Pamiatka na Francúzov pri Martine nezostane v zabudnutí

Učupený v lese pri Martinských holiach, nenápadne pripomína obete druhej svetovej vojny. Pamätník s menami dvoch mladých Francúzov, ktorí bojovali na strane partizánov a zahynuli pred 71 rokmi, len pár dní pred oslobodením Martina. Málokto o ňom vie, ale už čoskoro sa to zmení. Pod patronát ho zobrali stredoškoláci zo Spojenej školy v Martine, aby neupadol do zabudnutia a nechátral ako mnohé iné pamätníky.

08.06.2016 10:05
pamätník, Foto: ,
Pamätník francúzskym partizánom v lese na Martinských holiach.
debata (2)

Študenti pietne miesto vyčistia, zveľadia a zostroja chýbajúci mobiliár. Ako uviedol riaditeľ Spojenej školy v Martine Jozef Zanovit, cez praktické vyučovanie už vyrobili stožiar na vlajky. Pri pamätníku tak budú viať dve vlajky – slovenská a francúzska. Tiež zhotovia lavičku, držiak na vence, informačnú tabuľu, ktorá ozrejmí niektoré fakty. „Spolu s francúzskym podnikateľom, ktorý pôsobí v Martine, urobíme informačnú tabuľu o tomto pietnom mieste, o francúzskych partizánoch, a zároveň tam budú aj niektoré informácie o bojoch Slovenského národného povstania," hovorí riaditeľ školy Jozef Zanovit. Stihnúť to chcú do osláv SNP, kedy by mali pamätné miesto predstaviť verejnosti. Stretnutia pri pamätníku začiatkom septembra, po začatí ďalšieho školského roka by sa mal spolu so študentami školy zúčastníť aj francúzsky veľvyslanec.

K pamätníku položili vence, na snímke vpravo s... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
pamätník K pamätníku položili vence, na snímke vpravo s vencom riaditeľ Spojenej školy v Martine Jozef Zanovit.

Zanovita mrzí, ako stúpa podpora extrémistických strán, že jedna z nich sa dostala až do parlamentu a že sa do popredia dostáva neofašizmus. Aj preto je podľa neho potrebné viac poukazovať na históriu a hrôzy vojny, a to aj priamo na miestach, kde sa diali. Aj táto aktivita stredoškolákov je odpoveďou na silnejúci extrémizmus. „Bol by som veľmi rád, keby sa toho mladá generácia chopila a pokračovala, aby sa nezabudlo. Lebo my starší už pomaly odchádzame, roky utekajú," mieni predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Turci Radomír Žingor. Prežil obdobie druhej svetovej vojny a povstania, mal v tých časoch deväť rokov. „Môj otec tu bojoval," spomenul muž pri návšteve miesta na Martinských holiach. Žingor je synom významného partizánskeho veliteľa, ktorého päť rokov po vojne popravili komunisti.

Pamätník bude mať pod patronátom Spojená škola... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
pamätník Pamätník bude mať pod patronátom Spojená škola v Martine. Jej študenti vyčistia a upravia okolie pietne miesta, vyrobia lavičky, stĺpy na vlajky, či stojan na vence.

S myšlienkou zapojiť študentov do starostlivosti o pamätník prišiel martinský poslanec Alexander Lilge. Na spomienkach pri výročiach smrti dvoch mladých Francúzov sa totiž stretávali zväčša len tí istí, starší ľudia. Hovorí, že je dôležité sa o pamätníky nielen starať, ale poznať aj ich históriu. „To všetko, čo sa deje teraz vo svete, ten široký extrémizmus všetkého možného druhu, hovorí o niečom. Hovorí o tom, že sme sa odtrhli od histórie a hlavne mladí ľudia. A akou inou formou, ak nie formou nenútenosti môžme mladým ľuďom povedať, že o históriu sa zaujímať treba. Nie preto, že by museli, ale preto, že tam je veľmi veľa použiteľného, tam sú chyby, z ktorých sa treba poučiť, a je tam veľa dobrého, ktoré treba prenášať ďalej," hovorí Lilge.

„Je dôležité, aby sme vedeli, čo pre nás spravili iní ľudia a uctiť si ich pamiatku," hovorí Matej Balog, jeden zo študentov, ktorý bol začiatko mája aj so spolužiakmi na spomienkovom stretnutí priamo pri pamätníku francúzskych partizánov. „Je to dobré, že sa aspoň niekto podujme to obnoviť," hovorí ďalší zo študentov zo Spojenej školy v Martine Michal Brksa.

Pamätník sa nachádza v lese, Pod Skalou na Martinských holiach, v miestach, kde partizáni pôsobili. Ešte kde – tu vidieť zvyšky ich bunkrov. Pamätník je dostupný len v rámci turistiky. Možno aj preto sa naň akoby zabúdalo. Dá sa k nemu dostať odbočkou z turistickej trasy Ferrata HZS, ktorá vedie z Martina na Martinské hole.

Francúzski partizáni Georges Jean Pierre Laurens a Antoine Marius Jannone mali 24 a 21 rokov, keď zahynuli v oblasti Martinských holí, 26. marca 1945, keď partizánov prepadli príslušníci protipartizánskej prepadovej jednotky. Pochovaní sú na vrchu Zvonica pri Strečne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Martin #SNP #partizáni #Francúzi #druhá svetová vojna #francúzski partizáni v SNP #Francúzi v SNP