Zdrojom epidémie encefalitídy pri Košiciach môže byť ovčí syr

Okolie Košíc zasiahla epidémia kliešťovej encefalitídy. Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny je hospitalizovaných 24 pacientov, ďalších štyroch sledujú ambulantne, čiže s podozrením na toto vírusové ochorenie. V pondelok lekári evidovali 21 infikovaných pacientov. Pravdepodobnou príčinou nákazy je ovčí syr. Štátna veterinárna a potravinová správa spravila na salaši, odkiaľ pochádzal, kontrolu a zakázala mu predávať výrobky z ovčieho mlieka. Podľa parazitológa je kliešť prenášajúci encefalitídu v tejto oblasti raritou.

30.05.2016 14:19 , aktualizované: 31.05.2016 14:06
kliešť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Stav pacientov je stabilizovaný a ochorenie u nich prebieha štandardne. „Hospitalizovaní pacienti sú na tom v súčasnosti relatívne dobre, len u jedného sme zaznamenali určitú komplikáciu, ktorá bola ale spôsobená jeho ochorením, ktoré sa u neho vyskytovalo predtým, takže bol preložený na iné oddelenie,“ povedal primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej univerzitnej nemocnice Ladislav Virág. Väčšina chorých je z Košíc a okolia. „Je vysoko pravdepodobné, že sa nakazili z jedného zdroja, po konzumácii ovčieho syra,“ konštatoval Virág.

Klinika ročne zaznamenáva priemerne šesť prípadov kliešťovej encefalitídy. Takýto hromadný výskyt nezažila za posledných päť rokov.

Prvých dvoch pacientov, u ktorých mala choroba ľahký priebeh, prepustili do domáceho ošetrenia včera. U ostatných bude dĺžka pobytu v nemocnici rôzna. Podľa primára musia pacientov pravidelne sledovať, či sa u nich nevyskytujú nejaké ťažkosti.

Salaš, z ktorého mal infikovaný syr pochádzať, už preverili. „Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice-okolie vykonala na základe hlásenia o epidemickom výskyte kliešťovej encefalitídy z košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva kontrolu na salaši Košická Belá. Zakázala uvádzať na trh výrobky zo surového ovčieho mlieka a nariadila zabezpečiť laboratórne vyšetrenie mlieka," spresnila hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Paulína Kojnok.

Ako ďalej uviedla, odobrali aj vzorky z mlieka, výrobkov z neho a zo zvierat, a zisťujú či sú nakazené vírusom kliešťovej encefalitídy.

Epidemiologička Jarmila Pertináčová vysvetľuje, že kliešť môže okrem človeka uštipnúť aj zver, najmä vysokú zver, ale aj ovce, kozy, prípadne kravy. Keď je zviera zasiahnuté infikovaným kliešťom, vzniká virémia, počas ktorej sa vírus môže dostať aj do mlieka. „To sa potom ďalej spracováva. Pri výrobe pasterizovaných syrov sa vírus zničí, ale niektoré syry sú nepasterizované. Ich konzumáciou sa vírus môže dostať do organizmu a takto dochádza k ochoreniu," vysvetlila epidemiologička.

Epidémie z mlieka a zo syrov sú podľa Pertináčovej typické nielen pre Slovensko, ale ja pre Česko a okolité krajiny. Človek, ktorý takýto syr zje alebo vypije mlieko a nemá protilátky, teda v minulosti neprekonal toto ochorenie alebo nie je očkovaný, môže ochorieť. Choroba sa prejavuje rôznymi spôsobmi. „Ako febrilná forma, to znamená, že človek má príznaky podobné chrípke, potom to ustane a neobjaví sa nič iné. Pacient ani nevie, že prekonal kliešťovú encefalitídu a vytvorí si protilátky. To je ten lepší prípad. Môže však nastať aj druhá fáza, keď dochádza k postihnutiu centrálneho nervového systému a môže dôjsť k ťažkému poškodeniu s následkami alebo až k smrti pacienta," doplnila epidemiologička.

Branislav Peťko z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied dodáva, že pokiaľ kliešť napadne človeka a prenesie naňho ochorenie, ide iba o jeden prípad. Keď však infikovaný kliešť napadne ovcu, ako v tomto prípade, zviera vylučuje zhruba týždeň vírus v mlieku. A z neho sa vo forme nepasterizovaného syra mohlo nakaziť až také množstvo ľudí.

„Kliešte sa v Košiciach a okolí vyskytujú všade tak, ako aj na iných miestach Slovenska. Nemôžem povedať, že by ich tu bolo menej alebo viac. Nepatria však do zóny ohnísk kliešťovej encefalitídy, sporadicky sa tu sem-tam nejaký prípad objaví," povedal Peťko.

Najhoršie je na tom podľa parazitológa horné Považie od Žiliny niekde po Piešťany a potom Banská Bystrica, Zvolen a okolie. „Zo štúdií, ktoré poznáme, je známe že v ohniskách je infikovaný jeden kliešť z tisíc, teda jedno promile kliešťov. Ale v Košiciach, mimo hlavného pásma je to rarita," dodal Peťko.

Na Slovensku sa podobný prípad nákazy zápalu mozgových blán z ovčieho syra objavil aj pred dvoma rokmi. V máji 2014 sa nakazilo šesť ľudí, medzi nimi tri deti. Komplikácie začali pociťovať po tom, čo zjedli syr zo salaša v okrese Ružomberok. Štátna veterinárna a potravinová správa vtedy nariadila testovanie bezpečnosti mlieka u chovateľov oviec a kôz na celom Slovensku.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kliešťová encefalitída