Belorítok sa chceli zbaviť, dnes je všetko inak

Bratislavský prípad zhodených hniezd belorítok obyčajných je podľa ochranárov ukážkou necitlivého ľudského prístupu. Je však mnoho prípadov, keď sa zásahy na stavbách prispôsobia okrídleným nájomníkom. I keď to tak na začiatku nebolo.

07.06.2016 14:00
most SNP, zničené hniezda, belorítka, Foto: ,
Pod bratislavským Mostom SNP v Bratislave zlikvidovali 66 hniezd belorítok obyčajných počas hniezdenia.
debata (1)

Zatiaľ čo v Bratislave zhodili počas revitalizácie Mosta SNP viacero hniezd belorítok obyčajných, v Novom Meste nad Váhom prispôsobili týmto chráneným vtáčikom zatepľovanie budovy. Na hlavnej administratívnej budove spoločnosti Emerson sa podľa jej technického riaditeľa nachádzalo 276 hniezd. Ochranár Jozef Ridzoň z občianskeho združenia Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko hovorí, že to nie je rarita.

„Najväčšia kolónia na Slovensku je možno na moste nad vodnou nádržou Kráľová neďaleko Galanty, kde je asi 800 párov. Keď sú počty okolo tisíc, tak vtedy to je zaujímavé.“ Pod bratislavským Mostom SNP zhodili asi pred dvoma týždňami 66 hniezd, išlo o druhú najväčšiu kolóniu v Bratislave. „Pre Bratislavu s hustou zástavbou a kde je málo potravy, je rarita, keď máme okolo 100 párov,“ dodal ochranár.

Novomestská firma sa chcela vtákov spočiatku zbaviť. „Prišiel som im vysvetliť, čo je to za vtáky a ich názor sa úplne zmenil. Boli radi, že ich tam majú, na pozemku dokonca osadili informačnú tabuľu o belorítkach. Neskôr, keď sa rozhodli budovu zatepliť, obrátili sa na nás, aby sme im pomohli,“ prezradil ďalší ochranár zo SOS/BirdLife Slovensko Andrej Chudý.

Hniezda belorítkam nezhodili. Naopak, práce boli okrídleným obyvateľom prispôsobené. S rekonštrukciou, ktorá prebiehala v dvoch etapách, začala firma v roku 2015. Na približne jednej tretine miest, kde boli pôvodné hniezda, inštalovali po dokončení rekonštrukcie umelé obydlia. Na zvyšných miestach pribudli špeciálne doštičky, ktoré vtáčím nájomníkom umožňujú pohodlnú výstavbu hniezd. „V posledných týždňoch sme sa mohli presvedčiť o návrate prvých belorítok do nových domovov na už zateplenom objekte. Zdá sa, že sa do nich sťahujú s úplnou samozrejmosťou,“ dodal technický riaditeľ.

Aj napriek tomu, že ľudským zásahom prišli o domovy, niektoré belorítky sa pod Most SNP vrátili. V súčasnosti tam ochranári evidujú 29 párov. „Dokončujú si hniezda, niektoré ich už majú hotové. Podaktoré sú vnútri a nechcú sa odtiaľ pohnúť, preto myslíme, že už sedia na prvých vajíčkach,“ prezradil Ridzoň.

Na zničené hniezda pod Mostom SNP upozornili ochranári. Pred takmer dvoma týždňami väčšinu z nich zhodili pracovníci firmy, ktorá most čistila. Na základe zmluvy s bratislavským magistrátom si ju najala spoločnosť J&T Real Estate. Tá sa bráni tým, že mesto ju na to neupozornilo ani v zmluve, ani počas koordinačných prác. Prípadom sa zaoberá Inšpektorát životného prostredia v Bratislave i polícia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Belorítka obyčajná