Poslanci žiadajú primátora Nesrovnala neprivatizovať akcie BVS

Bratislavský klub mestského zastupiteľstva v Bratislave žiada primátora Iva Nesrovnala neprivatizovať akcie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Ako ďalej uviedla bratislavská mestská poslankyňa Elena Pätoprstá z Bratislavského klubu, 30. júna bude Valné zhromaždenie spoločnosti BVS, na ktorom sa poslanci obávajú prevedenia akcií BVS do súkromných rúk.

08.06.2016 15:55
BVS, Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto:
Bratislavská vodárenská spoločnosť.
debata (4)

„Zástupcom Bratislavy, ktorý v BVS vykonáva práva väčšinového vlastníka, je primátor mesta. Na ten istý deň však zvolal primátor Nesrovnal aj júnové bratislavské mestské zastupiteľstvo,“ dopĺňajú poslanci.

Poslanecký klub primátorovi Ivovi Nesrovnalovi v liste pripomína, že Dozorná rada BVS nesúhlasila ani so zmenou stanov, ani s predajom akcií. „Rovnaký postoj zaujalo v minulosti aj mestské zastupiteľstvo. Stanovy BVS totiž umožňujú rozhodovať aj vtedy, ak sa na valnom zhromaždení nezúčastní majoritný akcionár, rozhodujú vtedy nadpolovičnou väčšinou prítomných,“ pripomínajú poslanci s tým, že BVS vznikla prevodom akcií z Fondu národného majetku, podmienkou prevodu bol záväzok nového vlastníka, mesta Bratislavy, že akcie nebudú verejne obchodovateľné.

„Rovnako pripomíname, že smernice Európskej únie (EÚ) požadujú uchovať vodné zdroje aj strategickú infraštruktúru vodných zdrojov vo verejnom vlastníctve vo všetkých štátoch EÚ. Podobne to požaduje aj zákon SR o strategickej infraštruktúre,“ pokračujú poslanci z Bratislavského klubu. „Nechceme, aby sa primátorovi stalo, že zanedbaním povinností priamo alebo neúčasťou na Valnom zhromaždení umožní 30. júna zmenu stanov BVS. Tým by sa obratom mohli naplniť ustanovenia takých zmlúv o budúcich zmluvách, ktorými by mohlo prísť k privatizácii akcií BVS,“ upozorňujú poslanci s tým, že na najbližšom zastupiteľstve v stredu 29. júna budú žiadať priamu osobnú účasť primátora na Valnom zhromaždení BVS.

Ako uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, akákoľvek zmena stanov spoločnosti BVS si vyžaduje súhlas mestského zastupiteľstva. „Primátor odmieta akékoľvek oslabenie vplyvu Bratislavy v tomto podniku,“ pripomenula.

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s., je prevádzkovateľom vodovodov a kanalizácií v Bratislavskom kraji, časti Trnavského kraja (okresy Skalica, Senica) a časti Trenčianskeho kraja (okres Myjava). Majoritným vlastníkom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti je mesto Bratislava, ktoré vlastní 59,29 percenta akcií, ďalšími akcionármi sú mestá a obce zo západného Slovenska. Skalica po kúpe akcií od Senice, Holíča a iných miest a obcí získala postavenie druhého najsilnejšieho akcionára.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BVS