Dve nehody cyklistov pri Zvolene, jeden neprežil

S teplým počasím sa cesty stále viac plnia cyklistami. V okolí Zvolena sa len za jeden deň stali dve nehody, pri ktorých jeden cyklista zrážku s autom neprežil.

08.06.2016 13:36
bicykel Foto:
Tridsaťdvaročný cyklista zo Zvolena pri nehode v katastri obce Tŕnie utrpel ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol.
debata

Prvá nehoda sa stala v utorok krátko po 16. hodine v katastri obce Tŕnie. Tridsaťdvaročný cyklista zo Zvolena jazdiaci po ceste dolu svahom od Tŕnia smerom na obec Turová pri prejazde ostrej pravotočivej zákruty z doteraz nezistených príčin prešiel do protismeru, kde sa čelne zrazil s protiidúcim autom Renault Thalia, ktoré viedol 65-ročný vodič zo Zvolena. Pri nehode utrpel cyklista ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol. Vodičovi auta alkohol nezistili, cyklistovi požitie alkoholu zistia pri pitve. Odhadovaná škoda sa pohybuje okolo 3 500 eur. Do vyšetrovania nehody pribrali súdneho znalca.

V ten istý deň zhruba o pol siedmej večer sa stala ďalšia nehoda, ktorej účastníkom bol cyklista. Na ceste v katastri obce Ostrá Lúka došlo k havárii motocykla Honda a cyklistu. Podľa predbežných zistení 14-ročný cyklista zo Zvolena jazdil dolu svahom od Ostrej Lúky k rýchlostnej ceste R1. Pri prechádzaní ostrej ľavotočivej zákruty dostal s bicyklom šmyk a spadol na zem. Za ním idúci 37-ročný motorkár zo Sliača v dôsledku nedodržania bezpečnej vzdialenosti, strhol vedenie motocykla vpravo a zišiel mimo cesty. Ku kontaktu bicykla a motorky nedošlo. Cyklista z nehody vyviazol s ľahšími zraneniami, ošetrili ho na mieste. Vodičom alkohol nezistili. Škoda je odhadnutá na 750 eur.

Pri havárii v katastri obce Ostrá Lúka 14-ročný... Foto: KR PZ Banská Bystrica
Ostra Luka 2 Pri havárii v katastri obce Ostrá Lúka 14-ročný cyklista dostal v zákrute šmyk a spadol na zem. Motorkár zo Sliača strhol vedenie stroja vpravo a zišiel mimo cesty.

Polícia v súvislosti s cyklistami a motorkármi vyzýva vodičov na zvýšenie opatrnosti a pozornosti. Zvlášť je to potrebné pri výjazde z vedľajšej cesty na hlavnú. Často sa totiž stáva, že vodiči ich prehliadnu a takéto strety končia takmer vždy tragicky.

„Nedá sa povedať, kto je vinný viac. Raz je to vodič auta, inokedy cyklista alebo motorkár. V prvom rade je potrebné sa navzájom akceptovať. Často spomínané slová ako ohľaduplnosť, predvídavosť, bezpečná vzdialenosť, sledovanie situácie a stopercentná sústredenosť možno vyznievajú ako klišé, ale sú nesmierne dôležité. Prvé slová po dopravnej nehode, ak účastníci prežijú, bývajú často – nevšimol som si, tlačil sa na mňa zozadu, nestihol som zareagovať, pretože sa všetko zomlelo tak rýchlo," hovorí banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Nielen vodiči áut, ale aj cyklisti a motorkári by si mali uvedomiť obrovskú zodpovednosť. „Nepreceňujte svoje schopnosti a po zimnej pauze jazdite opatrnejšie, aby ste si znovu osvojili potrebné návyky na ovládanie bicykla alebo motorky. Základ je vedieť brzdiť, klopiť a správne a včas zareagovať na krízové situácie. Myslite na to, že bicykel a motorka nie sú auto, rýchlo sa rozbehnú a ťažšie zastavia," upozorňuje Faltániová.

Veľmi zradné dokážu byť kamienky na ceste po zimnej údržbe. Dôležité je tiež vhodné oblečenie. „Jazdcom len v prilbe, rifliach a teniskách, či dokonca v šľapkách sa nehovorí bezdôvodne, že sú darcovia orgánov," dodáva policajná hovorkyňa.

Veľmi riskantné je tiež bicyklovať sa so slúchadlami na ušiach. Deti do 15 rokov musia používať prilbu vždy, staršie osoby iba mimo obce. Pri zníženej viditeľnosti pri jazde po krajnici alebo okraji cesty musí mať cyklista na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #nehoda #Zvolen