Mali povolenie na prejazd rezerváciou?

Pohodlnosť býva častým dôvodom ničenia chránenej prírody, kde zákon obmedzuje pohyb človeka. Konkrétny vinník sa však väčšinou hľadá iba veľmi ťažko. Podobným prípadom sa môže stať víkendové parkovanie skupiny áut v bratislavských Rusovciach vedľa zdroja pitnej vody, ktoré sa na miesto mohli dostať iba tak, že prešli chránenou krajinnou oblasťou alebo rezerváciou. Každý dáva ruky od tohto incidentu preč.

07.06.2016 07:00
Čunovo, autá Foto:
Autá parkovali minulú nedeľu na tráve oproti bufetu na rozhraní Čunova a Rusoviec. Okolo sú však chránené územia a na vjazd cez ne je potrebné povolenie.
debata (19)

Do redakcie Pravdy sa ozval čitateľ, ktorý minulú nedeľu videl a nafotil kolónu áut parkujúcich na tráve oproti bufetu na hrádzi na rozhraní Čunova a Rusoviec. Stáli tam tesne za sebou aj vedľa seba. Okolo sú však chránené územia a na vjazd cez ne potrebovali šoféri povolenie.

„Išlo o motorové vozidlá predovšetkým zamestnancov zastupiteľského úradu Francúzskej republiky na Slovensku, ktorý 5. rok po sebe prvý júnový víkend na uvedenom mieste organizujú kultúrno-športovú akciu pre svojich zamestnancov,“ odpovedala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová na otázku Pravdy, o aké autá išlo a prečo v tejto oblasti parkovali.

Ako ďalej uviedla, niektoré z nich mali aj diplomatické označenie. Policajti z obvodného oddelenia v Rusovciach o akcii neboli informovaní a majiteľov áut nekontrolovali. Preto ani nevedia, či mali príslušné povolenia.

Prejazd po takzvanej korune hrádze Dunaja odobruje Slovenský vodohospodársky podnik. Vjazd a státie v chránenej krajinnej oblasti zase povoľuje Okresný úrad, odbor životného prostredia. Do našej uzávierky sme však ani od jednej inštitúcie nedostali odpoveď.

Samotné francúzske veľvyslanectvo popiera, že by autá patrili k podujatiu, ktoré organizovalo.,,Ne­bola to žiadna akcia francúzskej ambasády, neviem, čo vám povedala polícia, ale francúzska ambasáda ju neorganizovala. Bola to súkromná akcia, je možné, že tam boli Francúzi, ale nebola to akcia francúzskej ambasády," konštatoval hovorca veľvyslanectva Francúzskej republiky Didier Rogasik.

Podujatie je záhadou aj pre bratislavské mestské časti Čunovo a Rusovce. Prvýkrát o ňom počuli, keď sme sa na to pýtali. Podľa starostky Čunova Gabriely Ferenčákovej sa miesto, kde vozidlá parkovali, nachádza na rozhraní týchto dvoch mestských častí. „Parkovali na čunovskej strane, ale o tomto sme my vôbec nevedeli. Predpokladám, že to bola väčšia akcia,“ povedala Ferenčáková.

Podobne reagovala aj prednostka miestneho úradu v Rusovciach Oľga Gáfriková. Podľa nej nemali ohlásené žiadne podujatie.

Lukáš Skurka zo Štátnej ochrany prírody o akcii nič nevedel. Na základe fotiek zistil, že autá stáli na mieste, ktoré je v katastri uvedené ako ostatná plocha, okolo nej však ide o chránené územie. „Identifikovali sme, že motorové vozidlá sa nachádzali v 1. stupni ochrany mimo Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, kde platí 2. stupeň ochrany a aj mimo Prírodnej rezervácie Dunajské ostrovy s 5. stupňom ochrany,“ spresnil Skurka.

Otázne však podľa ochranára je, ako sa na dané miesto dostali. Cesta tam vedie cez chránenú oblasť alebo rezerváciu.

V druhom stupni ochrany je podľa zákona o ochrane krajiny a prírody zakázaný vjazd a státie s vozidlom, ešte prísnejšie podmienky platia pri rezervácii.

Ak niekto vojde na územie s 2. stupňom ochrany bez povolenia, môže sa to považovať za trestný čin. „Takéto hromadné vjazdy majú negatívny vplyv na vyrušovanie počas hniezdneho obdobia a taktiež zvýšenie antropického tlaku na blízku Prírodnú rezerváciu Dunajské ostrovy, pretože občania nerešpektujú zákaz vstupu na územia, kde platí 5. ,čiže najvyšší stupeň ochrany. Taktiež dochádza k porušovaniu zákona a ničenia biotopov lužného lesa nelegálnym zakladaním ohnísk a likvidáciou mladých jedincov topoľa,“ upozornil Skurka.

Podľa Eleny Pätoprstej z komisie zaoberajúcej sa životným prostredím v rámci mestského zastupiteľstva hlavného mesta parkovanie môže ovplyvniť aj spodné vody. „Riziko je v tom, že autá často nemajú dostatočné tesnenia, čiže môže unikať olej a po dažďoch sa môže dostať do hlbších podloží a môže sa dostať aj k zdrojom pitnej vody,“ spresnila Pätoprstá.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Čunovo #parkovanie #Rusovce #prírodná rezervácia