoční historicky prvé sčítanie ľudí bez domova. Hlavné mesto prieskum organizuje v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny a jeho cieľom je zistiť aspoň minimálny počet ľudí žijúcich bez strechy nad hlavou. Súčasťou sčítania bezdomovcov bude aj dotazník, v ktorom budú zisťovať, prečo sa ľudia ocitnú na ulici, akú skupinu ľudí najčastejšie postihne takýto osud či aké sú problémy, ktoré im bránia začleniť sa opäť do normálneho života.

Sčítanie ľudí sa bude konať niekedy začiatkom novembra a túto prácu budú vykonávať vopred vyškolení sčítací komisári. Hlavné mesto tento projekt vyjde na 6 000 až 9 000 eur, ktoré poskytne zo svojho rozpočtu.

Podľa Dariny Ondrušovej z Inštitútu výskumu práce a rodiny prieskum potrvá jeden večer, no v ťažšie prístupnejších miestach možno aj niekoľko dní. Sčítací komisári sa vyberú na tie miesta, kde by sa mohli ľudia bez domova najčastejšie zdržiavať. Sčítavať budú aj ľudí, ktorí hľadajú útočisko v nocľahárňach, útulkoch či komerčných ubytovniach. „Na tieto miesta budú vyslaní vopred vyškolení sčítací komisári, ktorí budú s jednotlivými ľuďmi vypĺňať dotazníky,“ priblížila Ondrušová. Ako dodala, ľudí bez domova vždy upozornia na to, že akcia nie je namierená proti nim a nemá represívny charakter, ale naopak, cieľom prieskumu je pomôcť zlepšiť služby poskytované ľuďom bez domova.

Projekt oceňujú aj mimovládky

Podľa mimovládnych organizácií, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, je to krok správnym smerom, súčasné nastavenie systému totiž bezdomovcom podľa nich nepomáha dostať sa zo svojej situácie. „Sú potrebné zásadné systémové zmeny na národnej úrovni,“ zhodujú sa mimovládne organizácie v stanovisku, pod ktoré sa podpísali občianske združenia Proti prúdu, Stopa Slovensko, Kresťania v meste a organizácie Depaul Slovensko a Domov Sv. Jána z Boha. Podľa týchto mimovládnych organizácií je bezdomovectvo ako horúci zemiak, ktorý si štát prehadzuje so samosprávami. „Je načase, aby štát reálne prevzal zodpovednosť za riešenie bezdomovectva,“ píše sa v stanovisku organizácií.

Od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto žiadajú, aby v spolupráci s odborníkmi z mimovládnych organizácií pripravilo Národnú stratégiu prevencie a riešenia bezdomovectva a vyčlenilo peniaze na riešenie problému bezdomovectva na štátnej úrovni, z ktorých by mohli obce, mestá a kraje čerpať na služby pre ľudí bez domova. „Ako prvý krok žiadame do pripravovanej novelizácie zákona o sociálnych službách zadefinovať chýbajúce služby a zariadenia pre ľudí bez domova a nastaviť funkčný mechanizmus financovania,“ dodávajú mimovládne organizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bezdomovci #Domec #OZ Vagus